Jens Galschiøt

Jens Galschiøt er en autodidakt kunstner, der oprindeligt er udlært plade- og konstruktionssmed fra Lindøværftet. Han er særlig kendt for sin stemme i politiske debatter, hvor han udtrykker sig gennem skulpturer. Hans store atelier indeholder udstilling, produktion, bronzestøberi, værksted og en udendørs park med skulpturer.

Provokerende kunst der taler til samtiden

I forbindelse med klimatopmødet der blev afholdt i København tilbage i år 2009, kunne man finde en skulptur ved siden af Den Lille Havfrue. Skulpturen hed ”Survival Of The Fattest” og gik verden rundt på grund af sit provokerende islæt.

Skulpturen var lavet af Jens Galschiøt, og både før og efter har kunstneren markeret sig herhjemme og i udlandet. Jens Galschiøt er kendt for at bruge installationskunst og Street Art til at skabe debat og provokation.

I mere end 20 år har den danske multikunster lavet skulpturer, der har været sat op i by- og gadebilleder rundt om i Danmark og andre steder i verden.

Det er ikke kun i forbindelse med globale temaer omkring fattigdom, overvægt og økonomi, at de tonstunge figurer kan ses.

Jens Galschiøt fremstiller bronzeskulpturer i alle størrelser. Han har blandt andet udstillet på Randers Kunstmuseum, i parken ved J. F. Willumsens Museum (Frederikssund) og i EU-Parlamentet.

Danske kunstudstillinger og internationale happenings  

Aktiviteterne omkring Jens Galschiøts kunst spænder bredt. Den danske kunstner er selvlært sølvsmed, og i hans 400m2 store atelier i det nordlige Odense kan der ses montrer med smykker og æstetiske figurer. De små figurer er ofte skitser og forarbejder til nogle af hans enorme skulpturer, der er kendetegnende for hans internationale happenings.

Det overordnede formål med skulpturerne, der taler til beskueren, er at sætte fokus på ulighederne i samfundet.

Jens Galschiøt er samfundsaktuel, uanset om det drejer sig om socialpolitiske temaer fra dansk side eller i en mere global sammenhæng.

I forbindelse med den globale Covid-19 krise har den danske kunstner samarbejdet med den kinesiske systemkritiker – Badiucao –, og sammen har de skabt en stor statue, der er at finde ved Skamstøtten foran Christiansborg. Statuen er et symbol på den tendens i Japan, hvor ytringsfriheden langsomt lukkes mere og mere ned i den offentlige debat om sundhedssystemer.

Få overblik over nogle af de mest ikoniske værker

Hverken i grafisk eller verbal udtryk er Jens Galschiøt kendt for at holde sig tilbage. Hans værker er navngivet med henblik på at sætte direkte ord på uligheder, globale kriser, finanssektorens styrke og magthavernes positioner.

Iblandt hans mest kendte værker og Street Art udstillinger kan nævnes:

  • ”I Guds Navn” (2017)
  • ”Freedom To Pollute” (2002)
  • ”Hungermarchen” (2002)
  • ”Survival Of The Fattest” (2002)
  • ”Min Indre Svinehund” (1993)

Fælles for alle værkerne er, at de med års eller årtiers mellemrum vender tilbage. De sættes op forskellige steder i verden, og de er i udtryk og budskab tidløse statuetter.

Holdning til kunsten og sine medmennesker

Jens Galschiøts galleri er offentligt tilgængeligt både hverdage og weekender. Når du træder ind i det, kunne det lige så godt være en produktionshal, du oplevede. Det emmer af liv, og der er konstant projekter, der er i gang med at blive udviklet og udformet. Galleriet er kunstnerens egen arbejdsplads.

Han arbejder her og kan mødes, når der kommer gæster på besøg.

Galleriet bruges også til afholdelse af kulturelle begivenheder. Det er blandt andet blevet anvendt til foredrag, koncerter og konferencer. Der er plads til cirka 300 mennesker i alt.

Siden Jens Galschiøt købte lokalerne tilbage i 1994, har han løbende opkøbt tilhørende arealer og naturområder. I alt er der cirka 10.000m2 plads i dag, hvor materialer, skulpturer, lærreder, montrer, udstillinger, folk og maskiner befinder sig på.

At den sociale dagsorden ligger stærkt på sinde hos den danske kunstner afspejles i værkstedet og galleriet nord for Odense. Alle og enhver er velkommen, og der er året igennem aktiviteter og workshops, der afholdes i det store atelier.

Det er muligt at købe smykker og mindre skulpturer fra Jens Galschiøts hånd. Priserne ligger fra 250 kroner og opefter.

Nutiden og fremtiden

For Jens Galschiøt er det at være kunstner en forlænget del af DNA’et. Han lever i og med kunsten, og han arbejder sammen med andre samfundskritikere. Den danske kunstner regnes for at være en af senmodernitetens største personligheder både herhjemme og i udlandet.

Selvom hans værker og skulpturer råber op i samfundet, er kunstneren selv en jordnær person. Det er sjældent, han blander sig verbalt i de offentlige debatter. Det er kunsten, han lader være talerør for de uretfærdigheder, der findes i samfundet.