Musik

Der er nogle kunstarter, som har haft større betydning for det enkelte menneske end andre. I gammel tid var design, arkitektur, malerier og kunsthåndværk forbeholdt overklassen og de kongelige. Arbejderklassen og bondestanden havde til gengæld sange og instrumenter som en kvalitet og en kunstart, de kunne dyrke og udvikle.

Mennesker har i flere tusinde år udtrykt sig gennem lyde, sange og instrumenter.

De forskellige stilarter som har påvirket kunsten gennem tiden, har også haft indflydelse på musikken. Vi har den klassiske musik, barokstilen, den meditative, den udtryksfulde og den moderne.

Den mangfoldige, danske musik

Herhjemme har vi kunstnere, som bevæger sig indenfor for alle genre. Rock, pop, klassisk og techno. Vi har ofte en forkærlighed for en bestemt genre, som vi tyr til, når vi motionerer, kører bil eller er derhjemme.

Musik er kunst på samme måde som malerier, designerprodukter, arkitektur og litteratur.

Det er en kunstart, hvor der kan udtrykkes følelser og holdninger, og hvor det er muligt at samle mennesker.

I 1960’erne var det protestsange, der blev skabt som et oprør mod de politiske tilstande.

Sange, kunstnere og grupper er med til at sætte præg på samfundet. ”Steppeulvene”, John Mogensen, Freddy Fræk er nogle af de kunstnere, som var dominerende i 1960erne og 1970erne. Så kom 1980’erne til med rocken, hvor Michael Falch, Anne Linnet Band, Kim Larsen, TV2, SHUBIDUA og mange af de andre velkendte bands dominerede.

Dansk musik er kendetegnet ved bredden og variationen. Der er både solokunstnere og grupper, og hver kunstner kan bevæge sig indenfor flere stilmæssige genrer.

Musikundervisning

I alle store byer i Danmark findes der skoler, hvor børn og voksne kan få undervisning i instrumenter. Det er uddannede kunstnere, der er tilknyttet skolerne. Det at være udøvende og spille på et instrument er med til at fremme kreativitet, og det stimulerer forbindelsen mellem de 2 hjernehalvdele.

Det betyder, at du i andre sammenhænge har lettere ved at lære, da der skabes mange nye forbindelser, som åbner op for et større og bredere handlerepertoire i hverdagen.

Drømmer du om at gå den professionelle vej, skal du på et konservatorium. Har får undervisning i både den udøvede og den tekniske del af det at spille instrument.

Du kan vælge den klassiske linje eller den rytmiske, alt efter hvilken genre du holder mest af.

Er det orkester, der tiltaler dig, vil du høre til den klassiske linje. Er det derimod det at spille i band, du drømmer om, vil den rytmiske linje være den rette.

I dag er det ikke et krav eller en nødvendighed at have en professionel uddannelse for at kunne få succes som musiker. Alle og enhver kan udgive sange. Den digitale tidsalder gør, at du kan uploade dine numre på streamingtjenester og på den måde selv udgive sange og indspilninger.

Engang var det nødvendigt at samarbejde med et pladeselskab, så numrene kunne distribueres.

Mens CD’en er ved at uddø, er der tendens til, at vinylplader får renæssance. Der er flere og flere mennesker, som sætter pris på den værdi det er at have en LP-plade.  

Afslappende musik

Det smukke ved numre, sange og indspilninger er, at de kan berøre os alle. Du behøver ikke have kendskab til en tidsalder, en stilmæssig genre eller kunstneren bag for at få glæde af sange og indspilninger.

Har du brug for at koble af fra hverdagen, eller vil du nemmere kunne komme i den beroligende stemning, når du dyrker yoga?

Meditationsmusik er numre, der overvejende er instrumentelle eller tager afsæt i naturen. Det er indspilninger uden tekster, og hvor hver en tonalitet er skabt i henhold til at påvirke dine hjernebølger. Musik bruges ikke kun som middel til at udtrykke følelser eller som redskab til at blive bevidst om vores egen sindsstemning. Kunsten bruges også som terapi. Ligesom du kan gå på konservatorie og få en uddannelsen indenfor et bestemt instrument, kan du også tage en uddannelse som musikterapeut. Her bruges udøvelsen (det vil sige at spille på et instrument) som et værktøj til at stimulere hjerneprocesser. Musik kan skabe beroligelse og opmærksomhed, og den kan påvirke vores følelser. Der er mange børn, der holder af stille musik, når de skal puttes. Dette illustrerer, hvad sange og indspilninger er i stand til. De kan skabe en stemning, som påvirker os på en måde, som ord ikke er i stand til.