Statens Museum for Kunst

Statens Museum for Kunst (der også er kendt under forkortelsen ”SMK”) er det største kunstmuseum i landet og hovedmuseum for billedkunst.

Som det største museum herhjemme hviler der et særligt og et ekstra ansvar i forhold til at udbrede kunst og samarbejde med museer fra andre lande.

Når du hører kunstmuseets fulde navn, vil du ofte støde på, at det nævnes i sammenhæng med Parkmuseerne. Tilsammen udgør Statens Museum for Kunst og Parkmuseerne ét stort og imponerende museumskvarter, der tiltrækker faste besøgende og internationale gæster hver uge.

Dyk ned i den imponerende samling af kunst fra alle epoker

SMK huser cirka 260.000 værker, der stammer fra gammel og nyere tid. Der findes 700 års kunst, der rækker tilbage til den tidlige renæssance. Oprindeligt tilhørte den store kunstsamling de danske kongers samling. Da demokratiet blev indført herhjemme, blev kunsten overdraget til folket, og det har lige siden været visionen at videreføre denne holdning.

Når du besøger Statens Museum for Kunst, vil du kun komme til at opleve en brøkdel af de mere end ¼ millioner værker.

Hovedparten af alle værker opbevares i kælderen under de rette vilkår og betingelser i forhold til temperatur og luftfugtighed. Derudover er der værker, som udlånes til andre museer herhjemme eller i udlandet.

Den overordnede ambition for Danmarks største kunstmuseum er at gøre kunstsamlingen digital. På den måde kan det lade sig gøre at udbrede værker, skulpturer, installationer, malerier og billedkunst til befolkningen.

Tag på oplevelse i de faste samlinger og årlige udstillinger

Kunstmuseet er et dynamisk sted, der forandrer sig fra sæson til sæson. Der afholdes særudstillinger, hvor internationale kunstværker vises frem og integreres med museets egne samlinger.

Iblandt de faste samlinger kan blandt andet nævnes:

 • Dansk og nordisk kunst (1750-1900)
 • Dansk og international kunst efter år 1900
 • Europæisk kunst (1300-1800)
 • Fransk kunst (1900-1930)

Der afholdes cirka 5 særudstillinger om året.

Hver søndag kan børn og voksne tage med på gratis rundvisning, hvor der forklares nærmere om udvalgte malerier og installationer.

Cirka 7 fredage om året kan du tage med på ”SMK Fridays”, hvor museet holder længe åbent. Den udvidede åbningstid til 22.00 kan være en fordel for mange, som ikke ellers har tid til og mulighed for at besøge museet på de normale åbningstider.

Undersøg det store plakatarkiv hos SMK Shop

I butikken hos Statens Museum for Kunst kan der bruges en halv eftermiddag. Her sælges der bøger om de forskellige epoker i kunsthistorien. Der er bøger, som beretter om kunst fra barokken til den senmoderne tidsalder.

Siden år 1904 har Danmarks største museum afholdt udstillinger. Uanset om året har været 1939 eller 2017, er udstillingerne blevet markedsført i form af plakater. Dette har ført til, at museet i dag kan præsentere en stor samling af plakater, der alle er tidstypiske.

Ofte er plakaterne krydret med særlige kendetegn og grafiske udtryk, som understøtter den pågældende tid. Når du undersøger de mange plakater, kan du på kort tid gennemgå Danmarkshistorien, der bliver omsat til udtryk og motiver.

 

ULK er med til at udbrede kunst hos de yngre målgrupper

ULK er det sociale fællesskab for unge, der hører til under Statens Museum for Kunst. ULK står for ”Unges Laboratorier for Kunst” og er en forening, der giver unge mellem 16-26 år mulighed for at eksperimentere med kunstarter. ULK har været en fast del af SMK’s fællesskab siden år 2007.

Det handlingsorienterede fællesskab arbejder for at udbrede kunsten. De unge mennesker tager gerne innovative, kreative og opfindsomme metoder i brug, når kunst skal bringes i øjenhøjde med de yngre målgrupper.

ULK er et fællesskab, der er åbnet overfor alle. Der er ingen andre adgangskrav end, at deltagerne skal være passionerede, engagerede, innovative og åbensindede.

ULK har en smuk historien bag sig. Fællesskabet blev oprettet for at få målgruppen mellem 12-20 år engageret i at tage på museum. Tilbage i 00’erne var det den yngre målgruppe, som i gennemsnit var den, der var mindst repræsenteret blandt museets gæster. I dag – mere end 10 år senere – er det lige omvendt.

I dag er det unge mennesker under 30 år, der er de hyppigste gæster hos SMK.

Hold øje med aktiviteter og få nyheder på mobilen

Selvom historiens vingesus tager os tilbage til middelalderen på museet, er holdningen hos de ansatte både moderne og progressiv. Museet er at finde på Instagram, Facebook, Twitter og YouTube. Du kan tilmelde dig museets nyhedsbrev og være iblandt de første til at få præsenteret kommende særudstillinger. I nyhedsbrevet vil du også få overblik over hele kalenderåret. Her kan du se, hvilke udstillinger der åbnes i løbet af året, og du får mulighed for at planlægge dine besøg på bedste vis.

Alle kan frit tilmelde sig nyhedsbrevet direkte fra museets hjemmeside.

Den store udbredelse på de sociale medier er en del af museets strategi ”SMK for alle”. Strategien blev lanceret tilbage i år 2018 og løber frem til udgangen af 2021.

I løbet af de 3 år er det visionen at bringe den store kunstsamling i spil hos så mange danskere som muligt. Det gælder uanset fysisk tilknytning til museet.

I strategien ligger også forpligtelsen til at indgå i tæt samarbejde med landets skoler, hvor elever fra alle klassetrin kan komme på besøg og dykke ned i dansk og international kunst. Det er gratis for undervisningsinstitutioner at besøge museet. Både børnehaver og universiteter er velkomne uden entrébetaling.

Via YouTube eller direkte på SMK’s hjemmeside kan du se aktuelle liveoptagelser fra museet. På den måde kan du følge med i udviklingen og stemning på stedet, uanset hvor du opholder dig i landet.

Særligt for børn og familier

Det er ikke kun på den digitale front, at Statens Museum for Kunst hele tiden er parat til at omstille sig til nutiden. Museet har særlige tilbud til børnefamilier, der har til formål at bringe kunsten i børnehøjde. Der er interaktive muligheder, som kan inspirere børn i alle aldre til at tage på opdagelse i kunsthistorien.

Der er blandt andet værksteder, hvor børn kan prøve kræfter med at arbejde med billedkunst, og der findes inspirerende rundvisninger, der taler til børnene (og deres forældre).

Det sker hele tiden noget nyt hos ”Børnenes Værksted”, hvor børn kan udfolde sig. Hver måned stables der en ny aktivitet på benene, som er inspireret af en fast udstilling eller én af museet særudstillinger.

Værkstedet er altid gratis for børn.

Nyd frokost og aftensmad i den indbydende SMK café – ”Kafeteria”

Kafeteria er den store og hyggelige café, der er åben tirsdag til søndag (fra 11.00-18.00). Onsdag er der længe åbent til 20.00, så det passer til museets generelle åbningstid.

Her kan der nydes måltider til frokost og aften, og der kan indtages kaffe og kage, mens der hviles ben.

Indretningen er nøje skabt til at matche museet. Det er den anerkendte, internationale kunstner, Danh VO, der har stået for at indrette spisestedet. Der er brugt ikoniske møbler, der minder de besøgende om tidsånden på museet.

Alle er velkomne på Kafeteria, der til dagligt drives af kokken og restauratøren Frederik Bille Brahe.

Menukortet er inspireret af det grønne, miljøvenlige køkken, hvor det er princippet om enkelthed, der er bærende.

Mulighed for at få skræddersyede omvisninger

Planlægger du besøg på Nationalmuseet med flere end 10 deltagere, anbefales det, at du på forhånd kontakter informationen hos museet. Der kan være begrænset plads i flere af udstillingerne. I kan få en mere tilfredsstillende oplevelse, når besøget er planlagt.

Der er også mulighed for at få en skræddersyet rundvisning, der bliver nøje planlagt i henhold til jeres ønsker. Det kan være en forening, en arbejdsplads eller en privat gruppe, der ønsker at bruge en hel dag sammen.  

Få 1 års kunstoplevelser med et årskort

Statens Museum for Kunst fornyr sig konstant, og de ansatte arbejder hver dag for at tilpasse sig de besøgende og samtidens behov. Det har blandt andet ført til, at du kan vælge imellem 4 forskellige typer af årskort. På den måde kan du selv tilpasse, hvilke museumsoplevelser du er til. Det kan være, du primært ledsages af en veninde, en ægtefælle eller et barn. Eller det kan være, at du aldersmæssigt kan udnytte rabatten, når du er under 27 år.

Uanset hvilken løsning du vælger, får du ikke blot ubegrænset adgang til selve museet og dets faste udstillinger. Du får også eksklusive fordele, der giver dig flere oplevelser, mere viden og større rabatter.

Med et årskort får du blandt andet 10% rabat i butikken hos museet, og du er iblandt de første kunder, der får information om nye begivenheder.

Praktisk information

 • Geografi

Danmarks nationalgalleri befinder sig i hjertet af København. Det ligger i tæt tilknytning til Rosenborg Slot, og på 5 minutter kan du gå fra Nørreport Station og til hovedindgangen af museet

 • SMK åbningstider

Museet har åbent fra tirsdag til søndag i tidsrummet fra 10.00-18.00 (onsdage: 10.00-20.00)

 • Billetpriser hos Statens Museum for Kunst

Statens Museum for Kunst er gratis før børn under 18 år. For voksne kan der vælges mellem forskellige entréløsninger og årskort.

Som noget unikt kan unge voksne under 27 år komme ind til halv pris af en almindelig entrébillet.

Har du en gæst med, kan det være fordelagtigt at benytte dig af ”1+1”-løsningen.

Bor du tæt ved museet, eller har du en personlig interesse for Danmarks kunsthistorie, sparer du penge ved at købe et årskort. Du kan også forære et SMK årskort i gave til en person med interesse for kunst.  

 • For firmaer

Der gives specialrabat til firmaer og foreninger. Her kan der fås en samlet pris på 2 årskort og 30 fribilletter.

For skoler, uddannelsesinstitutioner og daginstitutioner er der gratis adgang.

Korte facts om Danmarks største kunstmuseum

 • Antal ansatte udgør, hvad der svarer til 120 årsværk
 • Årlige besøgende: 390.728 (2019)
 • Sammenlagt findes der mere end 700 års dansk og europæisk kunsthistorie i museets gemmer
 • For knap 3 entrébilletter kan du få et årskort, der giver attraktive rabatter og fordele til udstillinger
 • Museet råder over 9.250 malerier og skulpturer
 • Samlingerne går tilbage til De Danske Kongers Kunstkammer
 • Museet har en nyrenoveret have, der blev indviet i år 2014