Asger Jorn

Bag kunstnernavnet ”Asger Jorn” gemmer der sig en af dansk kunsthistories mest prominente personligheder. Asger Oluf Jørgensen er Jorns borgerlige navn. Han blev født i 1914 og døde i 1973.

Jorn er en af de mest kendte og internationalt berømte billedkunstnere, vi har haft herhjemme.

Foruden sin verdenskendte billedkunst og malerier skabte Jorn også grafiske værker, og han arbejdede også som forfatter og keramiker.

Tilknytningen til Silkeborg er årsagen til, at ”Museum Jorn” (Det daværende Silkeborg Kunstmuseum) huser den største samling af Jorns værker – inklusiv kunstnerens hovedværk ”Stalingrad”, som blev malet fra år 1957-1960.

Fra Silkeborg til udlandet

Jorn har alle dage været engageret i kunst. Han er seminarieuddannet fra Silkeborg, der også er den by, han voksede op i. Efter endt uddannelse på seminariet i Silkeborg flyttede han til udlandet for at skabe og udvikle sin kunstneriske karriere. Det var primært Italien og Frankrig, den danske og ambitiøse billedkunstner opholdt sig i.

Det var op igennem 1940’erne, at Asger Jorn skabte og formede det udtryk, der senere skulle blive både Danmarks- og verdenskendt for ham.

Lær mere om Asger Jorn malerierne og inspirationen fra livet

Det er de abstrakte og farverige malerier, Jorn er mest kendt for. Jorns karriere som kunstmaler var i gang, da 2. verdenskrig brød ud. Han var en del af modstandsbevægelsen og arbejdede sammen med CoBrA-gruppen, der var en kunstnerisk forening, som Jorn var med til at stable på benene, mens krigen rasede.

Under 2. verdenskrig led den danske kunstmaler af tuberkulose, ligesom en række andre kunstnere gjorde fra gruppen. De boede under kummerlige forhold og havde sjældent penge til mad og varme forhold.

På trods af de trange kår lykkedes det for gruppen at etablere et stærkt samarbejde, der strakte sig på tværs af landegrænser.

Derudover formede kunstnerne af gruppen deres egen stil, som også Jorn blev kendt for. De brugte stærke farver og tog mange af de ekspressionistiske værktøjer til sig.

Det er kendetegnende for flere af Jorns værker i 1950’erne, at de bærer præg af døden og konfrontationen med livets forgængelighed. I 1951 blev den danske maler indlagt på grund af tuberkulose og underernæring.   

Det tog knap et halvt år at få sygdommen under kontrol. I de sidste år af Jorns liv var det de livsbekræftende elementer, der var i centrum for mange af værkerne.

Tag på besøg hos Asger Jorn Museet i Silkeborg

Vil du se den største samling af Jorns værker, skal du tage på Asger Jorn Museum i Silkeborg. Som et minde om kunstneren valgte museet i 2010 at skifte navn fra det neutrale ”Silkeborg Kunstmuseum” til ”Museum Jorn”.

Da Jorn var indlagt på Silkeborg Sanatorium til behandling for underernæring og tuberkulose i begyndelsen af 1950’erne, gav byen en donation til ham, så det var muligt for kunstneren at fortsætte sit virke.

Jorn testamenterede mange af sine ikoniske værker til Silkeborg Kunstmuseum som respekt og tak for hjælpen.

Du kan blandt andet opleve ”Stalingrad”, ligesom der findes en række af Jorns andre værker og produktioner på museet, der i dag er opkaldt efter Silkeborgkunstneren. Jorn-samlingen tæller både skulpturer, vævninger, grafik og tegninger foruden de imponerende malerier.

Det var i løbet af årene i 1960’erne, at Jorn opbyggede den enorme donation til Silkeborg Kunstmuseum. ”Stalingrad” har alle dage været iblandt donationerne fra Jorn, som er ét af de mest dyrebare værker, der er i museets eje. I 1965-1966 fik Jorn købt maleriet tilbage til sig selv, da han ønskede at forskønne og forbedre det.

Det er i dag en del af Den Danske Kulturkanon, der indeholder de værker, som regnes for at være uomgængelige.

Køb Asger Jorn litografier hos gallerier og på auktioner

Det er muligt at købe Jorns originale skitser og litografier hos flere af Danmarks gallerier. Det er ofte tegninger, der har været i privat eje, og som bliver solgt videre til kunstinteresserede.

Litografier er en grafisk teknik, der bruges af mange malere og billedkunstnere. Det er muligt både at lave enkeltfarvede og flerfarvede tryk til litografier. Selvom Jorns malerier er kendt for deres mange farver, er hans litografier ofte enkeltfarvede.

Priserne ligger fra cirka 13.000 op opefter.

Asger Jorn plakater til dekoration og pynt

Det er ikke nødvendigt at investere store summer i de originale værker fra Jorn. Der findes masser af hans elskede og afholdte værker, der er gengivet på tryk på plakater. Når du besøger en museumsshop hos et kunstmuseum, der har Jorns værker hængende, er det stort set altid muligt at købe plakater med kunstnerens billeder i shoppen.

Der er rig mulighed for at inddrage abstrakte motiver og forskellige nuancer i hjemmet, når du har Asger Jorn plakater hængende. De kan købes i forskellige størrelser, så du kan lave det ophæng eller den collage, som matcher stilen i dit hjem.