Aros

Aros er iblandt Nordeuropas største kunstmuseer med sine imponerende 20.700 kvadratmeter fordelt på i alt 10 etager. Når du besøger det århusianske kunstmuseum, kommer du til at opleve en række af de bedste og største værker fra både danske og udenlandske kunstnere lige fra guldalderen og til den moderne nutidskunst.

I løbet af året holdes der forskellige særudstillinger, der tiltrækker masser af mennesker fra nær og fjern. De faste udstillinger på museet består af mere end 8.000 værker, der bliver løbende udskiftet, så de passer til kunstmuseets særudstillinger.

Lær mere om samlingerne hos Aros Kunstmuseum

Den totale samling hos det århusianske museum er den ældste i landet udover den københavnske samling hos Statens Museum for Kunst. Nogle af de ældste værker går tilbage til 1770 og kan ses i de store udstillingsrum, der findes på hver etage.

Aros har planer om en udvidelse af sin ikoniske bygning. Det er intentionen at udnytte pladsen under museets eksisterende bygning og således udvide museet med en ny og stor underetage. Projektet med udvidelsen har været på tegnebrættet siden år 2017, men det har endnu ikke været muligt at rejse de 350 millioner, som det forventes, at byggeriet kommer til at koste.

Underetagen skal hedde ”The Next Level” og huse ”The Dome”, der er et enormt værk af den amerikanske kunstner James Turell.  

Salling Fondene – der også har doneret midler til Naturhistorisk Museum i Århus – har givet tilsagn om at donere 100 af de 350 millioner.

Det populære og respekterede kunstmuseum har mere end 700.000 besøgende om året, der omfatter museets gæster, besøgende til butikken og caféen.

Aros Museum – bygningerne og de mange geografiske placeringer

Det oprindelige kunstmuseum i Århus blev grundlagt i år 1859 og havde geografisk tilknytning til det gamle rådhus, der befandt sig ved Domkirken i centrum af byen (Dér, hvor Kvindemuseet i dag holder til).

Da kunstmuseet blev indviet, var det den første kunstneriske udstilling i landet udenfor hovedstaden. I midten af 1800-tallet fandtes der kun ét sted i Danmark, hvor det var muligt for almindelige mennesker at se på malerkunst. Det var i Den Kongelige Malerisamling, der havde til huse på Christiansborg.

Selvom Århus i 1859 var klar til at byde enhver samfundsborger velkommen til at se på kunst, går rødderne hos museet længere tilbage i historien.

Åbningen af udstillingen i 1859 havde været planlagt i mere end et årti af Århus Kunstforening. Det var hensigten at etablere et offentligt museum, der kunne være i stand til at udbrede en ”almindelig sans for kunsten”.

Det var ikke mange år, at det første kunstmuseum udenfor København befandt sig i det gamle rådhus. Kun 2 år efter museets officielle indvielse flyttede ”Den Historisk-Antikvariske Samling” også ind i det gamle rådhus. ”Den Historisk-Antikvariske Samling” er forløberen til Moesgaard Museum.

Fra det gamle rådhus til Mølleparken

Det var bestyrelsen til det unge kunstmuseum, der havde til opgave at finde frem til en ny og bedre bygning. Museet fik i denne forbindelse foræret en grund af møllejer Andreas Weis, og i 1877 stod en helt ny bygning færdig til at huse museets mange værker i Mølleparken. Det kostede dengang 65.000 kroner at bygge den nye kunstmuseumsbygning og indrette den. Pengene blev hovedsageligt samlet ind via private donationer fra byens borgere.

Museumsbygningen findes stadig i dag og er kendt som ”Huset”, der har relation til det regionale spillested VoxHall.

Fra Mølleparken til Vennelystparken

Det århusianske kunstmuseum nåede at holde til i Mølleparken i knap et århundrede.

I 1967 blev der atter bygget en spritny bygning til museet, der igen havde fået problemer med at huse alle værker i samlingen.

Nu kom kunstmuseet til at befinde sig i Vennelystparken, der ligger i den sydlige del af Universitetsparken. Det var ikke hvem som helst, der stod for at tegne bygningen, der skulle blive kunstmuseets 3. domicil i den jyske hovedstad. Det var arkitekten C. F. Møller, som også har tegnet de gule bygninger, som kendetegner Århus Universitet, der stod for at udfærdige skitsen til det nye kunstmuseum.

Paradoksalt nok fik kunstmuseet kun mulighed for at bo i de nye lokaler ved universitetet i 2 årtier, før faciliteterne igen var for små og ufunktionelle.

I forbindelse med projektet om at stable endnu en helt ny bygning på benene, blev der nedsat en arbejdsgruppe, der denne gang skulle sikre, at den kommende bygning skulle blive permanent for Århus Kunstmuseum.  

Fra Vennelystparken til Aros

Der blev udskrevet en arkitektkonkurrence, der skulle indhente de bedste tegninger på projektet om en ny museumsbygning. Der var flere grunde i spil, før bestyrelsen og kommune blev enige om den placering, hvor Aros i dag findes. Valget faldt på Vester Allé, der dengang var bedre kendt som ”Fattiggårdsbakken”, da byens fattiggård lå her i tidligere tider.

Det var arkitektfirmaet Schmidt Hammer Lassen Architects, der vandt konkurrencen. Det nye kunstmuseum blev indviet i 2004 og skiftede i denne forbindelse navn fra det det forhenværende ”Århus Kunstmuseum” til ”ARoS”. Navnet er en sammentrækning af det latinske begreb for kunst (”ars”) og det gamle ord for Århus (”Aros”).

Den cirka 50 meter høje museumsbygning er inspireret af ”Den Guddommelige Komedie”, der var den italienske forfatter, Dantes, hovedværk. Det verdenskendte digt handler om rejsen gennem Helvede, hvor hovedpersonen oplever skærsilden for at komme til paradis. I den århusianske museumsbygning er kælderen symbol for Helvede, mens tagetagen er Himlen.

Den ikoniske Aros regnbue – ”Your Rainbow Panorama”

Det er mere den fremtrædende, runde tagetage, der i dag kendetegner museumsbygningen, end det er forestillingen om himmel og helvede. ”Your Rainbow Panorama” er tegnet af Olafur Eliasson og blev indviet i 2011. Det er muligt at se store dele af Århus fra den store cirkel, der måler godt 52 m. i diameter. ”Regnbuen” svæver på søjler ovenpå museets tag, og værket er lavet af farvet glas hele vejen rundt. Det er foreningen, RealDania, der står bag bestillingen af den enorme og tunge regnbue, som kom til at koste væsentlig mere end først budgetteret.

I forbindelse med udviklingen af værket stod det klart, at det var nødvendigt at forstærke museumsbygningen, så den i fremtiden kan holde til den massive vægt fra glasset. Projektet kom til at koste 62 millioner kroner (Det var først estimeret til at stå i en pris på 30 millioner danske kroner).

”Your Rainbow Panorama” er ikke det eneste værk, den dansk/islandske kunster Olafur Eliasson står bag hos Aros i Århus.

Han er også kunstneren bag værket ”Waterfalls”. Tilbage i 2005 urinerede den danske provokunstner og debattør Uwe Max Jensen FIMEME (link til Uwe Max Jensen) på værket som en del af en happening.

Det kræver årskort eller entrébillet til kunstmuseet for at se og opleve regnbuen, der er et tilløbsstykke for både børn og voksne.

Olafur Eliassons værk fik hurtigt national og international berømmelse, og siden har Aros udvidet tagetagen med en tagpavillon, som indeholder ”Sky Room” og ”Sunset Lounge”

Dette kan du opleve i Aros’ udstillinger

Uanset om det er Guldalderen i Danmark, du holder særligt af eller den ekspressionistiske eller nyklassicistiske periode, finder du alle de største malerier fra de bærende epoker i kunsthistorien hos Aros. Hos det prominente, århusianske kunstmuseum findes kunst fra de forgangne 300 år og til i dag. Det er blandt andet følgende billedkunstnere, der kan ses værker af på Aros:

  • Christoffer Wilhelm Eckersberg
  • Johan Th. Lundbye
  • Wilhelm Marstrand
  • Julius Exner
  • Hammershøi
  • S. Krøyer
  • F. Willumsen
  • Asger Jorn
  • Per Kirkeby

Det er de største og mest indflydelsesrige kunstnere fra de forskellige perioder igennem historien, der kan opleves. Værkerne hænger fordelt på store vægge på de 10 etager, som museet indeholder. Når du går fra etage til etage, vil du blive ført ind i en ny tidsalder i historien.

Det er hovedsageligt billedkunst, fotografier og grafiske værker, der kan ses på de mange etager hos Aros. Nederst i museet findes ”De 9 Rum”, der er en særskilt udstilling, der rummer installationskunst.

Boy

Foruden ”Your Rainbow Panorama” er det den gigantiske skulptur, Boy, der tiltrækker gæster fra ind- og udland. ”Boy” er en enorm figur, der på mange måder er vartegnet for kunsten hos det århusianske kunstmuseum. Boy er lavet i 1999 og forestiller en dreng, der sidder på hug kiggende til den ene side. Han er kun iklædt shorts, og på hans krop kan der ses hudfolder og blodårer, som minder om virkeligheden. Oprindeligt stod Boy i kælderetagen, men er i dag rykket op på 6. sal i et tomt rum med spejle på væggene.

Boy vejer cirka 500 kilo og er lavet af glasfiber. Det tog kunstneren, Ron Mueck, cirka 8 måneder at omforme den første skitse i ler til den nuværende figur.

Det er livagtigheden, der er i mere end 2 årtier har fået beskuerne til at spærre øjnene op, når detaljerne på den enorme dreng ses.

Aros åbningstider og priser

Der er fri entré for alle under 18 år hos kunstmuseet i hjertet af Århus. Der er mulighed for at købe både dagsentré og årskort til museet. Aros’ priser afhænger af, om du er medlem af kunstmuseet eller ej. Alle med et årskort bliver automatisk medlem af museets klub, der giver økonomiske og praktiske fordele. Med et Aros årskort får du særlige fordele og rabatter, som du kan benytte dig af i 12 måneder fra købstidspunktet.

Holder du af kunsten fra ind- og udland, og vil du være iblandt de første besøgende, der oplever særudstillinger, kan det svare sig at købe et årskort.

Med det slipper du for at stå i kø i indgangen, da du kan scanne dit kort ved standeren, der giver adgang til museet. Det er ikke kun dig selv, et årskort kommer til gode. Når du er medlem af Aros Klubben, kan du gratis tage en ledsager med til de faste udstillinger hele året.

Som medlem af museet får du tilmed 10% rabat på alle varer i museumsshoppen, der byder på bøger, dansk designkunst, souvenirs og smykker.

Kom til spændende foredrag i forbindelse med ”Art Hour”

Den første onsdag i hver måned afholdes der ”Art Hour”, hvor én af museets ansatte fortæller om en kunstner, en bestemt tidsperiode eller en særlig udstilling. Det er kun medlemmer af Aros Klubben, der må deltage til disse arrangementer, der er med til at give unik og enestående viden.

Som medlem af museets klub får du nyhedsbrev, hvor du får information om de kommende arrangementer og udstillinger på Aros. Dette giver dig mulighed for at planlægge dine besøg, så du får mest muligt ud af dit årskort.

Aros Marked – åbent for alle

Aros Marked består af hhv. caféen, orangeriet og shoppen. Det er intentionen, at Aros ikke kun er et kunstmuseum, men også en drivkraft for lokalsamfundet i Århus. Derfor skal alle have mulighed for at besøge museet – også uden entrébillet.

På ”Markedet” afholdes der indimellem foredrag, som alle fra gaden kan blive en del af.

Som noget særligt kan alle og enhver få glæde af de lækre og indbydende retter og serveringer i caféen på Aros. Det er ikke nødvendigt at have entré til kunstmuseet for at kunne benytte sig af markedet, caféen og dens faciliteter.

Caféen ligger på 4. etage og har direkte udsyn til Århus by. Det er en stor og rummelig café, der både er et marked og et orangeri. Caféen byder på alt fra kaffe og kage over lette serveringer til aftensanretninger.

I tilknytning til caféen findes museumsshoppen, hvor der kan købes gaver og danskdesignede produkter til boligen. Har du en forkærlighed for en bestemt kunstner, der har sine værker hos museet, kan du købe plakater af vedkommendes malerkunst i shoppen.

Det er ikke kun på selve kunstmuseet i Århus, at du kan købe varer fra shoppen. Aros har sin egen webshop, hvor du finder alle de genstande, som også sælges i den fysiske butik.

Markedet har åbnet fra tirsdag til fredag i tidsrummet fra 10.00-21.00.

Aros’ parkeringsmuligheder

Det er muligt at parkere direkte ved kunstmuseet, hvor der er betalingsparkering og handicapparkering. Handicapparkeringspladserne er gratis, mens de almindelige parkeringspladser kræver billet. Aros ligger tæt ved Musikhuset og Scandinavian Center i Århus. Ved disse bygninger findes en stor, overdækket parkeringskælder med 90 ekstra parkeringspladser til almindelige personbiler.

Når du har parkeret nær kunstmuseet, er der gåafstand til Århus midtby, der byder på et væld af shoppeoplevelser og restauranter.