Uwe Max Jensen

Uwe Max Jensen er en af Danmarks mest omdiskuterede og debatterede kunstnere i nyere tid. Han er blandt andet kendt for sin grænsesøgende adfærd i forbindelse med udstillinger, hvor han á flere omgange har urineret på flere genstande eller har udsat dem for afføring.

Hans optrin er en del af Max Jensens’ performancekunst, der flere gange har ført til bøder og juridisk straf, da opførslen er blevet anset som hærværk.

Ungdomsårene og opvæksten i Aalborg

Den danske performancekunstner er født og opvokset i Aalborg og gik på Nørresundby Gymnasium i ungdomsårene. Hans mor var skolelærer, og hans far var ansat ved kommunens handicapafdeling.

Max Jensen har ikke en sammenhængende, kunstnerisk uddannelse bag sig. Han søgte ind på Det Jyske Kunstakademi i Aarhus to gange, da han blev afvist den første gang.

Den første gang havde han indsendt et projekt bestående af en leverpostej. Ansøgningen blev afvist af komitéen hos kunstakademiet med opfordring til, at Max Jensen skulle forsøge at søge ind igen året efter.
Denne opfordring tog Max Jensen til sig og året efter (i 1994) indsendte han den selv samme leverpostej som sit ansøgningsprojekt, der nu var beklædt med mug.

Denne gang førte hans alternative og ekstravagante tankegang ham til optagelse på kunstakademiet.

Bortvisning fra kunstakademiet og uddannelsen som journalist

Max Jensen nåede kun at studere ved Det Jyske Kunstakademi i Aarhus i godt 1 år. I 1996 blev han smidt ud af akademiet, da han gentagne gange i løbet af sit første år som studerende havde indsendt artikler til Ekstra Bladet og BT om situationer, som rørte sig i samfundet på daværende tidspunkt. Det var ikke kun sit eget navn, Uwe Max Jensen anvendte til sine læserbreve. Det var også navne på flere af akademiets undervisere og professorer.

Som konsekvens blev han smidt ud og truet med politianmeldelse.

I løbet af de efterfølgende år tog Max Jensen en pause fra uddannelser, hvor han arbejdede freelance og begyndte at engagere sig mere for det skriftlige.

Fra årene 2004-2008 uddannede han sig til journalist ved Danmarks Journalisthøjskole.

Provokerende tilgang til egen og andres kunst

Selvom Uwe Max Jensen i årene omkring sin journalistiske uddannelse var beskæftiget med studier, afholdte det ham ikke fra at lave optrin i de kunstneriske kredse.

I 2005 urinerede han på Olafur Eliassons værk ”Waterfalls”, der blev vist frem på Aros i Aarhus. Heller ikke denne gang blev optrinnet anmeldt til politiet, men Max Jensen blev tilbageholdt af kunstmuseets vagter og smidt ud.

Begrundelsen for det provokerende optrin var at sætte fokus på Max Jensens eget performancekunstværk – ”At hæve vandstanden i en skulptur af Olafur Eliasson” (som han selv navngav værket).

Max Jensen blev bortvist fra Aros med virkning indtil år 2008, da ledelsen af det prominente, aarhusianske kunstmuseum antog, at kunstneren på dette tidspunkt måtte have erkendt, at det ikke er acceptabelt at udøve hærværk mod produktioner fra andre kunstnerkollager og museer.

Urin som kunstnerisk virkemiddel

Det er sket ad flere omgange, at Max Jensen har benyttet sig af kropslige efterladenskaber for at udøve sin performancekunst. Samme år, som han urinerede på Olafur Eliassons værk på Aros, gjorde han det samme på en gavl i Brande. Byen, der i forvejen er kendt for sine mange gavlmalerier.

Urinen skabte et midlertidigt ”maleri”, der førte til, at Uwe Max Jensen blev kendt som ”gavltisseren”. Hans handling førte ikke kun til det kompromitterende kaldenavn, men også til en bøde på 1.000 kroner.

I 2016 trængte Uwe Max Jensen ulovligt ind i Skulpturparken ved Aalborgs Kunstmuseum, hvor det var kunstnerens hensigt at urinere på et spejl.

Før han nåede at udføre sin aktion, blev han stoppet og tilbageholdt af to af kunstmuseets vagter. Max Jensen overfaldt vagterne og anførte efterfølgende, at han handlede i nødværge. Han blev idømt 30 dages betinget fængsel for det voldelige overfald på de to vagter.

Hans forsvarsadvokat var den danske politiker og advokat Rasmus Paludan.

Politisk engagement

Allerede før sit samarbejde med Rasmus Paludan (Lederen af det højreorienterede parti Stram Kurs) var Uwe Max Jensen i 2015 begyndt at interessere sig for politik.

I 2015 lavede Max Jensen en valgplakat i forbindelse med sin opstilling til Folketinget. Motivet var kunstnerens egen penis.

I 2019 stillede den provokerende performancekunstner atter op til Folketinget. Denne gang var det for partiet Stram Kurs. Hans primære mærkesag var at afskaffe og lukke Statens Kunstfond. Fonden er den enhed, der har størst indflydelse i forhold til at fremme og udvikle kunsten herhjemme og promovere dansk kunst i udlandet.

I dag er Max Jensen kulturordfører for Stram Kurs.

Aktiv på den journalistiske front

I kraft af sin rolle som medlem af partiet Stram Kurs har den danske performancekunstner fået et talerør, han bruger til at sætte fokus på de mærkesager, som det højreorienterede parti beskæftiger sig med.

Han har siden sin optagelse i partiet været aktiv i forhold til at skrive og indsende læserbreve i blandt andet Information, hvor det hovedsageligt er kultur, kunst og debatten om indvandring, der er på dagsordenen.

Jesusfigurer med erigerede penisser

Jens Jørgen Enna Thorsen er en afdød, dansk kunstner, der på flere måder i tilgang og adfærd minder om Uwe Max Jensen. Jens Jørgen Enna Thorsen var gode venner med Uwe Max Jensen, og de har ved flere lejligheder sparret med hinanden og bakket hinanden op.

Ét af de mest omdiskuterede værker fra Enna Thorsen er et maleri, der portrætterer Jesus med en erigeret penis. Før sin død havde Jens Jørgen Enna Thorsen planer om at lave en film, der skulle skildre Jesus’ sexliv. Dette medførte et internationalt ramaskrig, der i sidste ende førte til, at Det Danske Filminstitut trak deres støtte tilbage. Foruden brug af fingre og pensler var det hovedsageligt sin penis, som Enna Thorsen var kendt for at bruge til sine malerier.

Igennem det seneste årti har Uwe Max Jensen hyldet Jens Jørgen Enna Thorsens maleri af Jesus med erigeret penis. Dette har den danske provokunstner gjort ved forskellige happenings. Den seneste handling var i februar 2020, hvor Max Jensen (for 11. gang) mødte op komplet nøgen i Holstebro for at hylde sin afdøde kollega og hans Jesus-værker.

Max Jensen havde lavet Jesus-figurer ud af piberensere og var i færd med at hænge dem op, da han blev standset af politiet. Efterfølgende fik kunstneren en bøde for at forstyrre den offentlige orden og for blufærdighedskrænkelse.

I forbindelse med sit optrin udtalte Uwe Max Jensen, at han næste år (i 2021) vil sætte en færdiglavet skulptur op i nøgen tilstand, da det plejer at tiltrække et stort publikum.

Brugen af de sociale medier

Uwe Max Jensen er aktiv på de sociale medier, hvor han både kan følges på Facebook og Twitter.

I 2019 blev han omtalt i flere af landets dagblade for at have delt sin stemmeseddel med omverdenen. Dette gjorde han ved at lægge et billede op med stemmesedlen, hvor han havde sat kryds ved sit eget navn. I kommentarfeltet skrev kunstneren, at det svarer til at give sig selv et like på Facebook.