Freddy Fræk

Bag kunstnernavnet ”Freddy Fræk” gemmer der sig en af Danmarks mest kendte multikunstnere i nyere tid. Freddy Poulsen er det borgerlige navn. I løbet af sin karriere skiftede han navn til det mere velklingende ”Freddy Fraek”, der også kunne bruges i internationalt regi.

Freddy Poulsen blev født i 1935 og døde i 2016. I sin lange karriere er han kendt som både sanger, musiker, komponist, skuespiller og skulptør.

Den tidlige karriere som musiker

Oprindeligt er Freddy Poulsen uddannet fra Kunstakademiet i København, hvor han dimitterede fra i 1966. I de første år af den indholdsrige karriere var Freddy kendt i de musikalske kredse. Her var han aktiv indenfor særlig jazz som genre.

Han udviklede sit musikalske ståsted og skiftede langsomt over til viser og børnesange. Hans musik var afholdt som følge af den simple, let tilgængelige facon og muntre tone. Mange af datidens sange op igennem 1960’erne var protestsange, som alle havde politisk indhold. Freddys musik var en kontrast, som mange mennesker i forskellige målgrupper værdsatte.

Hans væremåde, nysgerrighed og munterhed førte ham vidt omkring, og han har medvirket i både film og Tv-serier. Mest kendt er han for sin rolle i den populære og ikoniske ”Sonja fra Saxogade”, hvor han spiller ”Frede”.

”Fræk-Fløjte” som kaldenavn

Freddy Poulsen havde en intuitiv tilgang til de kunstneriske udtryksformer. Han er autodidakt musiker og i sine unge dage var det sin evne til at mestre en kazoo, der imponerede hans netværk og tilhører.

En kazoo er et enkelt, lille instrument, der kan frembringe sjove ’summe-lyde’, der mest af alt minder om en bi. Des mere trænet man er med instrumentet, des bedre kan man mestre at skabe forskellige lyde og klange.  

Som følge af sine veludviklede, musikalske egenskaber blev Freddy Poulsen kaldt Freddy ”Fræk-Fløjte”. Han kunne sætte kulør på selv den mest neutrale sang, og han var dygtig til at improvisere til melodier og viser.

Fra 1970’erne og frem

Fra begyndelsen af 1970’erne skiftede Freddy Fræk kunstnerisk stil og udtryksform. Det blev i særdeleshed markeret af, at han ændrede kunstnernavn fra ”Fræk” til ”Fraek”. Fra at have været aktiv indenfor musik og film kom hans fremtidige karriere til at centrere sig om skulpturer og grafiske værker.

Som udøvende grafiker kom Freddy Fraek til at opnå lige så stor popularitet, som han var vant til af den musikalske scene.

Han har været med til at udsmykke større bygninger og facader, og han har udstillet egne værker og skulpturer på både solo- og gruppeudstillinger. Det var særligt Sverige, han var aktiv i, når det kom til at skabe byfornyelse. Sammen med sin hustru, kunstneren Gun Gordillo, udarbejdede han en af Sveriges største og mest omfattende byfornyelsesprojekter. Det kan i dag findes ved Norra Hammarbyhamnen. Han og Gun havde indsendt hvert deres bidrag med idéudkast til den svenske komité. Komitéen valgte at acceptere hver ægtefælles bidrag og sammenstøbe dem til et fælles projekt.

Herhjemme kan Freddy Fræks skulpturer ses ved Simens i Ballerup, hvor stålskulpturen ”MHO” befinder sig. I Frederikshavn er skulpturen ”Vinden” at se midt på hovedgaden.

Den internationale berømmelse og tilknytningen til Paris

Det helt store, internationale gennembrud kom i begyndelsen af 1990’erne, hvor Freddy Fraek blev inviteret til at udstille på et anerkendt galleri i Paris. ”Denise Rene” er navnet på det betydningsfulde galleri, hvor Freddy Fræk og hustruen var tilknyttet siden 1989.

Den internationale berømmelse førte til flere udenlandske bestillingsværker, hvor Freddy skulle stå i spidsen for udsmykningsprojekter.

Den store popularitet førte til, at Freddy sammen med sin hustru bosatte sig i den franske hovedstad i 15 år, før de atter vendte hjem til Danmark igen.

Fra slutningen af 1990’erne og frem til sin død i 2016

Det smukke ved Freddy Fræks karriere er, at de forskellige kunstarter og genrer på fin måde overlapper og supplerer hinanden. I de sidste knap 20 år af sin levetid blandede Freddy Fræk sine kunstneriske udtryksformer sammen. Han lod sig inspirere af musikken i skabelsen af nye skulpturer. Dette gjorde han ved at lade værkerne udforme med mulighed for at afgive klange. Bogstaveligt talt skabe han musik via sine kendte skulpturer.

På denne tid var Freddy Fræk særligt optaget af at eksperimentere med effekterne af elektromagneter. Magneterne kan skabe vibrationer og dermed klange på stål, som var det primære materiale, den danske multikunstner arbejdede med.

Sammen med Gun havde Freddy en velbesøgt og fast udstilling af de kakofoniske værker i galleri ”Profilen”, der dengang var et af de førende, aarhusianske gallerier.

Igennem de sidste år før Freddys død havde han og Gun egne gallerier i både København og i Paris.

Det sidste år var Freddy Fræk plaget af hjerneblødninger, der afholdt ham fra at kunne skabe kunst.

Han døde d. 25. oktober 2016.