Kay Bojesen

Kay Bojesen var og er fortsat én af Danmarks mest betydningsfulde designere. Han er i særdeleshed kendt for sit smukke trælegetøj, hvor aben, papegøjen og livgarden har fået renæssance indenfor de seneste 10 år.

Bojesen blev født i 1886 og blev udlært sølvsmed. Hans værker regnes for at være symbol på dansk kunsthåndværk, hvor der lægges vægt på kvalitetsmaterialer, udformning og unikhed.

Han døde i 1958, men alle hans produkter lever fortsat videre i dag.

I lære hos Georg Jensen

Det var ikke hvem som helst i dansk kunsthistorie, der satte sit kvalitetsfokuserede præg på den unge Bojesen. Han var under professionel oplæring hos Georg Jensen, der selv er lands- og verdenskendt for designervarer.

I 1910 fik Bojesen sit lærebrev, og herfra stod verden for hans fødder. Han valgte at læse videre og kom til Schwab, hvor han studerede ved Den Kongelige Fagskole. Efter sin læretid valgte han at arbejde som svend både i København og Paris.

Det var i 1913, at Kay Bojesen kunne kalde sig sølvsmedemester. Har startede sin professionelle karriere som mester hos A/S Bing & Grøndahls kunstneriske administration. Bing & Grøndahl er sammen med Royal Copenhagen en af de mest anerkendte og største porcelænsfabrikker, vi har haft i Danmark gennem tiden.

Derefter kom han til at sidde med i ledelsen af Den Permanente Udstilling, hvor han senere blev æresmedlem.

Det var sit arbejde med at udvikle eget værksted, der har givet Bojesen den respekterede status som én af Danmarks betydningsfulde designere. I 1933 åbnede han Kay Bojesens Sølvsmedje, hvorfra han selv arbejdede og udviklede sine ikoniske og udødelige designs for håndværk, trælegetøj og service.

Kunstnerisk stil

Bojesen var særligt inspireret af ”Skønvirke”, der er en periode og stilretning, som blomstrede omkring slutningen af 1800tallet og i de første årtier af 1900tallet. Det er en stil, der påskønner det smukke, rene og æstetiske udtryk. Denne tilgang tog Bojesen til sig i sine produktioner. Hans sølvbestik og trælegetøj er begge kendetegnet ved de enkle og stilrene faconer.

Som kunstner, designer og formgiver var Bojesen iblandt de første håndværkere herhjemme, der for alvor kastede sig over funktionalismen som inspirationskilde. Kunst skulle ikke blot være til beundring. Det skulle have en værdi, der bestod af en praktisk funktion.

Kay Bojesen livgarden var det første trælegetøj, den danske designer udviklede. Figuren kom til midt under 2. verdenskrig i 1942. Før 9 år efter (i 1951) designede han ”Aben”, der i dag er den mest populære og udbredte figur af trælegetøjet. Papegøjen menes at være designet efter ”Aben”.

Foruden legetøj fremstillede Bojesen også gyngeheste og børnemøbler.

Der er flere af møblerne og legetøjet, som ikke længere er i produktion. Dette gør, at de originale produkter vurderes til enorme priser. Mange af dem er forsikrede, hvis de er i privateje. Flere museer landet over har i tidens løb været heldige med at få originalprodukter testamenteret, og møbler og legetøj kan på den måde komme os alle til glæde.

Kay Bojesen trælegetøj

Det er så godt som umuligt at købe det originale legetøj, da det er arvestykker, som har høj værdi.

Det var kærligheden til sine egne børnebørn, der for alvor satte Bojesen i gang med at udforme legetøj. Han anså ikke sig selv for at være en kunstner men som en håndværker.

Bojesens trælegetøj har været med til at give Danmark anseelse i forhold til kunsthåndværk. Hvor legetøjet engang for kostbart og forbeholdt de velstillede børn, er det i dag dekoration. Det er muligt at købe flere af Bojesens smukke, charmerende og ikoniske designs.

Kay Bojesen sangfugl kan købes i forskellige farver og størrelser, og det samme gælder for ”Aben”.

Der bliver fortsat produceret et smagfuldt udvalg af en række af Bojesens kendingsværker. De fremstilles i dag med samme krav til funktion og udtryk, som den danske designer satte krav til for knap 100 år siden.

Når du køber en Kay Bojesen fugl eller andet håndværk fra designeren, får du kunsthåndværk, der vil skabe stil og charme i hjemmet i mange årtier frem.

Der følger en smuk historie med til hvert produkt, der vidner som den sjæl, Bojesen lagde i udformningen af sine elskede trævarer.

Han designede flere sangfugle, men de blev aldrig sat i produktion, mens designeren levede. I 2012 blev det besluttet at genoplive de søde fugle og give dem forskellige navne. ”Ruth” er f.eks. opkaldt efter Bojesens svigerdatter. Ruth er feminin og bærer en fin, lyserød fjerdragt. ”Ernst” er opkaldt efter designerens far, der står for omfavnelse og respekt. ”Pop” er en af de populære fugle, som er opkaldt efter Bojesens favoritsodavand. Derudover findes der ”Peter”, ”Sunshine” og ”Kay”.

Kay er naturlig opkaldt efter Bojesen selv. Det er let at genkende denne fugl på grund af de blå farver. Designerede elskede farven blå og var stor set altid iklædt et blåt habitsæt – også når han arbejdede og udviklede.

”Flodhesten” er én af de mindre udbredte designs. Bojesen havde selv denne træfigur på sit skrivebord, hvor den blev anvendt som papirpresser.

Særligt om den populære og udødelige Kay Bojesen abe

”Aben” er det legetøj, som har størst popularitet i dag. Den blev udviklet på bestilling. Bojesen blev opfordret til at lave et tøjstativ, der kunne bruges i forbindelse med en udstilling af børnemøbler. Dette inspirerede ham til at lave aben, som er kendt for de lange ben og lange arme. De forlængede lemmer minder om designet af et tørrestativ, hvor det er formålet at kunne hænge bukser, skjorter og bluser op.

Året efter at Bojesen havde designet ”Aben”, blev han udnævnt til Kongelig Hofleverandør.

Alle aber er lavet med runde hænder, så det er muligt at hænge dekorationen op derhjemme.

Aben kan købes i både lille, mellem og stor størrelse. I flere familier er der tradition for at give Bojesen trælegetøj i forbindelse med dåb. Her følger legetøjet barnet op igennem barndommen og videre ind i voksenlivet.

Designerprodukter til fødselsdag, studenterfest, jul, jubilæum og hverdag

De funktionelle og uforgængelige designs gør Bojesens håndværk til perfekte gaver. Der findes træprodukter, som kan bruges til en hvilken som helst højtid og festlig anledning.

Der findes mere end 50 forskellige designs af træhåndværk, der kan købes i butikker og på nettet i dag. Fælles for dem er, at de er tro kopier af de designs, som Bojesen udviklede, og at de er skabt af det bedste og smukkeste træ.

Røget egetræ og ahorn er nogle af de mest anvendte træsorter, der anvendes til nutidens fremstilling af Kay Bojesen turtelduer, hest, abe, flodhest og livgarder.

Den store fordel ved, at der i dag er sat produktion i gang af de elskede figurer, er, at de kan købes af alle og enhver. De fleste figurer fremstilles i forskellige størrelser, og det influerer på prisen.

Det er i designeres ånd, at alle skal have mulighed for at få glæde af kunsthåndværket.

Glad humor og barnligt sind

Det var det livlige, festlige og barnlige sind, der kendetegnede Danmarks folkekære designer. Han har været elsket alle dage, og han var en positiv, humørfyldt og munter mand. Når der i eftertiden er blevet lavet udstillinger med hans værker og designs, er det netop den glade og fortrøstningsfulde humor, der har været i centrum.

I 2019 kunne Trapholt præsentere den største udstilling med Kay Bojesen værker, der nogensinde er blevet præsenteret. I samme forbindelse med der udgivet 2 anmelderroste publikationer, der giver indblik i designeres liv og væsen.

Det er trælegetøjet, der altid har været det mest ikoniske for Bojesen. Dette handler om, at designeren havde den holdning til træ, at alt kunne stables, bygges, formes og udvikles med materialet. En tilgang, der minder om barnets måde at lære og udforske verden på.

Det var mennesket (voksen som barn), Bojesen havde øje for, når han formede og gav liv til sit kunsthåndværk. Det skulle være produkter, som gav værdi på flere niveauer.

Skab liv i hjemmet med Kay Bojesen plakater

I mange danske hjem er det ikke kun gyngehesten, soldaten, aben eller flodhesten, der pryder indretningen. Det er også plakater med billeder af de enestående figurer og designs.

Du kan købe plakater med enkeltvise designs eller som collager, hvor flere af de mest populære figurer er portrætteret.

Det charmerende ved Kay Bojesen designs er, at det er elementer, som hver en dansker har et forhold og en relation til. Det kan være, at ens bedsteforældre havde en figur i hjemmet, eller at du selv er vokset op sammen med nogle af designerens møbler som barn.

Uanset hvad din personlige relation er, er det let af genkende de bløde, varme og enkle former, som træfigurerne er lavet med.

Når du køber danske designervarer, får du kunsthåndværk i fineste kvalitet. Udtrykket og udseendet af dine produkter ændrer sig ikke, selvom de står fremme eller hænger på en fast plads i hjemmet.

Sådan er det også med Kay Bojesen julemand, trælegetøj, møbler og service. Det er let at vedligeholde, og de er skabt til at bringe glæde, liv og munterhed ind i hverdagen.

For det var præcis dette, der var formålet.

Spændende produkter fra Kay Bojesen

Her finder du et udvalg af spændende produkter fra Kay Bojesen.

Der blev ikke fundet varer for det valgte søgeord.