Konstruktivisme

Konstruktivismen er en abstrakt stilart, der havde størst udbredelse i Rusland og Tyskland tilbage omkring år 1910-1920 og frem. Det er de nonfigurative og flydende former, der arbejdes med indenfor denne stil, der primært blev anvendt af billedkunstnere.

Den grundlæggende antagelse bag stilarten er, at de abstrakte former i sig selv skaber en virkelighed. Hensigten for kunstneren er på den måde ikke at gengive motiver fra naturen eller indre tilstande. Det er ønsket at eksperimentere med og skabe en oplevelse af en objektiv virkelighed.

Konstruktivisme som forløber til minimalismens billedkunst

Minimalismen er blandt de stilarter, der kom efter konstruktivismen. Der blev taget udgangspunkt i den abstrakte billedkunsts egenskaber, da de minimalistiske kunstnere formede den simple og enkle stilart.

Der er et stærkt fokus på linjer og farvebrud i den abstrakte kunst. Den konstruktivistiske retning slog aldrig for alvor igennem herhjemme. Det var primært kunstnere i Rusland, Holland og Tyskland, der tog stilen til sig i løbet af den første halvdel af 1900-tallet.

Konstruktivisme skaber kunst, der taler til beskueren

Den nonfigurative kunst har særlige egenskaber, som de figurative værker ikke er i stand til. Når du præsenteres for et abstrakt motiv, er det op til dig selv at finde mening i værket. Det vil være vidt forskelligt, hvad vi hver især får ud af et billede, der er skabt af former og linjer.

Det er blandt andet derfor, at den abstrakte tilgang lever i bedste velgående i dag, hvor flere nutidskunstnere fra ind- og udland arbejder ud fra en konstruktivistisk tilgang. Et abstrakt værk er tidløst, da det i stil og motiv ikke kan dateres til en bestemt epoke i kunsthistorien.

Det er kendetegnende for de abstrakte kunstnere, at de tillægger sig særlige kendetegn. Det kan være, at de arbejder med udvalgte farver, eller at de primært beskæftiger sig med enkelte former.

Preben Hornung er én af de mest fremtrædende, danske kunstnere, der kædes sammen med abstrakt kunst. Han blev født, mens den konstruktivistiske retning begyndte at vinde frem i Europa.

Hans værker er skabt af hårde linjer og brugen af kontrastfarverne sort og hvid.

”Linien”

I løbet af begyndelsen af 1930’erne satte flere unge, danske kunstnere sig sammen for at skabe en forening omkring den abstrakte kunst. Det blev til kunstgruppen ”Linien”, der meget passende beskriver en af abstrakt kunsts mest anvendte figurer – linjer.

Den første udstilling, Linien afholdt, var på Charlottenborg. Det var ikke kun udstillinger, de unge og ambitiøse kunstnere, der alle arbejdede nonfigurativt, beskæftigede sig med. Foruden at male og udstille skrev de også sammen på et fælles tidsskrift, der udkom 12 gange i årene fra 1934-1935.

Tidsskriftet havde samme navn som kunstgruppen.  

Bauhaus – tysk højskole for design og anvendt arkitektur

Én af de mest ikoniske skoler og bygninger for konstruktivismen findes i Tyskland. ”Bauhaus” var en tysk højskole, der blev centrum for den abstrakte kunst og brugen af linjer og skarpe former. Skolen eksisterende fra 1919, og blev i år 1933 lukket af nazisterne. I år 1933 var Adolf Hitler kommet til magten i Tyskland, og han beordrede Gestapo til at lukke skolen i al hemmelighed, da Bauhaus-skolen blev anklaget for at have forbindelser til Kommunistpartiet. 

Det enestående ved skolen var dens filosofiske fundament og arkitektoniske rammer. Det var formålet at forme og udvikle et sted, der i hver en lille detalje skulle inspirere de studerende.  

I 2019 blev 100-året for skolens eksistens fejret med en markering af, hvor indflydelsesrig tanken om den fremadskuende kunst var og fortsat er.

Se konstruktivistiske kunstværker flere steder i Danmark

Når du træder ind på et af Danmarks mange kunstmuseer, kan du blandt andet komme til at se abstrakte malerier og billedkunst fra danske og udenlandske kunstnere.

Frem til år 2014 var Fyens Kunstmuseum ét af de steder i landet, der særligt lagde vægt på moderne og konstruktivistisk kunst. Museet er i dag nedlagt, og det har ført til, at Statens Museum for Kunst og ”Kunsten” har nogle af de største samlinger af kunst i den abstrakte genre.

”Kunsten” er Nordjyllands største kunstmuseum og ligger i Aalborg.

Her kan der blandt andet ses værker fra de kunstnere, som i løbet af 1930’erne var med til at skabe og udvikle ”Linien” og ”Linien 2” – herunder Egill Jacobsen og Preben Hornung.