Louisiana – Museum of Modern Art

Som den fulde betegnelse for museet antyder, er Louisiana et kunstmuseum, der sætter fokus på nyere tids billedkunst og installationsværker.

Tidligere hed det ”Museet for moderne kunst”. I takt med populariteten omkring museet blev det besluttet at give det et mere internationalt, klingende navn.

Det smukke kunstmuseum ligger i Humlebæk nord for København. Det blev indviet i 1958, og det er et af de mest velbesøgte kunstmuseer, vi har i Danmark.

Værd at vide om historien bag Louisiana Museum

Noget af det første, der slår dig, før du træder ind i kunstmuseet, er den prægtige og historiske bygning. Museet er grundlagt af Knud W. Jensen, der var en dansk ostegrossér med stor passion for dansk og udenlandsk samtidskunst. Han købte villaen med formålet om at skabe et kunstmuseum, der skulle være for folket. Han var selv direktør for museet indtil år 1991. Han døde i år 2000.

Villaen er fra 1855, og den blev bygget af hofjægermester Alexander Brun. I dag er det moderne kunstmuseum blev udbygget og tilbygget a flere omgange. Dog står den originale hovedindgang stadig, som den blev ført op af hofjægermesteren.

Det formodes, at Alexander Brun opkaldte villaen efter de 3 kvinder, han nåede at gifte sig med. De hed alle 3 Louise, og navnet på bygningen menes at være en afledning af dette pigenavn.

Af respekt for historien valgte Knud W. Jensen at overtage navnet fra bygningen og bruge det til sit eget kunstmuseum.

Hvert et rum og hver en udstilling i museet er bygget op omkring den ånd, som Knud W. Jensen anlagde for stedet.

Louisiana er et moderne kunstmuseum, der indbyder til fordybelse. Det har sjæl og charme, der inviterer til masser af gode timer og stunder enten alene eller i samvær med familie eller gode venner.

Det var en særskilt mission for grundlæggeren, at museet ikke skal være elitært og højstemt. Kunsten skal formidles på en lettilgængelig facon, og værkerne skal komme beskueren i møde.

Udstillinger på Louisiana

I begyndelsen efter museet åbnede for offentligheden, var det hovedsageligt moderne, dansk kunst, der var centrum for udstillingerne. Modernismen har alle dage været den genre og stilart, som har kendetegnet samlingen hos Louisiana. I dag er der dog også værker fra udenlandske kunstnere, som hænger i de mange rum.

I alt tæller samlingen cirka 4000 værker. Udstillingen tager afsæt i tiden fra 1945 og til i dag og spænder over en bredt kategori af kunstarter. Det er både billedkunst, installationsværker, skulpturer og grafisk udtryk, der kan ses på Danmarks ikoniske og moderne kunstmuseum.

Foruden de faste udstillinger er der mellem 4-6 særudstillinger om året.

Du kan blandt andet se kunst fra nogle af modernismens og nutidens mest anerkendte personligheder såsom:

  • Pablo Picasso
  • Andy Warhol
  • Asger Jorn
  • Per Kirkeby
  • Max Ernst
  • Yves Klein

Selvom Louisiana er et privatejet museum, er det statsanerkendt, og det er derfor underlagt Den Danske Museumslov. Det betyder blandt andet, at kunstmuseet hvert år modtager 15% i driftsstøtte fra det offentlige. De resterende 85% af indtægterne kommer fra donationer, billetsalg og sponsorater.

At det er et privat museum betyder, at det ingen økonomisk hjælp får til erhvervelse af nye værker.

Omgivelserne omkring og kravet til det arkitektoniske udtryk

Det er ikke kun væggene og rummene i villaen, der udgør udstillingerne på Louisiana. De arkitektoniske tilbygninger og de naturrige omgivelser omkring museet er en del af oplevelsen. Der er kunstværker både indenfor og udendørs. Fra den prægtige have er der direkte adgang til havet, hvor udsigten Øresund kan ses.

I sin tid fik Knud W. Jensen 2 arkitekter til at stå for den fysiske udvikling af villaen. Jørgen Bo og Vilhelm Wohlert har stået for at tegne de tilbygninger, som museet i dag er kendetegnet af.

De 2 arkitekter er en del af museets historie. Igennem de seneste årtier er det dem, der løbende har tegnet og været ansvarlige for bygningens udtryk.

Det overordnede og mest vigtigt kriterier for enhver bygge- og forskønnelsesproces er kravet om tilknytning til den omkringliggende natur.

Det er i Knud W. Jensens ånd, at museet til enhver tid indgår som en del af naturen omkring stedet.

Louisiana Litterature

Siden år 2010 har der hvert år været afholdt litteraturfestival på det populære museum. Det er begivenheder, som får stigende omtale hvert år, og som tiltrækker en række af de mest indflydelsesrige, danske forfattere.

Der deltager i gennemsnit 40 forfattere hvert år, og festivalen besøges af omkring 13.000 mennesker fra ind- og udland.

Litteraturfestivalen er et godt eksempel på museets forankring i mange slags kunstarter. Det er en del af missionen hos museet, at det er med til at videreformidle værker fra de moderne kunstnere, og at stedet er aktivt i forhold til at udbrede interesse for kunst (herunder både litteratur, billedkunst, grafik og støbning).

Festivalen varer 4 dage, og der er aktiviteter og arrangementer, som inddrager selve museet og naturen omkring.

Alle er velkomne, og der er mulighed for enten at købe billet til enkelte begivenheder eller til den fulde festival.

Begivenheden finder sted omkring den 3. weekend i august hvert år.

Besøg skulpturparken

Det anerkendte kunstmuseum er berømt for sine evner til at bringe kunst og natur sammen. Dette kommer til udtryk, når parken omkring museet besøges. Den kendes som ”Skulpturparken”, der meget rammende fortæller, hvad de omkringliggende arealer bruges til.

Der er cirka 60 skulpturer i forskellige materialer, som kan besøges, når der er brug for frisk luft og ønske om at betragte den smukke udsigt ud over Øresund.

Det er kun museets gæster, der har gratis og fri adgang til parken.

Det charmerende ved naturen og kunsten omkring museet er, at der stilles krav til de besøgendes nysgerrighed. Mens nogle skulpturer er fremtrædende og placeret synligt, er der andre, som er mere skjulte. De kan gemme sig mellem træer, og dette er med til at bringe liv og opmærksomhed ind i den udendørs udstilling.

Når du besøger Skulpturparken, vil du opleve, at den tager sig forskelligt ud fra gang til gang. Vejret og den aktuelle sæson er med til at sætte et skarpt præg på udstillingen.

Der er 9 af skulpturerne, som regnes for museets ’signaturværker’. Fra sommeren 2020 er der sat særligt fokus på dem via aktiviteten ”A Walk In The Park”. Dette er en virtuel rundtur, der er ledet af museets nuværende direktør, og hvor der gives information til de besøgende om kunstnerne bag.  

Filmserien består af 9 små klip, hvor enhver kan tage på optagelse iblandt de mest ikoniske skulpturer.

Meget mere end kun en hovedbygning

Engang blev kunstmuseet udgjort af selve hovedbygningen. Sådan er det ikke i dag.

Igennem årene er museet udbygget, og der er etableret små bygninger i naturen omkring, der har særlige formål.

”Børnehuset” er én af disse bygninger, der er forbeholdt de aktive, nysgerrige og kunstinteresserede børn. Børn har deres helt eget sted, hvor de kan tegne, male, forme, modellere og mange andre aktiviteter, som styres af stedets kunstformidlere.

Aktiviteterne, som finder sted i Børnehuset, tager afsæt i de aktuelle udstillinger på selve museet. Det er aktiviteter, som er udviklet i børnehøjde, og hvor både drenge og piger inviteres til at være aktive.   

Værkstederne er åbne på samme tidspunkter som kunstmuseet.

Børnehuset er et stort, lyst, kreativt, farverigt og varmt rum, der er skabt på børnenes præmisser. Der er plads til udfoldelse, fordybelse og samvær, og der er forskellige typer af aktiviteter, så ethvert barn kan gå i gang med projekter, der tiltaler vedkommende.

Der er drømmelandskab, tegneværksted, mulighed for at lave lerskulpturer af ansigter, byggeværksted og mange andre kreative rum.

Alle børn er velkomne i Børnehuset, og der er gratis adgang for børn og unge under 18 år (som der også er på selve kunstmuseet).

Louisiana caféen og den prægtige panoramaudsigt

Det er muligt både at købe frokost og aftensmad i caféen, der har et varieret menukort. Børn under 12 år kan spise til ½ pris, og der serveres kaffe og kage hele dagen.

Det er indbydende og betagende omgivelser, du kommer til at befinde dig i, når du opholder dig i caféen.

Der er store vinduer, som giver direkte udsyn til Øresund.

Caféen har åben hver dag i samme tidsrum som selve museet.

Besøg én af verdens førende museumsbutikker

Typisk er en museumsbutik et lille lokale, hvor der kan købes souvenirs og is. Sådan er det ikke hos Louisiana Museum of Modern Art.

Louisiana butikken er en af de mest anmelderroste på grund af sit brede, varierede og udsøgte udvalg af produkter, der både har relevans for museet og for dansk kunst.

Den har vundet prisen som verdens bedste museumsbutik. Den indeholder varer og produkter, der henvender sig til enhver person, uanset hvilken kunstart og stil du er til.

Det er en stor butik, hvor du finder en hel væg med bøger, opslagsværker og publikationer fra en række af kunstnerne, hvis værker kan ses på museet. Har du fascination for en bestemt maler, grafiker eller skulptør, kan du finde litteratur omkring vedkommende. Du kan købe ting til dig selv, eller du kan finde de mest personlige gaver i butikken.

Der er mulighed for at få genstande pakket ind, så de kan blive givet som foræring.

Foruden bøger, postkort og posters finder du danskproducerede designerprodukter af blandt andet porcelæn, keramik og glas.

Særligt om Louisiana plakater

I butikken kan du se en lang række af de plakater, som i tidens løb har været med til at markedsføre museets særudstillinger. På alle plakater er der genoptrykt motiver af nogle af de mest populære motiver fra museets kunstsamling.

Har du smag for moderne kunst, vil du med sikkerhed kunne finde plakater, som tiltaler dig. Du kan købe dem både i butikken og fra kunstmuseets webshop. De kan bruges som en del af en større dekoration derhjemme, hvor flere plakater med samme stil eller tema kan hænge side om side.

Plakaterne sælges til favorable priser, og de er med til at fortælle historien om museet og nogle af de mest toneangivne kunstnere.

Når du besøger museets hjemmeside, får du inspiration til, hvordan du anvender og indretter hjemmet med fokus på moderne kunst.

Du kan få fri fragt, når du handler fra museumsbutikken online. Der er mange andre lande foruden Danmark, der sendes til fra museet. Belgien. Frankrig, Holland, Italien og Tyskland er iblandt de primære lande, hvor kunder køber varer fra den danske museumswebshop.

Priser på Louisiana entré

Alle under 18 år kommer gratis ind på museet og har i den forbindelse fri adgang til de tilhørerende faciliteter.

Der er åbent på museet fra tirsdag til fredag fra 11.00-22.00 og lørdag til søndag fra 11.00-18.00.

En almindelig entrébillet koster 130 kroner. Er du studerende, kan du komme ind for 110 kroner. Og er du ledsager til en person med årskort til museet, kan du få samme rabat som en studerende.

Det anbefales, at du bestiller billet hjemmefra. På den måde kan det sikres, at alle gæster får en god og tryg oplevelse, og at der ikke er for mange mennesker i udstillingen a gangen.

Via hjemmesiden kan du angive, hvornår du forventer at ankomme til museet, og du kan indtaste den estimerede tid, som dit besøg cirka varer.

Louisianas åbningstider dækker over både museum, café, butik og Børnehuset.

Louisiana Klub

Forventer du at besøge museet flere gange om året, kan det svare sig både praktisk og økonomisk at købe årskort. Herved bliver du automatisk medlem af museets klub, der giver dig forskellige fordele.

Du vil blive modtager af nyhedsbrevet, hvor du er iblandt de første gæster, der får indblik i de kommende særudstillinger, og du får rabat på et udvalg af varerne fra museumsbutikken.  

I nyhedsbrevet får du en kalenderoversigt, hvor du kan følge med i de arrangementer, som kommer til at løbe af stablen i den kommende sæson. Derved kan du planlægge dine besøg, så du får mest ud af dit årskort.

Alle gæster over 18 år kan blive medlem af klubben.

Det er ikke kun for dig, der holder af moderne kunst, at det kan svare sig at blive medlem af kunstmuseets klub. Når du har et gyldigt Louisiana Klubkort, får du gratis adgang til andre museer.