Kay Bojesen

Kay Bojesen var og er fortsat én af Danmarks mest betydningsfulde designere. Han er i særdeleshed kendt for sit smukke trælegetøj, hvor aben, papegøjen og livgarden har fået renæssance indenfor de seneste 10 år.

Bojesen blev født i 1886 og blev udlært sølvsmed. Hans værker regnes for at være symbol på dansk kunsthåndværk, hvor der lægges vægt på kvalitetsmaterialer, udformning og unikhed.

Han døde i 1958, men alle hans produkter lever fortsat videre i dag.

I lære hos Georg Jensen

Det var ikke hvem som helst i dansk kunsthistorie, der satte sit kvalitetsfokuserede præg på den unge Bojesen. Han var under professionel oplæring hos Georg Jensen, der selv er lands- og verdenskendt for designervarer.

I 1910 fik Bojesen sit lærebrev, og herfra stod verden for hans fødder. Han valgte at læse videre og kom til Schwab, hvor han studerede ved Den Kongelige Fagskole. Efter sin læretid valgte han at arbejde som svend både i København og Paris.

Det var i 1913, at Kay Bojesen kunne kalde sig sølvsmedemester. Har startede sin professionelle karriere som mester hos A/S Bing & Grøndahls kunstneriske administration. Bing & Grøndahl er sammen med Royal Copenhagen en af de mest anerkendte og største porcelænsfabrikker, vi har haft i Danmark gennem tiden.

Derefter kom han til at sidde med i ledelsen af Den Permanente Udstilling, hvor han senere blev æresmedlem.

Det var sit arbejde med at udvikle eget værksted, der har givet Bojesen den respekterede status som én af Danmarks betydningsfulde designere. I 1933 åbnede han Kay Bojesens Sølvsmedje, hvorfra han selv arbejdede og udviklede sine ikoniske og udødelige designs for håndværk, trælegetøj og service.

Kunstnerisk stil

Bojesen var særligt inspireret af ”Skønvirke”, der er en periode og stilretning, som blomstrede omkring slutningen af 1800tallet og i de første årtier af 1900tallet. Det er en stil, der påskønner det smukke, rene og æstetiske udtryk. Denne tilgang tog Bojesen til sig i sine produktioner. Hans sølvbestik og trælegetøj er begge kendetegnet ved de enkle og stilrene faconer.

Som kunstner, designer og formgiver var Bojesen iblandt de første håndværkere herhjemme, der for alvor kastede sig over funktionalismen som inspirationskilde. Kunst skulle ikke blot være til beundring. Det skulle have en værdi, der bestod af en praktisk funktion.

Kay Bojesen livgarden var det første trælegetøj, den danske designer udviklede. Figuren kom til midt under 2. verdenskrig i 1942. Før 9 år efter (i 1951) designede han ”Aben”, der i dag er den mest populære og udbredte figur af trælegetøjet. Papegøjen menes at være designet efter ”Aben”.

Foruden legetøj fremstillede Bojesen også gyngeheste og børnemøbler.

Der er flere af møblerne og legetøjet, som ikke længere er i produktion. Dette gør, at de originale produkter vurderes til enorme priser. Mange af dem er forsikrede, hvis de er i privateje. Flere museer landet over har i tidens løb været heldige med at få originalprodukter testamenteret, og møbler og legetøj kan på den måde komme os alle til glæde.

Kay Bojesen trælegetøj

Det er så godt som umuligt at købe det originale legetøj, da det er arvestykker, som har høj værdi.

Det var kærligheden til sine egne børnebørn, der for alvor satte Bojesen i gang med at udforme legetøj. Han anså ikke sig selv for at være en kunstner men som en håndværker.

Bojesens trælegetøj har været med til at give Danmark anseelse i forhold til kunsthåndværk. Hvor legetøjet engang for kostbart og forbeholdt de velstillede børn, er det i dag dekoration. Det er muligt at købe flere af Bojesens smukke, charmerende og ikoniske designs.

Kay Bojesen sangfugl kan købes i forskellige farver og størrelser, og det samme gælder for ”Aben”.

Der bliver fortsat produceret et smagfuldt udvalg af en række af Bojesens kendingsværker. De fremstilles i dag med samme krav til funktion og udtryk, som den danske designer satte krav til for knap 100 år siden.

Når du køber en Kay Bojesen fugl eller andet håndværk fra designeren, får du kunsthåndværk, der vil skabe stil og charme i hjemmet i mange årtier frem.

Der følger en smuk historie med til hvert produkt, der vidner som den sjæl, Bojesen lagde i udformningen af sine elskede trævarer.

Han designede flere sangfugle, men de blev aldrig sat i produktion, mens designeren levede. I 2012 blev det besluttet at genoplive de søde fugle og give dem forskellige navne. ”Ruth” er f.eks. opkaldt efter Bojesens svigerdatter. Ruth er feminin og bærer en fin, lyserød fjerdragt. ”Ernst” er opkaldt efter designerens far, der står for omfavnelse og respekt. ”Pop” er en af de populære fugle, som er opkaldt efter Bojesens favoritsodavand. Derudover findes der ”Peter”, ”Sunshine” og ”Kay”.

Kay er naturlig opkaldt efter Bojesen selv. Det er let at genkende denne fugl på grund af de blå farver. Designerede elskede farven blå og var stor set altid iklædt et blåt habitsæt – også når han arbejdede og udviklede.

”Flodhesten” er én af de mindre udbredte designs. Bojesen havde selv denne træfigur på sit skrivebord, hvor den blev anvendt som papirpresser.

Særligt om den populære og udødelige Kay Bojesen abe

”Aben” er det legetøj, som har størst popularitet i dag. Den blev udviklet på bestilling. Bojesen blev opfordret til at lave et tøjstativ, der kunne bruges i forbindelse med en udstilling af børnemøbler. Dette inspirerede ham til at lave aben, som er kendt for de lange ben og lange arme. De forlængede lemmer minder om designet af et tørrestativ, hvor det er formålet at kunne hænge bukser, skjorter og bluser op.

Året efter at Bojesen havde designet ”Aben”, blev han udnævnt til Kongelig Hofleverandør.

Alle aber er lavet med runde hænder, så det er muligt at hænge dekorationen op derhjemme.

Aben kan købes i både lille, mellem og stor størrelse. I flere familier er der tradition for at give Bojesen trælegetøj i forbindelse med dåb. Her følger legetøjet barnet op igennem barndommen og videre ind i voksenlivet.

Designerprodukter til fødselsdag, studenterfest, jul, jubilæum og hverdag

De funktionelle og uforgængelige designs gør Bojesens håndværk til perfekte gaver. Der findes træprodukter, som kan bruges til en hvilken som helst højtid og festlig anledning.

Der findes mere end 50 forskellige designs af træhåndværk, der kan købes i butikker og på nettet i dag. Fælles for dem er, at de er tro kopier af de designs, som Bojesen udviklede, og at de er skabt af det bedste og smukkeste træ.

Røget egetræ og ahorn er nogle af de mest anvendte træsorter, der anvendes til nutidens fremstilling af Kay Bojesen turtelduer, hest, abe, flodhest og livgarder.

Den store fordel ved, at der i dag er sat produktion i gang af de elskede figurer, er, at de kan købes af alle og enhver. De fleste figurer fremstilles i forskellige størrelser, og det influerer på prisen.

Det er i designeres ånd, at alle skal have mulighed for at få glæde af kunsthåndværket.

Glad humor og barnligt sind

Det var det livlige, festlige og barnlige sind, der kendetegnede Danmarks folkekære designer. Han har været elsket alle dage, og han var en positiv, humørfyldt og munter mand. Når der i eftertiden er blevet lavet udstillinger med hans værker og designs, er det netop den glade og fortrøstningsfulde humor, der har været i centrum.

I 2019 kunne Trapholt præsentere den største udstilling med Kay Bojesen værker, der nogensinde er blevet præsenteret. I samme forbindelse med der udgivet 2 anmelderroste publikationer, der giver indblik i designeres liv og væsen.

Det er trælegetøjet, der altid har været det mest ikoniske for Bojesen. Dette handler om, at designeren havde den holdning til træ, at alt kunne stables, bygges, formes og udvikles med materialet. En tilgang, der minder om barnets måde at lære og udforske verden på.

Det var mennesket (voksen som barn), Bojesen havde øje for, når han formede og gav liv til sit kunsthåndværk. Det skulle være produkter, som gav værdi på flere niveauer.

Skab liv i hjemmet med Kay Bojesen plakater

I mange danske hjem er det ikke kun gyngehesten, soldaten, aben eller flodhesten, der pryder indretningen. Det er også plakater med billeder af de enestående figurer og designs.

Du kan købe plakater med enkeltvise designs eller som collager, hvor flere af de mest populære figurer er portrætteret.

Det charmerende ved Kay Bojesen designs er, at det er elementer, som hver en dansker har et forhold og en relation til. Det kan være, at ens bedsteforældre havde en figur i hjemmet, eller at du selv er vokset op sammen med nogle af designerens møbler som barn.

Uanset hvad din personlige relation er, er det let af genkende de bløde, varme og enkle former, som træfigurerne er lavet med.

Når du køber danske designervarer, får du kunsthåndværk i fineste kvalitet. Udtrykket og udseendet af dine produkter ændrer sig ikke, selvom de står fremme eller hænger på en fast plads i hjemmet.

Sådan er det også med Kay Bojesen julemand, trælegetøj, møbler og service. Det er let at vedligeholde, og de er skabt til at bringe glæde, liv og munterhed ind i hverdagen.

For det var præcis dette, der var formålet.

Spændende produkter fra Kay Bojesen

Her finder du et udvalg af spændende produkter fra Kay Bojesen.

Læs mere »

Glæd det lille skolebarn eller en anden bogstavelsker med denne smukke æske fyldt af træklodser, der kan sættes sammen til alle bogstaverne i alfabetet. Træklodserne er fremstillet i massivt bøgetræ og udviklet af Kay Bojesen i 1950 oprindeligt til brug

Læs mere »

Eksklusivt og lækkert blødt sengetøj til baby fra Kay Bojesen. Sengetøjet er fremstillet i 100% økologisk bomuld med det sødeste stribede blå print med Kay Bojesens ikoniske abe hængende hånd i hånd med hinanden. Et virkeligt skønt sæt sengetøj til baby

Læs mere »

Eksklusivt og lækkert blødt sengetøj til baby fra Kay Bojesen. Sengetøjet er fremstillet i 100% økologisk bomuld med det sødeste stribede grønne print med Kay Bojesens ikoniske abe hængende hånd i hånd med hinanden. Et virkeligt skønt sæt sengetøj til b

Læs mere »

Eksklusivt og lækkert blødt sengetøj til baby fra Kay Bojesen. Sengetøjet er fremstillet i 100% økologisk bomuld med det sødeste stribede rosa print med Kay Bojesens ikoniske abe hængende hånd i hånd med hinanden. Et virkeligt skønt sæt sengetøj til bab

Læs mere »

Eksklusivt og lækkert blødt sengetøj til baby fra Kay Bojesen. Sengetøjet er fremstillet i 100% økologisk bomuld med det sødeste sangfugle-print på lyseblå bund. Et virkeligt skønt sæt sengetøj til babyen med designelskende forældre – smukt både i vugg

Læs mere »

Eksklusivt og lækkert blødt sengetøj til baby fra Kay Bojesen. Sengetøjet er fremstillet i 100% økologisk bomuld med det sødeste sangfugle-print på rosa bund. Et virkeligt skønt sæt sengetøj til babyen med designelskende forældre – smukt både i vuggen,

Læs mere »

Lad baby putte sig blødt og rart i denne smukke blå babyplaid fra Kay Bojesen. Den lækre vendbare plaid er jaquardvævet og fremstillet i 100% blød lammeuld. Plaiden prydes af motivet af Kay Bojesens designklassiker – den søde abe. Illustrationen er 

Læs mere »

Lad baby putte sig blødt og rart i denne smukke røde babyplaid fra Kay Bojesen. Den lækre vendbare plaid er jaquardvævet og fremstillet i 100% blød lammeuld. Plaiden prydes af motivet af Kay Bojesens designklassiker – den søde abe. Illustrationen er

Kay Bojesen barnevognskæde
Pris: 499,00  
Læs mere »

Hyggelig og farvestrålende barnevognskæde fra Kay Bojesen. Barnevognskæden er nem at montere i barnevognens kaleche og vil give baby mange fine oplevelser på barnevognsturen. Barnevognskæden består af en lang række farvede trækugler med fire søde træfigur

Læs mere »

Den søde bjørn er et kært medlem af Kay Bojesens familie af klassiske dyrefigurer i træ. Kay Bojesen udviklede den oprindelige figur Bjørnen i 1952, hvor denne er en sød miniudgave, fremstillet i massiv eg og ahorn. Bjørnen kan bevæge både ben og hoved o

Kay Bojesen gyngehest i bøg
Pris: 3.494,00  
Læs mere »

Den ikoniske gyngehest i bøg fra Kay Bojesen. Gyngehesten kom til verden i 1936 og er siden blevet gynget på af generationer af børn. Den skønne klassiker er fremstillet i massivt bøgetræ i en kvalitet, der kan holde til leg og gyngeri i årevis. Den søde

Læs mere »

Farverig og festlig Harlekin sprællemand designet af Kay Bojesen. Sprællemanden er fremstillet i malet bøg og samlet med snoretræk med en lille kugle i bøgetræ. Giv Harlekin et ryk i snoren og se ham sprælle og danse – han kan bevæge både arme og ben. Ha

Læs mere »

Eksklusivt og lækkert blødt sengetøj i juniorstørrelse fra Kay Bojesen. Sengetøjet er fremstillet i 100% økologisk bomuld med det sødeste stribede blå print med Kay Bojesens ikoniske abe hængende hånd i hånd med hinanden. Et virkeligt skønt sæt sengetøj

Læs mere »

Eksklusivt og lækkert blødt sengetøj i juniorstørrelse fra Kay Bojesen. Sengetøjet er fremstillet i 100% økologisk bomuld med det sødeste stribede rosa print med Kay Bojesens ikoniske abe hængende hånd i hånd med hinanden. Et virkeligt skønt sæt sengetø

Læs mere »

Eksklusivt og lækkert blødt sengetøj i juniorstørrelse fra Kay Bojesen. Sengetøjet er fremstillet i 100% økologisk bomuld med det sødeste sangfugle-print på lyseblå bund. Et virkeligt skønt sæt sengetøj til barnet med designelskende forældre. Kay Bojes

Læs mere »

Eksklusivt og lækkert blødt sengetøj i juniorstørrelse fra Kay Bojesen. Sengetøjet er fremstillet i 100% økologisk bomuld med det sødeste sangfugle-print på rosa bund. Et virkeligt skønt sæt sengetøj til barnet med designelskende forældre. Kay Bojesen j

Kay Bojesen kanin, blå
Pris: 599,00  
Læs mere »

Den søde kanin er et kært medlem af Kay Bojesens familie af klassiske dyrefigurer i træ. Kaninen er fremstillet i massiv bøg og malet i charmerende blå farve. Den kan bevæge både ben og hoved og passer i størrelse, så den lille barnehånd let kan gribe

Kay Bojesen kanin, rød
Pris: 599,00  
Læs mere »

Den søde kanin er et kært medlem af Kay Bojesens familie af klassiske dyrefigurer i træ. Kaninen er fremstillet i massiv bøg og malet i charmerende rød farve. Den kan bevæge både ben og hoved og passer i størrelse, så den lille barnehånd let kan gribe

Læs mere »

Kay Bojesens klassiker over dem alle – Aben – er kendt og elsket af de fleste. Aben er fremstillet i smukt teak- og limbatræ og er med sine lange arme, runde mave og gavtyvesmil Kay Bojesen-familiens søde og charmerende nr. 1. Aben kom til verden i 195

Kay Bojesen lille panda
Pris: 699,00  
Læs mere »

Den søde mini panda er et kært medlem af Kay Bojesens familie af klassiske dyrefigurer i træ. Pandaen er fremstillet i massiv bøg og malet i charmerende pandafarver – sort og hvid. Den kan bevæge både ben og hoved og passer i størrelse, så den lille bar

Læs mere »

Hæng denne fine lille måge fra Kay Bojesen op i stuen eller over barnesengen, hvor den i sit specialfremstillede spiralophæng roligt vil vugge op og ned, som fløj den afsted over det store hav. Mågen er fremstillet i massivt bøgetræ og malet i grå og hvi

Læs mere »

Smukt spisesæt i hvid porcelænslignende melamin fra Kay Bojesen. Sættet indeholder 3 dele – en kop, dyb tallerken og tallerken – som alle er dekoreret med bogstaver og tal. Hyg jer i spisestunden med at også lære bogstaverne og tallene at kende. Lad f.ek

Læs mere »

Hæng denne fine måge fra Kay Bojesen op i stuen eller over barnesengen, hvor den i sit specialfremstillede spiralophæng roligt vil vugge op og ned, som fløj den afsted over det store hav. Mågen er fremstillet i massivt bøgetræ og malet i grå og hvide far

Læs mere »

Kay Bojesens kendte og elskede klassiker – Aben – her i en smuk ny udgave i ministørrelse fremstillet i massiv ubehandlet og mørkbejdset eg. Abens nye mørke farve giver en smuk grafisk effekt og understreger det smukke håndværk, der ligger i hver eneste

Læs mere »

Kay Bojesens kendte og elskede klassiker – Aben. Kay Bojesen udviklede den oprindelige figur Aben i 1951, hvor denne er en fin miniudgave, fremstillet i massiv teak- og limbatræ. Aben er med sine lange arme, runde mave og gavtyvesmil et sødt og sjovt be

Læs mere »

Den søde mini elefant er et kært medlem af Kay Bojesens familie af klassiske dyrefigurer i træ. Kay Bojesen udviklede den oprindelige figur Elefanten i 1956, hvor denne er en fin miniudgave, fremstillet i massiv ubehandlet eg. Elefanten kan bevæge både

Kay Bojesen mini fanebærer
Pris: 499,00  
Læs mere »

Den kække fanebærer er en af Kay Bojesens mest elskede designklassikere. Fanebæreren er fremstillet i massivt malet bøgetræ med bevægelige arme, ben og hoved, så han både kan marchere og tage opstilling på fødselsdagsbordet og ved andre festlige lejlighe

Læs mere »

Gå på opdagelse i denne skønne grafiske plakat med motiv af Kay Bojesens ikoniske og elskede abekat. Det er kunstner Vicky Gry Hjortsøe, der har håndtegnet den smukke plakat af aben, der gemmer på et mylder af Kay Bojesens andre ikoniske figurer. Prøv f.e

Læs mere »

Gå på opdagelse i denne skønne grafiske plakat med motiv af Kay Bojesens ikoniske og elskede abekat. Det er kunstner Vicky Gry Hjortsøe, der har håndtegnet den smukke plakat af aben, der gemmer på et mylder af Kay Bojesens andre ikoniske figurer. Prøv f.e

Læs mere »

Gå på opdagelse i denne skønne grafiske plakat med motiv af Kay Bojesens standhaftige og ikoniske garder. Det er kunstner Vicky Gry Hjortsøe, der har håndtegnet den smukke plakat af garderen, der gemmer på et mylder af Kay Bojesens andre ikoniske figurer.

Læs mere »

Gå på opdagelse i denne skønne grafiske plakat med motiv af Kay Bojesens standhaftige og ikoniske garder. Det er kunstner Vicky Gry Hjortsøe, der har håndtegnet den smukke plakat af garderen, der gemmer på et mylder af Kay Bojesens andre ikoniske figurer.

Læs mere »

Dejlig plakat fra Kay Bojesen designet som den synstest, vi alle kender fra lægen. På plakaten her er bogstaverne imidlertid skiftet ud med en perlerække af de skønne og elskede træfigurer fra Kay Bojesens ikoniske designunivers. Du finder f.eks. flodh

Læs mere »

Dejlig plakat fra Kay Bojesen designet som den synstest, vi alle kender fra lægen. På plakaten her er bogstaverne imidlertid skiftet ud med en perlerække af de skønne og elskede træfigurer fra Kay Bojesens ikoniske designunivers. Du finder f.eks. flodh

Kay Bojesen rangle i bøg
Pris: 349,00  
Læs mere »

Smuk og klassisk babyrangle designet af Kay Bojesen i 1932. Ranglen er helt enkel i sit design og alligevel spændende og udfordrende for det lille barn. Den runde bløde form i ringen er rar og nem at gribe i, imens den lille kugle i midten af ringen kan

Læs mere »

Er din Kay Bojesen abe blevet lidt slap i armene eller benene? Så er der hjælp at hente med dette smarte reparationssæt fra Kay Bojesen. I sættet får du alt hvad du skal bruge for at give din abe styrken tilbage i arme og ben – samt en udførlig brugsvejle

Læs mere »

Kay Bojesens kendte og elskede klassiker Aben i special udgave i forbindelse med 70-års jubilæum. Kay Bojesen udviklede den oprindelige figur Aben i 1951, hvor denne er en fin miniudgave, fremstillet i massiv teak- og limbatræ. Aben er med sine lange arm

Læs mere »

Den søde sangfugl Nattergalen er et nyt og kært medlem af Kay Bojesens familie af klassiske dyrefigurer i træ. Nattergalen er fremstillet i massiv bøg og malet i charmerende farver – grå med flot grønt hoved og det karakteristiske gule næb. Den kan bev

Kay Bojesen stabeltårn
Pris: 399,00  
Læs mere »

Flot stabeltårn fra Kay Bojesen med et nostalgisk udtryk, der minder om vores alles barndom i både form og farver. Stabeltårnet er ideelt til babyer fra ca 10 måneder, der kan eksperimentere med at stable ringene og sætte dem på stabeltårnets pind. Lege

Kay Bojesen uro med fugle
Pris: 899,00  
Læs mere »

Lad baby hygge sig med at betragte og beundre denne skønne og farvestrålende uro med Kay Bojesens ikoniske sangfugle. Uroen består af fem strenge med trækugler i Kay Bojesens signaturfarver og fem af de skønne Kay Bojesen sangfugle. Uroen er ophængt i en

Læs mere »

Fint lille Dannebrogsflag på pind fra Langkilde & Søn, som passer i størrelse til hånden på Kay Bojesens kendte garderfigur. Stik garderen flaget i hånden, og lad ham tage opstilling på fødselsdagsbordet eller på andre festlige borde. Flaget i origina