Koldinghus

Koldingshus er et smukt, gammelt kongeslot, der blev bygget i 1200tallet. Det er i dag et charmerende museum, der igennem de seneste årtier har gennemgået store renoveringsprojekter, så det i dag fremstår i mest prangende stil.

Det var en brand i 1808, der gjorde en ende på mange af slottets vægge og facader. Både museet og selve renoveringen er i dag seværdigheder, der især lokker børnefamilier til Kolding for at besøge og bruge hele dage på det stemningsfulde slot med voldgrav omkring.

Lær mere om Koldinghus Slot

Det prægtige slot blev bygget af Erik Klipping i 1268, der var en dansk konge, som i år 1288 blev myrdet i Finderup. For 800 år siden havde slottet en vigtig og central placering i grænsebyen Kolding. Det var en del af fæstningen omkring Danmark, og det blev brugt både som vagtværn og som residens for kongen.

Oprindeligt hed slottet ”Ørneborg” og kom senere i historien til at hedde Middelborg.

Det fik sit velkendte navn – Koldinghus – i år 1451.

Erik Menved, der var søn af Erik Klipping, fortsatte med at udvide slottet. På denne tid blev slottet anset som uundværligt i forhold til at holde angreb væk og beskytte landet.

Det var først i midten af 1500-tallet, at slottet fik sin voldgrav.

Da hhv. Christian 3. og Frederik 2. kom til magten byggede de begge videre på slottet og udvidede det blandt andet med ekstra fløje.

Da den dødelige pest hærgede København 1711-1712, tog Frederik 4. ophold på slottet sammen med sit hof. Pesten udryddede cirka ½ af Københavns indbyggere. I denne periode gennemgik kongeslottet en større renovering, da kongen ønskede, at slottet skulle være nutidssvarende i forhold til barokken.

Det betød blandt andet et farvel til riddersalen, og at flere vinduer blev udskiftet med mere pompøse udgaver.

Branden og de gennemgribende renoveringer

I slutningen af marts 1808 udbrød der brand på slottet. På denne tid var Danmark i krig mod England, der året forinden havde beslaglagt den danske flåde, og som 7 år tidligere havde angrebet København. Danmark var allieret med hhv. Spanien og Frankrig, og det var håbet, at med hjælp fra de 2 nationer kunne Danmark vinde de skånske provinser tilbage.

En del af den spanske hær opholdt sig på Koldinghus under Napoleonskrigene. Det var et uheld hos de spanske tropper, der førte til den ødelæggende brand. Natten mellem d. 29. og 30. marts fyrede de for voldsomt op i kaminerne, og ilden nåede at sprede sig med ekstrem hastighed.

Det stod efter kort tid klart, at slottet ikke stod til at redde, og det gik nu ud på at redde så mange mennesker som muligt.

Branden havde forårsaget så fatale ødelæggelser, at det ville koste dyrt at få slottet genopbygget. Der var ikke råd til dette arbejde, da samarbejdet med franskmændene havde kostet Danmark dyrt.

I flere årtier lå slottet hen som en ruin, der mindede om Danmarks store tab i forbindelse med Napoleonskrigene.

Den langvarige genopbygning

Det var først i 1860’erne, at de første tanker om at genopbygge slottet dukkede op. Tankerne tog mange årtier om at udmønte sig til konkrete planer.

I 1920’erne var det intentionen at bruge de tilbageværende bygninger, som ikke var gået til under branden i 1808, som landsarkiv. I 1931 blev det i stedet besluttet at bygge arkivet i Åbenrå.

De første projekter med at genopbygge slottet blev igangsat under 1. verdenskrig. I disse år lykkedes det at føre hele vestfløjen tilbage, som den stod for mere end 100 år siden på det tidspunkt.

Da 2. verdenskrig brød ud, kom det til at betyde store forsinkelser på renoveringsprojektet. Det var først i løbet af 1990’erne, at slottet begyndte at tage sin oprindelige form igen.

Flotte udstillinger på Koldinghus der vidner om Danmarks historie

Koldinghus omtales tit som ”Jyllands sidste kongeborg”. Det er i dag et levende museum, der byder på en masse spændende oplevelser, aktiviteter og rundvisninger for både børn og voksne.

Slottet har workshops, hvor der kan prøves kræfter med sæsonbetonede aktiviteter, der inddrager både de store sale og de udendørs omgivelser.

Der er både faste udstillinger på slottet, ligesom der er særudstillinger.

I 2019 overtog Koldinghus Statens Kunstfonds Smykkesamling, der rummer cirka 300 smykker, som privatpersoner kan låne i forbindelse med offentlige og kulturelle arrangementer. Det kan f.eks. være prisoverrækkelser, årsmøder eller premiereforestillinger.

I hvert et rum på slottet kan der ses effekter, interiør og billedkunst, som har været på slottet dengang, hvor det var beboet af landets regenter.

Koldinghus har én af Danmarks mest imponerende sølv og guld samlinger. Museet har sin egen samling og rummer derudover 2 private samlinger. Det ældste objekt i samlingen er dateret tilbage til år 1581.

Det smukke ved samlingen er, at den viser udviklingen af sølvdesign fra renæssancen og de forskellige stilperioder herefter.

Tilknytningen til Kolding by er også et tema for én af de faste udstillinger, der hedder ”et slot, en by, en samling, en historie”.

Særlig om restauranten hos Koldinghus

”Madkælderen” på Koldinghus er en oplevelse i sig selv. Den holder til under slottet på nordfløjen, hvor der er plads til større selskaber og i alt 80 siddende gæster. Madkælderen har åbent hver dag fra tirsdag til søndag indenfor slottets åbningstider og har derudover åbnet om aftenen fra torsdag til lørdag. Her er det nødvendigt at have bestilt bord på forhånd.  

Der serveres både frokost og aftensmad i kælderen, og der er garanti for hyggelig stemning som følge af den autentiske indretning. I køkkenet bruges der sæsonens råvarer og grønt.

Det er ikke kun i slottets normale åbningstid, at der kan nydes velsmagende måltider i madkælderen. Der kan arrangeres private events i forbindelse med erhvervsmøder, bryllupper eller fødselsdage, hvor restauranten stilles til rådighed.

Åbningstider hos Koldinghus

Det smukke slot er beliggende få minutters gang fra Kolding centrum. Der er åbent fra tirsdag til søndag fra 10.00-17.00. Der er levende udstillinger, aktiviteter og workshops i skolernes ferier, hvor der generelt kommer mange børnefamilier til slottet for at opleve forhistoriens vingesus.

Parkering ved Koldinghus kan ske tæt ved slottet eller på de offentlige parkeringspladser i byen.