Moesgård Museum

MOMU (der er den populære forkortelse for det aarhusianske museum) er Danmarks mest kendte specialmuseum for arkæologi og etnografi.

Museet har et tæt samarbejde med Aarhus Universitet i forhold til både foredrag, metoder til bevaring af objekter og udgravningsteknikker.

Der afholdes løbende særudstillinger på Moesgård Museum, hvor børn og voksne kan dykke ned i verdenshistorien.  

Dronning Margrethe er museets protektor og besøger blandt andet stedet i forbindelse med åbning af nye, faste udstillinger.

Lær mere om de populære og eftertragtede udstillinger på Moesgaard Museum

Året igennem kan Moesgård Museum besøges med hele familien. Museet har en inddragende tilgang til deres mange udstillinger. Du inviteres bogstaveligt talt med til at blive en del af forhistorien. De interaktive udstillinger har betydning for både børn og voksne, som får masser aflæring ud af historien, der udspiller sig på museet.

MOMU er et velbesøgt sted for skoleklasser og daginstitutioner.

Der er rundvisninger ugen igennem, hvor personalet tager dig med igennem de faste udstillinger, der starter tilbage fra oldtiden og går op igennem middelalderen.

Der er fund fra vores fælles fortid, og særligt Grauballemanden er et trækplaster. Han kan besøges i sin ’grav’, hvor han ligger beskyttet i de optimale forhold under en glasmontre.

Der findes i alt 5 permanente udstillinger hos MOMU.

Den samlede pris for disse regnes at være 100 millioner danske kroner.

Når du træder ind på Moesgaard Museum i Aarhus, vil du se den store og centrale trappe, der forbinder de forskellige etager.

Op langs trappen kan der ses 7 figurer, der er skabt til at illustrere fortidens mennesker. Den ældste figur ligner en person fra for 3,2 millioner år siden. Denne figur befinder sig nederst ved trappen. Øverst er der 3 personer/figurer, som skal forestille fremtidens (og nutidens) mennesker.

En af dem er Stephen Hawking – én af verdens mest indflydelsesrige, anerkendte, teoretiske fysikere, som særligt blev kendt for sin teori om sorte huller og sammenhængen til termodynamikken.

Historien og arkitekten bag Moesgaard Museum

MOMU har eksisteret i mere end 100 år. Det blev grundlagt tilbage i år 1861 sammen med stiftelsen af Historisk-Antikvarisk Selskab i Aarhus. Selskabet rådede over en række objekter fra fortiden, som i de første mange år kunne ses i rådhuset (hvor Kvindemuseet og Besættelsesmuseet i dag befinder sig).

I 1881 blev samlingen flyttet til en større og mere velfungerende museumsbygning, hvor der også blev etableret et kunstmuseum og et bibliotek.

Dette udstillingssted kendes som ”Huset”, der fortsat består og kan ses ved Mindeparken.

Først knap 100 år efter (i 1970) fik MOMU sit eget sted. Det flyttede ind på den kommunalt ejede herregård udenfor centrum, der hed ”Moesgaard”.

Det var professoren, Ole Klindt-Jensen, der var leder af museet indtil sin død i 1980.

Det var først i år 1997, at det populære specialmuseum fik sit velkendte navn – Moesgård Museum.

I 2014 blev der bygget helt nye rammer for de værdifulde samlinger. I forbindelse med den officielle indvielse d. 10. oktober 2014 blev museet nu døbt ”Moesgaard Museum – MOMU”.

Det nye museum

Det nybyggede museum er 16.000m2 stort og ligger i naturskønne omgivelser i det sydlige Aarhus.

Bygningen er tegnet af arkitekten Henning Larsen Architects i samarbejde med Kristine Jensens Tegnestue, der har stået for landsskabsdesignet.

Bygningen er opført af MT Højgaard, der startede byggeriet tilbage i 2011. Det nye museum ligger nord for den gamle herregård, hvor det gamle museum havde til huse.

Det moderne museum er bygget ind i skråningen, og der kan gås på bygnings skrånende tag.

International anerkendelse og 3 stjerner i Michelins Attraktionsguide

Det er ikke kun herhjemme, at MOMU respekteres for de gennemførte særudstillinger og de interaktive udstillinger fra fortiden.

MOMU regnes for at være en attraktion i topklasse både med hensyn til indhold, arkitektur, formidling, innovation og kundevenlighed. Det er et fåtal af vores museer herhjemme, der har Michelin stjerner. MOMU har hele 3 af dem.

I løbet af et år har MOMU knap 500.000 besøgende og brugere til udstillinger, arrangementer og formidlingsaktiviteter.  

Forskning og ansvar for formidling

Det er langt fra hvem som helst, der ansættes hos MOMU. Det er fagprofessionelle, der har uddannelser indenfor arkæologi, naturvidenskab, antropologi og etnografi. Moesgaard Museum står bag en lang række publikationer, hvor de ansatte deltager i forskningsprojekter- og undersøgelser.

Museet varetager sekretariatsfunktionen af Jysk Arkæologisk Selskab. Der afholdes temaaftenener med foredrag, hvor nogle af de førende eksperter i Danmark fortæller om fund, udgravninger, forhistorie og mange andre relaterede emner.

Køb bøger, souvenirs og smykker i Moesgaard Museums butik

I forbindelse med indgangen findes butikken til museet, hvor der kan købes bøger, plakater, gammeldags legetøj, moderne designerprodukter, postkort, souvenirs og museumssmykker. Butikken er bemandet af én af stedets ansatte, som også kan være behjælpelig med at finde de rette bøger, som du er på opdagelse efter.

I udstillingsmontren ved skranken er der et større udvalg af museumssmykker, der er reproduktioner af nogle af de mest ikoniske fund fra dansk fortid.

Det er ikke kun forhistorien, der sættes fokus på blandt produktudvalget i butikken. Der findes et stort udvalg af moderne, danske designervarer fra nogle af de førende producenter af glas, keramik og porcelæn.

Shoppen er åben i hele museets åbningstid.

For købere der er medlem af Klub Moesgaard gives der 10% på rabat på et stort udvalg af varer i butikken. Det samme gælder for besøgende, der er erhvervspartnere.

Særligt til børnefamilierne

Der gøres en stor indsats på det kendte museum for at tiltrække børnefamilier. Det er muligt at bruge en hel dag på museet, hvor der frit kan skiftes mellem at se udstillinger og tage pauser i de naturskønne omgivelser.

Der tages særlig hånd om børnefamilier hos Moesgaard Museum, når det kommer til formidling. Der kan tages med på guidede rundture, der er skræddersyet til børn (og deres forældre). Her fortælles forhistorien på en måde, så det rammer børnenes forståelse.

Når I går rundt i museets faste udstillinger, kan I undervejs opleve, hvordan fortiden kommer til at stå levende foran jer. Det er muligt at gå ind i gravhøje, træde ind i gamle huse, kæmpe med datidens våben, udkæmpe slag mod fjender fra andre nationer og tage med på vikingetogt.

Alle udstillinger er dramatiseret gennem effekter, lyde og lys.

Under museet findes et stort spiselokale, hvor det er muligt at nyde medbragt mad. Dette har stor betydning for mange børnefamilier, som vælger at bruge en hel dag på museet. Der er opbevaringsskabe og garderobe i tilknytning til spiseområdet. Her kan der gemmes madpakker, tasker og jakker i sikre forhold.

Når vejret tillader det, kan I vælge at tage jeres madpakker med udenfor og spise på den store tagterrasse.  

Moesgaard Museums café byder på kaffe, kage, måltider og drikkevarer

Det er ikke nødvendigt at have medbragt mad med, da caféen i museet har et fuld menukort. Caféen ligger i direkte forbindelse med grundplanetagen. Fra jeres bord kan i slappe af, mens I kigger på ”Evolutionstrappen”, og I kan tage en velfortjent pause fra fortidens oplevelser.

Caféen befinder sig ved de enorme panoramavinduer, der giver det smukkeste udsyn til museets naturrige omgivelser. 

Der er en fast menu, som består af både varme og kolde retter.

Hver onsdag er der buffet, hvor stedets kokke har tilberedt forskellige måltider inspireret af sæsonens råvarer.

Er der brug for måltider, der tager hensyn til fødevare- eller glutenallergi, kan der tilberedes dette.

Åbningstider på Moesgaard Museum

MOMU har åbent fra tirsdag til søndag fra 09.00-17.00 (onsdag er der forlænget åbningstid til 21.00).

I skolernes ferier kan åbningstiderne være forlænget. Det gælder blandt andet i efterårsferien i uge 42. Her er der åbent alle dage i ugen.

Der er kun 4 faste dage på kalenderåret, hvor museet er lukket (hhv. 24/12, 25/12, 31/12, 1/1).

Bliv medlem af Klub Moesgaard

Vil du have fri adgang til museets faste udstillinger året rundt, og vil du kunne deltage til de informative temaaftenener for et symbolsk beløb?

Som medlem af Klub Moesgaard får du en lang række kundefordele, der giver dig adgang til unikke oplevelser og store rabatter.

Alle over 18 år kan blive medlem af klubben. Du er i blandt de første, der får information om kommende særudstillinger, og du kan opnå fortrinsret på køb af billetter til særudstillinger.

Du bliver automatisk en del af klubben, når du køber et årskort hos museet.

Der findes 2 former for årskort. Der er ”1+1” samt ”2+2”. Er både du og en ægtefælle, kæreste, ven eller veninde engageret i museet, kan det være en god idé at vælge 2+2. Her får I begge et årskort, samtidig med at I hver kan tage en ledsager med gratis.

Med et årskort kan du se frem til følgende kundefordele:

  • Du slipper for billetkø (du kan blot scanne dit kort direkte ved indgangen til udstillingen)
  • Du får flere rabatordninger (herunder 50% rabat til Odder Museum, 10% rabat i museets café og butik samt 25% rabat på museets publikationer)
  • Du får alle nyheder som en af de første i Danmark

Der kan købes årskort hos museet, og det kan bestilles fra museets hjemmeside.

Særligt om Moesgaard Museums priser

Alle under 18 år kommer gratis ind på MOMU.

Det koster 160 DKK. for en voksenbillet. Er du studerende, kan du få adgang for 110 DKK.

Moesgård museum har pensionistrabat til kunder, der har årskort. De kommer gratis ind.

Det særlige ved museet er dets forbindelse til Aarhus Universitet, der særligt kommer studerende, der læser antropologi og arkæologi til gode. De kommer gratis ind ved fremvisning af gyldigt og relevant studiekort (det samme gælder for studerende ved disse studier, som er tilknyttet Københavns Universitet).