Malerier og billedkunst

Billedkunst er den udtryksform, som vi mennesker har gjort brug af i flest år. Tilbage til stenalderen og endnu tidligere brugte man planter og trak farveessenser ud for at skabe motiver. De første ”hulemalerier” vi har kendskab til i dag, er cirka 32.000 år gamle.

Malerkunsten er det fælles sprog, som lande og mennesker på tværs af kontinenter deler. Siden 1300tallet har epokerne og tendenser i kunsten påvirket teknikker og udtryksformer hos malere i andre lande.

Herunder kan du læse mere om, hvordan malerkunsten er blevet til, de forskellige teknikker, og du får indblik i nogle af de førende malere på den danske kunstscene.

Udviklingen af maleriet i Vesten

Det var det gamle Egypten, der var foregangsland for at skabe afbildninger af kulturhistorie og samfundsudviklingen. Papyrusmanuskripter, vægmotiver og hieroglyffer var de mest dominerende udtryksformer.

Udviklingen tog til i Grækenland, hvor motiver blev brugt til dekorationer.  

I Vesten har strømningerne i maler- og billedkunst alle dage påvirket nationer på tværs af landegrænser. Når du tager på kunstmuseum, vil malerkunst altid blive opdelt i henhold til deres forskellige stilarter, og ofte vil de blive inddelt i forskellige kontinenter.

Det er forskelligt, hvornår i historien de forskellige kunstepoker og stilarter slog igennem i Vestens lande.

Efter Kristendommens indførelse begyndte kunsten at blive etableret herhjemme og i andre dele af Europa.

Maleriets guldalder regnes for at være i årene fra 1300-1600. Her blev der studeret proportioner og anatomi, så det var muligt at gengive naturalistiske portrætter af mennesker, bygninger og natur.   

Særligt om abstrakte malerier

Teknisk kan malerkunst inddeles i 2 overordnede kategorier – de naturalistiske og de abstrakte. I løbet af de første mange år af maleriets guldalder, var det det naturlige og virkelighedstro motiv, der var i centrum. Det er først i nyere tid og særligt efter 1850’erne, at de abstrakte værker blev en kunstart for sig.

Den abstrakte kunstart kendes også underbetegnelsen ”nonfigurativ kunst”. Betegnelsen fortæller meget præcist, hvad stilen er – og ikke er. Det er motiver, der ikke har til hensigt at efterligne genstande fra virkelighedens verden.

De fleste værker i den nonfigurative genre findes i det 21. århundrede.

Langt den største del af de mest fremtrædende kunstnere gennem historien og i nutiden beskæftiger sig indenfor genrer, hvor motiver er genkendelige.

Køb malerier til salg enten på nettet eller fysisk

Er du på udkig efter malerier til boligen, er der flere måder, du kan købe kunsten på. I Danmark er der tradition for, at kunstnere fra tid til anden har åbne gallerier og atelier, hvor det er muligt både at handle værker (der aldrig har været i omløb) og at hilsen på kunstneren selv.

Der er mange mennesker, der vælger at investere i billedkunst. Der er upcoming kunstnere, som deltager i udstillinger herhjemme og i udlandet, og der er mulighed for at handle fra nettet.

Har du planer om at købe kunst, der på sigt skal stige i værdi, er det en god idé at holde øje med, hvad der sker på den danske kunstscene. Du skal holde øje med navne, som både har atelier, har været med på udstillinger, deltager i konkurrencer eller har været omtalt i medierne.

Kunst er med til at bringe liv og sjæl ind i hjemmet. Store malerier til stuen kan være det smagfulde valg for dig, der har høje og brede, hvide vægge.

Hvis du vil have billige malerier, skal du vælge dem af up coming kunstnere. Er prisen mere underordnet, kan du få kunstværker af nogle af de mest dominerende navne herhjemme.

Johnny Madsen og Kristian Hornsleth er et par af de personligheder, der er eftertragtede navne. Hornsleth malerier begynder at handles for større og større beløb. Hans provokerende og farvestrålende værker rammer særligt målgruppen fra 25-40 år.

Johnny Madsen malerier er kendt for deres røde baggrundsfarver med klovne i forgrunden. Johnny Madsens galleri kan ses og besøges på Fanø.

Særligt om de ikoniske Guldalder malerier

Mens der tales om en generel Guldalder for selve malerkunsten, eksisterer der også en guldalder i dansk sammenhæng. Den Danske Guldalder er en af de mest udbytterige epoker i kunsthistorien. Det er her, vi har flest værker fra, og det er produktioner, vi er kendt for i resten af verden.

Guldalderen fandt sted fra år 1800-1850.

Billedkunst fra denne tid er ofte kendetegnet af familieliv, natur og idyllisk stemning. Hensigten med de bløde, stemningsfulde, rolige og smukke skildringer var at gengive den ideale folkekultur.

På denne tid i historien blev Danmark udsat for voldsomme forandringer. Vi mistede blandt andet vores flåde i 1801, København blev bombet i 1807, og i år 1813 måtte vi afgive vores land til Norge.

De skælsættende begivenheder var et resultat af Danmarks samarbejde med Kejser Napoleon. Det medførte ikke kun krisestemning men også, at Danmark mistede stor indflydelse flere steder i verden.

Det var på dette grundlag, at Guldalderen blomstrede op, og hvor nationalfølelsen havde endnu mere indvirkning på både land og i by.

Hos flere af de største kunstmuseer i Danmark står Guldalderen som et område for sig.

Gå på opdagelse iblandt nogle af Danmarks mest kendt maleri på landets kunstmuseer

Uanset hvor du er bosat i landet, har du mulighed for at nærstudere og opleve en perlerække af kunstværker fra danske malere. Der findes i alt 236 museer og kunsthistoriske afdelinger rundtom i landet. De største kunstmuseer har både faste udstillinger og særudstillinger, hvor du kan se kunst, der er udlånt fra andre museer eller fra gallerier i udlandet.

Iblandt nogle af Danmarks mest kendte malere findes Anna og Michael Ancker, Holger Drachmann, Marie og P. S. Krøyer (disse 5 personligheder er bedre kendt som ”Skagensmalerne”). Derudover findes Per Kirkeby, Vilhelm Hammershøi, Michael Kvium og Asger Jorn.

Hvad er formålet med samtidskunsten og nutidens malerier?

Formålet med billedkunst er i princippet det samme i dag, som det altid har været. Det er intentionen at formidle vores samfund, vores kultur og vores fælles historie gennem et sprog, der kan forstås uanset kultur og mentalitet.

Den største forskel mellem kunsten, der blev lavet for 700-150 år siden og til i dag er, at kunsten er for alle. Hvor det tidligere (særligt før år 1850) var eliten, der stod for både at forme kunsten, påvirke og udvikle stilarter og nyde kunst, er den i dag for folket.

Alle har mulighed for at tage på kunstmuseer, alle har mulighed for at male selv, alle har mulighed for at købe kunst, og ikke mindst har alle i dag mulighed for at få sine egne værker udstillet.

Tidens aktive kunstnere laver ikke kun malerier for at skabe debat eller for at være en rolle i en større sammenhæng. De former også billedkunst, der er skabt til at blive beundret.