Verner Panton

Verner Panton hører til de mest betydningsfulde og indflydelsesrige designere, vi nogensinde har haft herhjemme. Han er manden bag de udødelige Flowerpot lamper og Panthella lamper, der kun fortsætter med at stige i værdi for hvert år, der går.

Panton blev født i 1926 og døde i 1998. Det var design, lys og rumindretning, der var kunstnerens foretrukne beskæftigelser. Han arbejdede hovedsageligt med materialer såsom glasfiber, plastik og stål.

Lær mere om den respekterede designer

Før den kunstneriske karriere slog igennem hos Panton, var han en del af den danske modstandsbevægelse. Han var medlem af gruppen Bogense, der blandt andet var med til at modtage nedkastede våben i nattetimerne.

Panton blev uddannet fra Kunstakademiets Arkitektskole i 1951 og kom til at få lige så stor popularitet herhjemme, som han gjorde i udlandet. Efter færdiggørelsen af sin uddannelse tog den unge og ambitiøse designer på en række udenlandsstudier i Europa, hvor han blev inspireret til at skabe sig sit eget formsprog. I de sidste mange år før sin død boede Panton i Schweitz.

Særligt om den populære Panton stol

Dét, der for alvor fik den danske designer og kunstner til at slå igennem, var den revolutionerende ”Panton stol”, der blev den første frisvingerstol på markedet i Danmark og Europa. Det er en stol, der er skabt og formet i ét sammenhængende design. Panton gjorde brug af glasfiber for at kunne skabe den unikke stol. Den produceres fortsat i dag, hvor der anvendes polypropylen til fremstillingen. Dette materiale er mindre miljøskadeligt sammenholdt med glasfiber.

Det enkle og stilrene design går igen på flere af de eftertragtede designs fra Panton. Det var hans mission at fremstille funktionelle produkter ud fra idéen om simplicitet.

Panton har alle dage været nyskabende og forud for sin tid.

De elskede Verner Panton lamper lever videre i dag

Panton havde stor kærlighed til belysning og lampers egenskaber i forhold til skabe og udvikle rum og atmosfærer. Han står bag en række lamper, som både dengang og i dag regnes for at være mesterværker.

Igennem sin karriere nåede Panton at samarbejde med nogle af Danmarks førende producenter og mest veletablerede designervirksomheder – herunder Holmegaard.

På flere måder er Panton en legende. Han var og er et forbillede for mange designere, og hans produkter er rollemodel for evnen til at tage udgangspunkt i enkeltheden og skabe kunst med den.

Den første lampe fra Panton kom på markedet i 1964. Det var den ikoniske lampe ”Fun”, der består af lyse skaller, der hænger harmonisk ned fra 4 runde ophæng.

En karriere med lamper som centrum for kreativ udfoldelse

Den stemningsfulde Fun lampe får liv og personlighed, når pæren lyser op og er med til at skabe bevægelse. I dag kan du finde ”Fun” i mange forskellige størrelser.

Verner Panton ”Flowerpot” kom til i 1968. Den er kendt for sit levende, legende og glade udtryk. Den charmerende lampe er stærkt inspireret af samtiden, hvor det netop var de optimistiske og stærke farver, der var i centrum for både interiør og beklædning.

”VP-globen” kom til i årene 1969/1970 og blev betragtet både som lampe og som kunstværk. Den danske designer med international anerkendelse udviklede lampen til en tysk møbelmesse i 1970. Lampen er lavet med det genkendelige, futuristiske design med en 5-delt skulpturel reflektor, der er omgivet af Opal glas.

Det særlige ved Verner Panton Globen er, at der måtte gå hele 7 år, før den moderne og stilfulde lampe kunne sættes i produktion.

Verner Pantons Panthella gulvlampe er eftertragtet på auktioner

”Panthella” er én af de mest eftertragtede og værdifulde lamper, som Panton har designet. Den sælges i dag til høje priser på auktioner, og den er arvestykke i mange familier.

Den elegante Panthella gulvlampe minder i design og udformning om ”Flowerpot”. Panton skabte den i 1971, og siden er der mange producenter, som har forsøgt at efterligne den, da designet er elsket i mange danske hjem.

Meget mere og meget andet end lamper

Selvom det er de tidløse, uforgængelige og elegante lamper, Panton er mest kendt for, var det langt fra kun belysning, den populære designer stod bag. Panton står blandt andet bag ”Tivoli-stolen”, der (som navnet antyder) blev designet til brug på én af tivolis restauranter. Panton tegnede den i 1955, og den blev det første design, som den danske møbelproducent Fritz Hansen tog til sig. Siden kom der flere andre stole til, og mange af dem tog udgangspunkt i ”Tivoli”-modellen. Det gælder blandt andet ”Panton One” og ”Panton Wire”.

Køb Verner Panton bordlamper, gulvlamper og møbler

Selvom Verner Panton døde for mere end 20 år siden, lever hans designs videre i bedste velgående. Mens de originale lamper og stole sælges til imponerende priser, er det også muligt at købe nye produktioner af de skønne og funktionelle designs.

Du finder både lamper og stole hos nogle af de førende møbelhuse. Nutidens designervarer er lavet i samme ånd og efter samme principper som dengang, hvor den verdenskendte, danske designer endnu levede. Du får interiør, der er skabt til at bringe stil i hjemmet i mange årtier frem, og som kan indgå i en hvilken som helst indretning.

Spændende produkter fra Verner Panton

Her finder du et udvalg af spændende produkter fra Verner Panton.

Læs mere »

Design Verpan OBS: Dette er ikke Spiral lampen, men en enkelt Spiral 30 cm t/Spiral SP1 Gold, der købes som reservedel. Spiral-serien fra Verpan er Verner Pantons bud på orden i kaos. Pendlen hænger med mange spiraler i sirlig ro og orden.

Læs mere »

Design Verpan Koncept OBS Dette er ikke den komplette Spiral lampe; men en enkelt 30 cm. sølvspiral, der købes som reservedel. Spiral serien fra Verpan er Verner Pantons bud på orden i kaos. Pendlen hænger med mange spiraler i sirlig ro og ord

Læs mere »

Design Verpan OBS: Dette er ikke Spiral lampen, men en enkelt Spiral 40 cm t/Spiral SP1 Gold, der købes som reservedel. Spiral-serien fra Verpan er Verner Pantons bud på orden i kaos. Pendlen hænger med mange spiraler i sirlig ro og orden.

Læs mere »

Design Verpan Koncept OBS Dette er ikke den komplette Spiral lampe; men en enkelt 40 cm. sølvspiral, der købes som reservedel. Spiral serien fra Verpan er Verner Pantons bud på orden i kaos. Pendlen hænger med mange spiraler i sirlig ro og ord

Læs mere »

Design Verpan OBS: Dette er ikke Spiral lampen, men en enkelt Spiral 50 cm t/Spiral SP1 Gold, der købes som reservedel. Spiral-serien fra Verpan er Verner Pantons bud på orden i kaos. Pendlen hænger med mange spiraler i sirlig ro og orden.

Læs mere »

Design Verpan Koncept OBS Dette er ikke den komplette Spiral lampe; men en enkelt 50 cm. sølvspiral, der købes som reservedel. Spiral serien fra Verpan er Verner Pantons bud på orden i kaos. Pendlen hænger med mange spiraler i sirlig ro og ord

Læs mere »

Design Verpan OBS: Dette er ikke Spiral lampen, men en enkelt Spiral 60 cm t/Spiral SP1 Gold, der købes som reservedel. Spiral-serien fra Verpan er Verner Pantons bud på orden i kaos. Pendlen hænger med mange spiraler i sirlig ro og orden.

Læs mere »

Design Verpan Koncept OBS Dette er ikke den komplette Spiral lampe; men en enkelt 50 cm. sølvspiral, der købes som reservedel. Spiral serien fra Verpan er Verner Pantons bud på orden i kaos. Pendlen hænger med mange spiraler i sirlig ro og ord

Læs mere »

Design Verner Panton for &tradition Koncept Flowerpot VP1 Pendel Soft Green er Lampemesterens egen udgave af Flowerpot lampen. Lampen er designet af Verner Panton, som tydeligvis har hentet inspiration fra 1960’ernes og 1970’ernes flowerpower bev

Læs mere »

Design Verner Panton for &tradition Koncept Flowerpot VP9 Portable Bordlampe Soft Green er en bærbar version af Verner Pantons populære Flowerpot bordlampe. Med en højde på 29,5 cm. og en diameter på 16 cm. er lampen lidt mindre end den originale, de

Læs mere »

Design Verner Panton for Verpan Koncept VP Globe er en transparent akryl lampe med fem reflektorer i enten glas eller udhulet aluminium med lakeret eller poleret finish. Yderligere er hver lampe et individuelt nummereret og med lampen følger et ce

Læs mere »

Design Verner Panton for Verpan Koncept VP Globe er en transparent akryl lampe med fem reflektorer i enten glas eller udhulet aluminium med lakeret eller poleret finish. Yderligere er hver lampe et individuelt nummereret og med lampen følger et ce

Læs mere »

Design Verner Panton for Verpan Mirror Throw Wool 130×198 Black er designet af ikoniske Verner Panton, som er kendt i hele verden for sin for tiden lidt anderledes tankegang til design. Han var farverig og nuanceret, og hans designs er ligeså. Den blø

Læs mere »

Design Verner Panton for Verpan Mirror Throw Wool 130×198 Blue er designet af ikoniske Verner Panton, som er kendt i hele verden for sin for tiden lidt anderledes tankegang til design. Han var farverig og nuanceret, og hans designs er ligeså. Den blød

Læs mere »

Design Verner Panton for Verpan Mirror Throw Wool 130×198 Orange er designet af ikoniske Verner Panton, som er kendt i hele verden for sin for tiden lidt anderledes tankegang til design. Han var farverig og nuanceret, og hans designs er ligeså. Den bl

Læs mere »

Design Verner Panton for Verpan Mirror Throw Wool 130×198 Yellow er designet af ikoniske Verner Panton, som er kendt i hele verden for sin for tiden lidt anderledes tankegang til design. Han var farverig og nuanceret, og hans designs er ligeså. Den bl

Læs mere »

Design Verner Panton for Verpan Polette Throw Alpaca Burgundy er designet af ikoniske Verner Panton, som er kendt i hele verden for sin for tiden lidt anderledes tankegang til design. Han var farverig og nuanceret, og hans designs er ligeså. Den bløde

Læs mere »

Design Verner Panton for Verpan Polette Throw Alpaca Sand er designet af ikoniske Verner Panton, som er kendt i hele verden for sin for tiden lidt anderledes tankegang til design. Han var farverig og nuanceret, og hans designs er ligeså. Den bløde pla