Piet Hein

Piet Hein (eller ”PH” som han er lige så kendt for) var en dansk digter, matematiker og opfinder.

PH blev født ind i en velstående familie, hvor moren var kusine til Karen Blixen, der var en dansk forfatter med verdensberømmelse.

Han blev født i 1905 og døde i 1996.

Efter sin matematiske studentereksamen valgte PH at flytte til Stockholm for at læse på kunstakademiet. Han afsluttede ikke uddannelsen men flyttede i stedet tilbage til København for at læse teoretisk fysik på Københavns Universitet (en uddannelse, han heller ikke færdiggjorde).

Hans fascination for ”kombinatorik” og geometriske figurer kom til at få stor indflydelse på PH’s virke i fremtiden.

Piet Hein citater og de populære ”gruk”

For Piet Hein var verden ét stort billede af design, former og figurer. Selvom han ikke havde nogen teoretisk eller akademisk uddannelse holdt det ikke den danske opfinder tilbage fra at erfare verden.

Det første Danmark kom til at lære PH for, var de skønne og finurlige digte og citater, som dengang i 1930’erne blev bragt i dagbladet Politiken.

De kunne dengang findes under overskriften ”Fra dag til dag”. Det var små citater og kommentarer, som havde en relevans i forhold til samfundets situationer.

Det var først i 1940’erne, at PH opfandt ordet ”gruk”, der skulle senere skulle komme til at være nogle af danskernes med elskede, små bemærkninger.

Gruk er en sammentrækning af ordene ”grine” og ”suk”. Dengang var det ikke Piet Hein, der blev kædet sammen med Gruk. Det var i stedet digteren og personligheden ”Kumbel Kumbell”, der var én af PH’s signaturer.

Udgivet i masser af bøger og på et hav af sprog

PH kom til at ramme danskere i flere generationer med de humoristiske, kærlige, underfundige og sarkastiske gruk. Fra årene 1940-1963 blev der udgivet 20 bind med komplette samlinger af originale gruk. Igennem de seneste 50 år er de skønne, små digte udgivet på flere sprog, og de kan i dag købes som citatbøger. Derudover findes PH’s gruk på platter og plakater, der kan bruges som dekoration i hjemmet.

Det er i PH’s ånd, at hans gruk udgives i stort omfang og på mange sprog. Hans oprindelige intention med digtene var, at de skulle være hvermandseje.

Allerede tilbage i 50’erne og 60’erne begyndte Piet Hein selv at tænke i, hvordan kan kunne få sine små digte udbredt mest muligt.

Mest berømt blev smørebrikkerne i porcelæn, hvor der på hver brik er et kort citat og en lille, supplerende tegning.

En verden af og i former

Samtidig med at Piet Hein var i gang med at forme og udgive sine gruk, var han også optaget af formgivning.

Piet Hein Superellipsen er dét design, som PH er mest kendt for i dag. Den danske opfinder og matematiker ville finde frem til en form, der kunne klare modsætningsforholdene mellem hhv. cirklen og kvadranten samt ellipse og rektangel. Dette endte med dén form, som vi alle i dag kender som ”Superellipsen”. 

Formen blev ikke udviklet i første omgang med hensigt om at designe borde.

Det var en bestillingsopgave til et svensk byfornyelsesprojekt, som PH var sat til at løse. På en 200m rektangulær plads i Stockholm skulle 2 motorveje mødes i en harmonisk forening. Det var denne opgave, der førte PH til at udvikle sin Superellipse.

Den innovative form er senere blev brugt andre steder i verden i forbindelse byudviklingsprojekter, anlæggelses af beboelseskvarterer og udvidelse af idrætsanlæg.

Det var dog indenfor møbeldesign, at Piet Hein Superellipsen blev mest kendt. Her kunne den geometriske og harmoniske formløse problemer, som kom hjemmets beboere til gode i dagligdagen.

Den optimerede pladsen i hjemmet, samtidig med at den skabte en visuel ro i indretningen.

I forlængelse af udviklingen af sin Superellipse kom ”Superægget” til, der kan anses som en tredimensionel udgave af ellipsen.

Foruden sine ikoniske og elskede møbler har Piet Hein skabt brætspil, designobjekter og ikke mindst lamper. Produkter og indretningsobjekter, som er mindst lige så elskede og værdsatte i dag, som de var dengang.

Særligt om Piet Hein lamper og belysning

De klassiske bord- og loftslamper var designs, som stod PH nær. Han havde en personlig interesse i at skabe belysning, som gav værdi for det enkelte menneske. En lampe skulle ikke være et standardobjekt. Det skulle være et design, som gav mening og havde en betydning for ejeren.

Det er det minutiøst, gennemtænkte design, der kendetegner PH lamper. Hver en form, hver en detalje og hver en vinkel på både bordlamperne og loftslamperne er skabt præcist for at udnyttet lyset mest effektivt.

Disse gennemførte designs er hovedårsagen til, at lamperne i dag er at finde i både private hjem og på arbejdspladser.

Når du køber Piet Hein lamper, får du belysning og værdigenstande, der er skabt til at give funktion i flere årtier frem. Mange af de lamper som blev udviklet for 50-60 år siden, er fortsat lige så funktionelle i dag, som de var, da PH skabte dem. Derudover vurderes de til høje priser, hvilket er årsagen til, at mange familier har PH møbler og lamper som særejer og arvestykker.

Piet Hein lysestager er en del af dansk designhistorie

PH designede mange forskellige slags lysestager, som var tiltænkt at passe til forskellige hjem og personligheder. Det er ”Karlsvognen”, der hører til de mest populære PH-lysestager. Den danske designer og opfinder fik idéen til ”Karlsvognen” i 1944, mens han var bosiddende i Argentina.

Designeren savnede den danske stjernehimmel.

Han var allerede på dette tidspunkt i gang med at forme lysestager, og med afsavnet til den nordlige halvkugle blev den syvarmede lysestage skabt.

Da PH atter vendte hjem til Danmark, formede han én enkelt, syvarmet lysestage og opkaldte den efter det stjernebillede, som er iblandt de mest synlige på den nordlige stjernehimmel.

Siden er der skabt og fremstillet mange tusinde ”Karlsvogne”, som har et figurativt og humoristisk formsprog.

Den originale model af lysestagen er lavet i rustfrit stål. I dag kan du sætte dit eget personlige præg på lysestagen og vælge den i en farve, som matcher din smag og indretningsstil.

Kombinatorik og opfindelsen af ”Hex”

”Kombinatorik” er en matematisk disciplin, som PH alle dage beskæftigede sig med. Det er en kunstart, hvor det studeres, hvor mange kombinationer et bestemt antal brikker eller sæt kan kombineres på.

Denne disciplin var årsagen til de mange ”drillepinde” og spil, som PH skabte. Han står blandt andet bag det abstrakte brætspil, Hex.  

PH præsenterede det i en periode fra december 1942 til foråret 1943 gennem artikelserier i Politiken.

Oprindeligt kaldte han spillet for ”Polygon” men ændrede det senere til ”Con-Tac-Tix”, da Skøde Skjern A/S gik med i samarbejdet omkring udviklingen af spillet.

Køb Piet Hein lamper

Her finder du et udvalg af spændende Piet Hein lamper.

Læs mere »

Design Piet Hein for Piet Hein Koncept Nyt ophæng inclusive trafo og baldakin til Sinus pendel 330 P.

Læs mere »

Design Piet Hein for Piet Hein Koncept Nyt ophæng inclusive trafo og baldakin til Sinus pendel 440 P.

Læs mere »

Design Piet Hein for Piet Hein Koncept Sinus 440 P pendlen er en klassisk og tidsløs lampe der elegant svæver ind i sindet med sin rolige og værdige karakter. Fra fødslen af var denne pendel en klassiker, og vil smykke ethvert spise- eller mødebord.

Læs mere »

Design Piet Hein for Piet Hein Koncept Sinus 550 P pendlen er en klassisk og tidsløs lampe der elegant svæver ind i sindet med sin rolige og værdige karakter. Fra fødslen af var denne pendel en klassiker, og vil smykke ethvert spise- eller mødebord.

Læs mere »

Design Piet Hein for Piet Hein Koncept Skærm til Super 215 Som sine brødre i SUPER-serien, er SUPER 215 lampen med sit elegante design blevet en øjeblikkelig klassiker. Der er rig mulighed for at finde en pendel der passer i størrelsen sa

Læs mere »

Design Piet Hein for Piet Hein Koncept Som sine brødre i SUPER-serien, er SUPER 215 Opal Pendlen med sit elegante design blevet en øjeblikkelig klassiker. Denne version med Opal skærm i glas giver både et direkte godt lys ned, men også et beha

Læs mere »

Design Piet Hein for Piet Hein Koncept Som sine brødre i SUPER-serien, er SUPER 215 Opal Pendlen med sit elegante design blevet en øjeblikkelig klassiker. Denne version med Opal skærm i glas giver både et direkte godt lys ned, men også et beha

Læs mere »

Design Piet Hein for Piet Hein Koncept SuperEgg 150 P Hvid er resultatet af et tankeeksperiment af Piet Hein. Tidligere havde man en tendens til at se verden retvinklet og rund – en rund bold på en rektangulær bane, samt den runde mønt og de rektan