Zoologisk museum

Zoologisk Museum er lukket

Efter 52 gode år lukkede det traditionsrige Zoologisk Museum for besøgende den 23. oktober 2022. Lukningen er et led i forberedelserne til den nye museumsbygning, der samler hele Statens Naturhistoriske Museum i nye fantastiske rammer i Botanisk Have. Museet forventer at slå dørene op til den nye bygning i 2025.

I mellemtiden kan du fortsat besøge Statens Naturhistoriske Museums særudstillinger på Øster Voldgade 5-7 og Palmehuset i Botanisk Have, hvor der venter masser af oplevelser i naturens verden.

Se mere om den nye museumsbygning og de aktuelle særudstillinger på nyt.snm.ku.dk

Herunder finder du vores tidligere beskrivelse af museet, men bemærk at museet pt. er lukket indtil 2025.

Der findes forskellige typer af museer i Danmark. Nogle beskæftiger sig med arkæologi og etnografi, andre udstiller kunst, mens nogle tredje inviterer gæster til at tage med på opdagelse tilbage i fortidens natur og klima.

Det er de zoologiske museer, der er færreste af i Danmark, mens kunstmuseerne er de mest udbredte. Midt imellem findes de naturhistoriske museer.

Zoologisk Museum i København er det største af sin art herhjemme. Her kan du og familien rejse flere tusinde år tilbage i tiden og opleve verden, kloden og klimaet, som det var dengang. Derudover kan du se de dyr, som levede på dette forhistoriske tidspunkt.

Dette kan du opleve hos Zoologisk Museum i København

Er du optaget af Danmarks dyreliv tilbage fra for 20.000 år siden, eller har dine børn interesse for evolutionen? Hos det zoologiske museum i København kan hele familien tage på opdagelse og opleve mammutter og dinosaurer. Der er faste udstillinger, som beskæftiger sig med hele evolutionen, så der kan rejses tilbage i tiden og frem til i dag.  

Den store udstilling er gjort så levende som overhovedet muligt. Der kan ses uddøde dyrearter, der er gengivet i naturtro størrelser. Det er både de velkendte, forhistoriske dyr samt arter, som fortsat lever i dag, men som havde helt andre proportioner for flere tusinde år siden.

Der kan f.eks. ses et kæmpe skjolddyr, der er på størrelse med en bjørn og en kæmpehjort, der minder om omfanget af en elg.

Den permanente udstilling går 20.000 år tilbage i tiden. 

Det er ikke kun gengivelser af fortidens dyr, der kan ses hos Zoologisk Museum i København (som også kaldes Statens Naturhistoriske Museum). Der kan ses ægte skeletter og kranier fra dyr, som er gravet op fra jorden indenfor de seneste 150 år.

Lad dig fascinere af Danmarks vilde forhistorie

Der er garanti for, at både børn og voksne kan blive overraskede, når den faste udstilling om Arternes Oprindelse besøges. De levende og imponerende skeletter og gengivelser af uddøde dyrearter er med til at sætte tankerne i gang omkring Danmarks fortid.

Det særlige ved de fund, der er gjort i Danmark er, hvor velbevarede de er. Mange af fortidens dyr har igennem mange tusinde år været begravet i moser. Moser har en særlig evne til at bevare og konservere knogler, hud og hår. Det betyder, at et dyr der er død i en mose for 3.000 år siden i dag kan ses med intakte knogler.

På det københavnske museum kan der blandt andet ses et komplet skelet af en urokse (der er en uddød okseart), som blev fundet og opgravet fra en mose i Odsherred. Uroksen vandrede fra Indien og mod Europa for cirka 250.000 år siden.

Sammen med det afdøde dyr blev der fundet flere pilespidser, der tyder på, at det var en jagt, som endte uden bytte til jægerne. Dyret døde i mosen og blev ikke fundet af jægerne. Til gengæld blev den velbevarede krop gravet op og er i dag udstillet for offentligheden.

Imponerende samling af fund fra oldtiden

Det er samlingen af de cirka 14millioner genstande fra fortiden, der gør Zoologisk Museum til noget særligt. Samlingen dækker over alt fra dyr, der er bevaret i sprit over skindrester, skeletter, planter, insekter til fossiler, mineraler og meteoritter.

Det er ikke kun Danmark, der er centrum for den totale udstilling. Der kan ses fund fra hele verden, og som tilsammen skaber et stærkt indtryk af, hvilken udvikling vores klode har gennemgået.

Ét af de fund som har befundet sig i længst tid hos museet, er en hestekæbe, der er omvokset af en trærod. Denne har været i udstillingen, siden museet blev etableret tilbage for knap 400 år siden.

Parkering ved Zoologisk Museum

Det zoologiske museum i Danmarks hovedstad befinder sig i hjørnet af Botanisk Have. Det er muligt at gå til fods til museet på få minutter fra Nørreport Station. Som gæst til museet kan du få parkeringstilladelse, når du har købt entrébillet. Derud over er der kommunal betalingsparkering tæt ved museet på de mindre sideveje.

Indenfor for få år kommer Zoologisk Museum i København til at få en helt ny bygning at bo i. Det er hensigten at lade museet indgå i tættere samarbejde med den tværvidenskabelige forskning, og derfor skal faciliteterne og rammerne optimeres og forbedres.  

Besøg Botanisk Have

På hvert et tidspunkt af året er museet et besøg værd. Når der er brug for frisk luft, kan der gås ture i de smukke og naturskønne omgivelser i Botanisk Have. Haven indeholder den største samling af levende planter i Danmark. I løbet af sæsonen er der forskellige udendørs udstillinger, som er med til at tiltrække besøgende og i særdeleshed mennesker, der har fascination for planter.

Vil du have mere viden om haven og opleve de unikke planter på tætteste hold, kan det svare sig at tage med på en af rundvisningerne.

Det er formålet med Botanisk Have at styrke borgernes interesse for nationale og globale værdier omkring naturen. Og derudover skal stedet være med til at formidle den viden, som skabes af forskningen på området.

Lær Statens Naturhistoriske Museum bedre at kende

Statens Naturhistoriske Museum hører til som institut under det Naturvidenskabelige Fakultet hos Københavns Universitet.

Det blev dannet tilbage i år 2004, da det daværende Zoologisk Museum, Botanisk Museum og Botanisk Have blev slået sammen til én fælles enhed.

Fusionen skulle styrke det videnskabelige fundament, og det var formålet at lægge de mange fagligheder og kapaciteter sammen, så viden om fortiden kunne styrkes.

Indtil nu (år 2020) har museet bibeholdt de 3 adresser, som museerne førhen har bestået af. Når den nye bygning står færdig om nogle år, bliver museet geografisk samlet.

Selvom sammenlægningen er forholdsvis ny, er selve museet et af de ældste, vi har herhjemme.

Rødderne til Zoologisk Museum kan spores tilbage til 1600tallet.

Den danske læge Ole Worm (1588-1654) oprettede kort før sin død et udstillingssted, han kaldte ”Museum Wormianum”. Det var en udstilling bestående af naturalier i form af blandt andet planter, dyr og mineraler. Objekterne kom fra store dele af hele verden.

Sammen med Det Kongelige Kunstkammer kom Museum Wormianum til at skabe fundamenterne til det, der senere skulle blive til Geologisk Museum og Zoologisk Museum.

Entrépriser hos Zoologisk Museum

Med en entrébillet til Statens Naturhistoriske Museum får både børn og voksne en masse oplevelser for pengene. Prisen for en voksenbillet er 105 DKK. For børn (3-17år) ligger prisen på 50 DKK.

Det særlige ved begge typer af billetter er, at de er gyldige i 2 hele døgn. Du kan således komme tilbage 2 dage i træk alene eller med familien.

Indtil museet får én fælles adresse, skal du være opmærksom på, at museets 3 bestanddele (Zoologisk Museum, Botanisk Have og Botanisk Museum) kan have forskellige åbningstider.

Vil du undgå kø, kan du åbne årskort til museet.

Åbningstider hos Zoologisk Museum

Statens Naturhistoriske Museum har åbent alle dage i ugen.

Søndag – tirsdag: 10.00-17.00

Onsdag: 10.00-21.00

Torsdag – lørdag: 10.00-19.00

Bemærk: At museet pt. er lukket indtil 2025 – se beskrivelsen i toppen af denne side.