Michael Kvium

Michael Kvium er en af Danmarks mest toneangivne billedkunstnere i nyere tid. Han er kendt for sine bizarre, provokerende og opsigtsvækkende malerier, der sætter fokus på menneskes sårbarhed, forfængelighed, psyke og dødelighed.

Den danske kunstner startede sin karriere ved Horsens Folkeblad som karikaturtegner, og den stærke tilknytning til byen har ført til, at Horsens Kunstmuseum i dag huser den største samling af Michael Kviums malerier.

Baggrund og uddannelse

Kvium er født i 1955. Han voksede op i en katolsk familie og er ud af en søskendeflok på 8 børn. I løbet af sin barndom gik han til latinsk højmesse hver søndag og var en del af den katolske Sct. Ibs Skole.

Fra 1979-1985 gik han på Det Kongelige Danske Kunstakademi i København. I løbet af de første år af sin studietid pendlede han mellem fødebyen Horsens og hovedstaden for at læse.

Undervejs på sit kunststudie flyttede han permanent til København for at hellige sig undervisningen og engagere sig i udstillinger og udvikle sine egne værker.

Selvom han fysisk bevægede sig væk fra Horsens, har byen efterfølgende fulgt kunsternes karriere. Horsens Kunstmuseum er et besøg værd, hvis du vil gå på opdagelse iblandt nogle af Kviums mest populære og ikoniske værker.

Den faste udstilling skildrer kunstneres udvikling fra tiden hos Horsens Folkeblad og til sin position som international, anerkendt billedkunstner med nationale og internationale udstillinger.

Privat holder Kvium til i København, hvor hans atelier befinder sig, og hvor han bor.

Meget mere end malerier

Når der siges ”Kvium”, vil de fleste danskere svare med ”maleri”. Dog er den anerkendte kunstner beskæftiget med meget mere og meget andet end lærreder og maling.

Michael Kvium er en eksperimenterende og alsidig kunstner, der holder fast i sit udtryk. Han arbejder med både installation, tryk, tegning, akvarel, film og teater.

Kvium modtager Statens Kunstfonds livsvarige hædersydelse, som kun gives til de ypperste, nulevende kunstnere herhjemme.

En del af kriterierne for at modtage den livsvarige ydelse er, at kunstneren skal have bidraget på imponerende og enestående vis til den danske kunstscene.

Det er ikke muligt at søge om ydelsen, da det er et legat, som et udvalg hos Kunstfonden tildeler.

Hædersydelsen gives til kunstnere fra forskellige genrer.

Anno 2020 er der i alt 88 billedkunstnere (inkl. Kvium), der modtager hæderen.

Sådan kender du Michael Kviums værker

Når du først har set et par stykker af Michael Kviums billeder, kan du let genkende hans værker i fremtiden. Den danske billedkunstner skiller sig ud på grund af de skarpe billeder, der ofte har malplacerede figurer og objekter. Døden er et tilbagevendende tema i mange af værkerne, og den skildres på forskellig vis via farver eller fortællende elementer.

Stilistisk bevæger Kvium sig mellem surrealisme og ekspressionisme. Den surrealistiske periode ønskede at finde frem til en underverden, som det ikke var muligt at nå via den eksisterende kunst. Og den ekspressionistiske stil ønskede at gøre plads til kunstnerens og beskuerens indre. Det er følelser, sindsstemning og ægthed, der er kernen for udtryksformen.

Hans kunst er en sammenblanding af flere genrer herunder maleri, skulpturer og performancekunst.

Kort efter afslutningen af sin uddannelse fik Kvium sit gennembrud og har siden været kendt for at skabe stærke, emotionelle tilstande hos beskueren.

Det er ofte meget lettilgængelige motiver, du bliver præsenteret for, når du ser på værker fra den danske kunstner. Det tunge budskab kræver, at det formidles på en facon, som gør det let at forstå.

Du konfronteres med samfundets og livets paradokser, når du betragter malerierne fra Kviums hånd. Det er motiver og budskaber, som vi helst vil undgå at tale om og forholde os til, der er den store interesse for Kvium.

Michael Kvium har et personligt billedsprog, som er kendetegnende for ham. Det er hans teknik og skildringer, der har ført ham til at lave både solo- og gruppeudstillinger herhjemme og i udlandet.

De ikoniske elementer

Det særlige ved Kviums malerier er, at der er paradoksale elementer og genstande, som går igen. Det er objekter fra hverdagen såsom citron, æg, forhæng, bandage og pølser. Menneskerne der portrætteres, er altid karikerede. Det kan være i form af vanskabninger eller androgyne figurer.

Den til tider absurde sammensmeltning af lidelsesfulde mennesker, der er omgivet af objekter fra vores hverdage, inviterer beskueren ind i menneskets dybeste afkroge og mørkeste sider af sindet.

Michael Kviums malerier er tidløse. De værker han fremstillede for 20 år siden, har lige så meget pondus og gennemslagskraft i dag, som de havde under fremstillingsprocessen.

Det er uforgængelige elementer, der er i fokus på værkerne. Foruden hverdagens objekter bruger Kvium organer, indvolde og hjernemasse i sine skildringer.

Det er ikonisk, at mange af skikkelserne på Kviums værker er indhyllet i bandage.

Kviums værker har alle navne, som enten rører eller provokerer os. Det er navne som ”Dumrian”, Big Foot”, ”Cirkus Europa” og ”Fools”.  

Eksperimenterer med forskellige medier

I begyndelsen af sin karriere var det scenografi, der var Kviums primære medie. Film har gået igen i løbet af karrieren. I 2000 lavede han og Christian Lemmerz en 8 timer lang stumfilm i flere versioner, der vises samtidig.

Det er dog maleri og billedkunst, Kvium har produceret mest af, og som er den kunstart, han er kendt for i ind- og udland. Det er ikke kun de store malerier, der er i centrum for billedkunsten. Michael Kvium arbejder også med tegning, akvareller og grafiske værker og blander gerne forskellige medier.

Kvium bruger gerne stærke kontrastfarver på sin billedkunst. Det kan være 1/3 del af et maleri, der er farvet gul, rød eller grøn.  

Én af de stærkeste inspirationskilder som Kvium har haft med sig i hele sin karriere, er Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571 – 1610).

Den italienske maler revolutionerede billedkunsten omkring 1600tallet med sin dramatiske skildringer af både mennesker og samfund.

Kunstnerisk samarbejde med andre fremtrædende, danske kunstnere

Det er ikke kun på egen hånd, at Kvium er blevet omtalt herhjemme. Han er også kendt for sit samarbejde med performancegruppen ”Værst”, der består af Sonny Tronborg, Ingunn Jørgstad og Christian Lemmerz.

Det er særligt de første værker fra Kviums karriere, der tager afsæt i resultaterne og påvirkningen af dette samarbejde.

I de første år var det især performancekunst og film, der var i fokus som kunstart hos Horsenskunstneren.

Tilbage i 1990’erne samarbejdede Kvium med instruktøren, Katrine Wiedemann, omkring opsætningen af ”Alice i underverdenen”. Forestillingen blev opsat på Betty Nansen Teateret i 1998.  

Faste udstillinger på flere af landets kunstmuseer

I mere end 4 årtier har den anerkendte billedkunstner fremstillet værker, der har været udstillet og solgt på tværs af landegrænser.

Michael Kviums værker kan ses på flere af landets største kunstmuseer. Det særlige ved Kvium er, at det næsten er umuligt at besøge et kunstmuseum i Danmark, hvor du ikke støder på en eller flere af hans værker. Der holdes løbende særudstiller med hans kunst, hvor de indgå som en del af et større opsætning, der har et særligt budskab eller tema.

Du finder blandt andet billedkunsten hos Statens Museum for Kunst (SMK), Nordjyllands Kunstmuseum Aros, Esbjerg Kunstmuseum, KUNSTEN og Herning Kunstmuseum.

Michael Kvium er fortsat aktiv og deltager på solo- og gruppeudstillinger flere gange om året.

Det er sjældent, at hans billedkunst og oliemalerier sælges til privateje. Dette skyldes priserne. I 2019 købte Horsens Kunstmuseum ”Arvtager” (der er fra 1992) til en pris på 1,25 millioner kroner. Dette er den højeste pris, som hans billedkunst er blevet handlet til herhjemme.

Beskrevet i bøger siden år 1989

For de fleste moderne kunstnere er det en kamp at slå igennem. Der behøves ikke en egentlig kunstuddannelse for at få udstillet værker eller opnå opmærksomhed.

Michael Kvium har alle dage været anerkendt, og kunstneren er genstand for en række bøger, der både handler om personlige skildringer og kunstnerens rolle i det senmoderne samfund.

Der er skrevet flere bøger om Kvium, som har været udgivet hos de største forlag herhjemme. Det er bøger, som forholder sig til de forskellige stilarter og kunstgenrer, som Kvium bevæger sig indenfor.

Derudover er den danske billedkunstner beskrevet i et hav af kataloger.  

Særligt om Michael Kvium plakater

Når der afholdes særudstillinger på landets kunstmuseer, er det kutyme at markedsføre begivenheden på plakater. Igennem årene har en række af Kviums mest kendte værker været afbilledet på plakater, som det er muligt at købe i butikker og via webshops.

Hos Statens Museum for Kunst finder du en stor plakatsamling i museet shop. Her kan du finde flere posters, der har været brugt til at annoncere udstillinger med blandt andet Kvium.

For kunstsamlere har plakaterne stor værdi, da de ikke blot har nostalgisk karakter men også betydning på et højere niveau. Plakaterne er designet og skabt i henhold til den tid, de blive udviklet på.

På den måde kan den danske kunsthistorie fortælles i billeder fra plakaterne.

Du kan købe Michael Kvium plakater på nettet. De findes i forskellige størrelser, og de kan fås som collager, hvor flere af kunstnerens værker er sat sammen.

Det er ikke kun plakater og genoptryk, du kan handle. Det er muligt på auktioner at købe original kunst. Det gælder både Kvium, ligesom det omfatter andre af Danmarks mest anerkendte, respekterede og betydningsfulde kunstnere.