Arken - Museum for Moderne Kunst

Arken hører til de nyeste kunstmuseer, vi har i Danmark. Det blev etableret i marts 1996, og det centrerer sig om den moderne kunst, som dækker over både malerier, skulpturer og installationskunst.

Museets bygning er tegnet af én af de yngste arkitekter, der nogensinde har vundet en konkurrence herhjemme. Søren Robert Lund var blot 25 år, da hans tegning blev udtaget til at være vinderen af konkurrencen.

Om museets fortumlede opstart

Det var ikke Søren Robert Lunds bygning, der endte med at få størst omtale, da det nye kunstmuseum i Danmark kunne slå dørene op. I 1993 da planerne om det nye og moderne kunstmuseum blev lagt, var det Anna Castberg, der blev hyret til at blive det kommende museums direktør.

Da museet åbnede i foråret 1996, viste det sig, at Castberg havde løjet i massiv grad på sit CV. Hun havde blandt andet skrevet, at hun have en doktorgrad, og at hun havde været ansat hos flere prominente virksomheder i udlandet. Ingen af disse oplysninger var sande, og det medførte stor debat og ikke mindst mediedækning, at museet kunne ansætte en person til at lede museets økonomi og drift, som ingen erfaring havde med at drive virksomhed.

Udadtil var det et skrantende budget, der var årsag til Castbergs fratrædelse allerede i august samme år, som museet åbnede. Det viste sig dog hurtigt, at det var løgnene om uddannelser og beskæftigelser, der var hovedårsagen.

Arken museum og den smukke bygning

Der er taget afsæt i museets beliggenhed, da Søren Robert Lund tegnede bygningen. Bygningen har stærke, maritime referencer, hvilket passer smukt ind i omgivelserne. Det moderne kunstmuseum ligger sammen med en kunstig strandpark, og det er siden opførelsen blev udvidet både i år 2008 og 2009.

Det rummer i dag 13.500m2 og består af en permanent samling af dansk, nordisk og international kunst fra 1990’erne og til i dag.

Det moderne kunstmuseum ligger cirka 20km syd for København og kan besøges året rundt. Bygningen befinder sig midt i den ellers uspolerede natur ved Køge Bugt Strandpark og er kendt for at huse nogle af nutidens mest betydningsfulde værker.

På afstand kan bygningen minde om skib, der er strandet på land. Det charmerende er, at denne illusion er gennemført ved, at museets café er bygget ved siden af hovedbygningen og ligner en redningsbåd. Fra de enorme panoramavinduer i caféen kan den smukke og betagende udsigt over Køge Bugt nydes på alle årstider.

Fra museet er der direkte adgang til strandpromenaden og til museets Skulpturpark. En gåtur kan være en skøn pause, når der er behov for frisk luft, og før flere af museets udstillinger besøges.

Arken udstillinger – i en klasse for sig

Der er altid de faste udstillinger at lade sig fascinere af på det moderne kunstmuseum. Derudover er der mellem 5-7 særudstillinger i løbet af sæsonen, hvor Arken har lånt en række værker fra andre museer enten herhjemme eller fra udlandet.

Det unikke ved Arkens udstillinger er, at det ikke kun er de store kunstnere, som allerede er veletablerede, der er repræsenteret i den store samling. Kunstmuseet går også op i at vise værker fra nogle af Europas upcoming kunstnere. Dette er et element, der får museet til at skille sig positivt ud fra andre prominente kunstmuseer, hvor det hovedsageligt er de bedste og største kunstnernavne i verden, der er at finde.

Den totale samling hos museet tæller cirka 400 malerier, skulpturer og installationskunstværker.

Før du lader dig opsluge af den moderne kunst, kan det være betydningsfuldt at være opmærksom på, at der løber 2 røde tråde gennem udstillingen.

Museet har udvalgt deres værker i forhold til 2 retninger. Den ene handler om værker, der har til formål at portrættere det moderne menneskes eksistens. Den anden ’tråd’ handler om værker, der er i stand til via medier og materialer at eksperimentere med selve begrebet ”kunst”.

Der kan blandt andet ses kunst af den dansk/islandske kunstner Olafur Eliasson, som de fleste danskere kender for at være skaberen af ”Your Rainbow Panorama”. Dette kunstværk udgør toppen af det aarhusianske kunstmuseum, Aros og er den enorme tagetage af farvet glas.

Foruden Olafur Eliasson er det muligt at se en række værker af Tal R, Damian Hirst, Dragset og Elmgreen.

Skulpturparken der er en forlænget del af museets faste udstilling

Uanset om det er sommer eller vinter, fortjener parken og de udendørs omgivelser at blive besøgt. Skulpturparken er en stor del af de fysiske omgivelser, som omkranser museet. Her er der opstillet 20 prægtige skulpturer, der er placeret jævnt fordelt omkring den maritime museumsbygning.

Den skønne ved skulpturerne er, at de alle er skabt til at indgå som en del af landskabet. Der er f.eks. Jeppe Heins kunstværk, der er en del af spidsen på en badebro, og hvor du går ind i et ’bur’ og kan spejle dig i omgivelserne. På siden af den ene mur på museet er der en håndfuld ord og statements. Disse er en del af Lawrence Weiners værk af tekstbilleder, der lyser op og gør beskueren opmærksom på den anderledes bygning.

Mange af værkerne er designet til at vække sanserne og bevidstheden hos gæsterne. Børn er velkomne til at lege og prøve kræfter med udformningen af Olafur Eliassons værk, der blander kunst og fysisk aktivitet.

Oplev egenskaberne ved installationskunst

En stor del af samlingen hos Arken er installationskunst. Det er værker, som er bygget op i et rum, og hvor der ofte er brugt flere medier til at vække sanserne hos gæsterne. Den nyeste anskaffelse hos museet er værket ”THE MAGIC OF”, der blandt andet består af smadrede vinylplader samt tekniske elementer fra forskellige musikalske genrer.

Det er den danske kunstnerduo Camilla Sørensen og Greta Christensen, der har skabt værket, og som kom til museets udstilling i 2018. Værket er en kunstnerisk blanding mellem hhv. billedkunst og musik.

Duoen er bosiddende i Berlin i dag og gik begge på Det Kongelige Danske Kunstakademi, hvor de fandt sammen og formede deres stil og tilgang. De har i knap 20 år smadret gamle LP-plader, brugt fragmenter af instrumenter og musikalsk udstyr for at lave værker, der leger med toner, udtryk og lyde.

De andre installationsværker centrerer sig om bevægelser, lys, grafiske udtryk, proportioner eller andre fænomener, som påvirker gæsten.

”Laboratorium for kreativ læring”

Arken har sin egen lærings- og undervisningsenhed, der har et tæt samarbejde med flere af folkeskolerne i og omkring København. Undervisningsenheden har blandt andet til formål at vække kunstinteressen hos børn og unge, og den har til opgave at være rollemodel for, hvordan flere af landets kulturinstitutioner kan være med til at styrke forbindelsen mellem kunstmuseer og skoler.

”Laboratorium” er navnet for undervisningsenheden, der byder folkeskoleklasser velkomne hos museet. Her kan skoleeleverne prøve kræfter med selv at skabe kunst, ligesom de får inspirerende undervisning fra museets ansatte omkring værker og tidsperioder.

Undervisningsenheden har igennem en 3årig periode lavet 2 film, som giver et fagligt og praktisk indblik i projektets og enhedens metoder omkring læring og samarbejde.

Mulighed for at leje lokaler

Det er ikke kun i forhold til samlingen hos Arken, at det moderne kunstmuseum skiller sig ud fra mængden. Som noget unikt er der mulighed for at leje et eller flere af museets lokaler til arrangementer. Det kan være til konferencer, musik og kulturelle events.

Det er ikke kun firmaer og virksomheder, der har denne mulighed. Privatpersoner kan leje lokaler i forbindelse med bryllup, konfirmation eller jubilæer. På denne måde kan der holdes reception og fest i de mest imponerende omgivelser med kunst i alle retninger.

Overskuddet fra disse private eller erhvervsrelaterede events går til driften af museet og investeres i fremtiden, så Arken også fremover kan byde på særudstillinger.

Når du booker lokale, får du anledning til selv at vælge, hvilket udstillingsrum der skal være centrum for dit arrangement. Det kan f.eks. være ”Detlefs-salen”, der har de mørkegrå vægge og storslået malerkunst hængende. Eller det kan være ”Asger-Jorn galleriet”, der giver plads til omkring 100 gæster.

Udstillingsrummene varierer i look og størrelse, så der kan vælges de rette, fysiske omgivelser, uanset om det er et arrangement på 80 mennesker eller 400 deltagere, du planlægger.

Om Arken café og åbningstider

Det moderne kunstmuseum har sin egen café, hvor der kan nydes frokoster samt kaffe og kage. Der er rig mulighed for at komme til at slappe både fysisk og mentalt af i caféen, der giver et uspoleret udsyn til den flotte Skulpturpark og ikke mindst til bugten.

Åbningstiderne hos Arken er fra tirsdag til søndag. Udover at være mandagslukket er det kun d. 24/12, 25/12, 31/12 og 01/01, der er lukket.

Du kan besøge Arken i Ishøj på helligdage og i hele påsken. 

Alle børn og unge under 18 år har gratis adgang til museet. En almindelig voksenbillet koster 130 kroner. Der gives studierabat ved fremvisning af gyldigt studiekort, hvorved der kan spares 20 kroner på billetprisen.

Holder du af den moderne kunst, kan det svare sig at blive medlem af Klub Arken. Dette bliver du automatisk, når du køber årskort til museet.