Film

De levende billeder på biograflærredet hører til de nyeste kunstarter. Hvor billedkunst, arkitektur og litteratur har eksisteret i flere hundrede år, var det først fra begyndelsen af 1900tallet, at film blev en kunstart.

I dag er levende billeder, tv-produktioner og videoer lige så anerkendt som alle de andre kunstarter. Der holdes årlige, internationale og verdensomspændende festivaler, hvor de bedste tv-produktioner hyldes, og hvor de dygtigste skuespillere modtager priser for præstationer bag lærredet.

Danske film som international succes

Selvom Danmark er et lille land geografisk set, kan vi sagtens måle os med de store nationer, når det kommer til videoer og skuespilpræstationer. Der findes flere danske værker, som er blevet kendt i udlandet, og det samme gør sig gældende med vores skuespillere.

Nikolaj Coster-Waldau, Mads Mikkelsen og Viggo Mortensen er blot et udpluk af de danske skuespillere, som er med til at sætte Danmark på verdenskortet.  

Det er Det Danske Filminstitut, der står for formidling, udbredelse og puljetildeling til nye værker. Som den nyeste kunstart er formålet bag værker på lærredet det samme, som når det kommer til installationskunst, billedkunst og design. De levende billeder har til hensigt at formidle en historie, som enten kan være politik, æstetisk, komisk eller minde os om fortiden.

Det er store budgetter, der bliver kastet efter de værker, som regnes for at kunne skabe publikumsrekorder i landets biografer. Der afsættes hvert år flere millioner til at producere nye tv-produktioner, som har både kendte og ukendte skuespillere med på rollelisterne.

Se de største og de mindste film i biografen

Biograferne spiller en stor rolle, når det kommer til at skabe mangfoldighed i kunsten. Det er vigtigt, at der er plads til både de store biografsucceser og de små nicheværker. I Danmark er der tradition for, at landets biografer hører til bestemte genre. Der findes biografer, som primært gør i at vise værker fra de mindre udbredte genrer, ligesom der findes de store biografer, som viser de seneste nye spillefilm fra Hollywood.

Biografer er en del af dansk kulturformidling. Det skal være steder, hvor alle danskere er velkomne, og derfor har spillestederne en vigtig opgave i forhold til at dække bredden af filmgenre.

Lær de mest udbredte genrer at kende

De første små videoer der kom frem, var stumfilmene. Det var Charlie Chaplin, der var multikunstneren bag disse mesterværker, som forsat er berømte i dag. De tilgængelige værktøjer og teknologiens udvikling har haft indflydelse på, hvilke produktioner der har kunnet skabes.

Både tiden, samfundet og instruktørens professionelle afsæt har indflydelse på, hvilke filmiske generer, der udvikles og skabes. I Danmark er det hovedsageligt socialrealistiske værker, komedier og spændingsfilm, der er laves. I andre lande (herunder ikke mindst USA) er det dramaer, science fiction, thrillere og gyserfilm, som er nogle af de største og mest udbredte genrer.

Derudover findes der historiske værker og krigsfilm, der er med til at fortælle om den fortid, en national har haft.

Videoer som en del af større kunstværker

Det er ikke kun hele spillefilm, der har potentiale til at sætte fokus på minoriteter i samfundet, uretfærdigheder eller skildre historiske epoker. Når du tager på kunstmuseer, kan du af og til opleve, at et installationsværk er skabt af videoklip.

Nutidens teknologi gør, at mange kunstnere kan arbejde med levende billeder. Engang var det både dyrt og kompliceret at optage videoer. Sådan er det ikke i dag. Der findes mange teknikker og redskaber, som kan tages i brug, når der ønskes at skabe en interaktiv udstilling.

Også når du tager på naturhistoriske museer som Zoologisk Museum eller arkæologiske museer som Moesgaard Museum, vil du erfare, at der bruges videoer i udstillingerne.

Det betydningsfulde ved tv-produktioner og videoer er, at det i dag er alle og enhver, der kan få adgang til dem. Værkerne kan streames og ses derhjemme, og på museer landet over er videoer ét af de mest effektive læringsredskaber, når det kommer til at formidle forhistorien.

Uddannelsen bag kunstarten

At optage en video er ikke bare en aktivitet, der handler om at have styr på teknikken. Det er en kunstart, der stiller store krav til både vinkel, format, lys og grafiske udtryk. I København findes Den Danske Filmskole, som er landets største uddannelsesinstitution indenfor film- og tv-produktion. Den Danske Filmskole giver mulighed for at få en akademisk uddannelse indenfor produktion, film og videoer. Du lærer om filmiske virkemidler og du kan blive uddannet som instruktør, filmfotograf, klipper, manuskriptforfatter eller producer.

Skolen blev grundlagt tilbage i år 1966 og er den største og eneste, statslige videreuddannelse indenfor tv-produktioner. Skolen er med til at forme en specialisering indenfor billedlige produktioner i landet, og den er medvirkende til, at Danmark kan tilbyde levende kunst, som også anerkendes udenfor landets grænser.