Hoptimist

Hvis der er én type pyntegenstand, der er blevet dansk gavetradition i forbindelse med fejringen af en student, er det Studenterhoptimisten.

De runde, sjove og hoppende figurer bliver efterhånden lavet i et utal af designs, så de kan bruges til både gave, pynt, overraskelse og minde.

Uanset om du har figurerne stående derhjemme eller ej, er det med til at bringe glæde til designet at kende til skabelsen af de ikoniske pyntegenstande.

Historien bag Hoptimisten

Hans Gustav Ehrenreich er faderen til figurerne som i dag er at finde i mange danske hjem. Ehrenreich er (på trods af Hoptimisternes store udbredelse) en af de mere ukendte, danske designere og kunstnere.

Han var udlært møbelsnedker og havde sit eget lille træværksted op igennem 1950-1960’erne, hvor han primært beskæftigede sig med at lave sjovt, innovativt og aktivt legetøj til store og små børn.

Det skulle være træfigurer, som kunne gøre noget, så barnet fik vakt sine sanser, og der blev skabt fokus og opmærksomhed.

”Ehrenreichs Trækunst” – der var navnet på værkstedet – kom til at blive omdrejningspunktet for mange familier. Det var designerens evne til at finde, købe og anvende specialtræ, der var én af årsagerne til produkternes store popularitet.

Foruden legetøj og pyntegenstande drejede Hans Gustav Ehrenreich træfade og skåle.

”Birdie”, ”Bimle” og ”Bumle”

Det innovative mindset hos Ehrenreich førte i 1960’erne til skabelsen af 3 figurer, der skulle vise sig at få større berømmelse og udbredelse, end hvad det var muligt dengang at forestille sig.

”Birdie”, ”Bimle” og ”Bumle” er (foruden Hoptimist) navnene på de mest ikoniske figurer og designs, der blev lavet i Ehrenreichs træværksted.

Det er dog ikke kun i dag, at produktionen går over al forventning, og der fremstillet et enormt antal Hoptimister. Allerede da de første, hoppende dekorationsfigurer blev lanceret fra ”Ehrenreichs Trækunst”, blev de revet væk af begejstrede kunder.

Det varede ikke længe, før designeren ikke kunne følge med i bestillingerne og efterspørgslen.

Det lille og intime træværksted blev nu alt for småt til den popularitet og efterspørgsel, som Hoptimisterne i træ havde opnået.  

Mens de hoppende figurer med de glade ansigter blev sat i produktion, skulle Ehrenreich havde noget nyt at beskæftige sig med.

Dette førte til designet af uroen ”Birdie”. Senere kom ”Bimle” og ”Bumle” til (foruden den søde og sjove frø ”Kvak”).

Uroerne blev taget med på udstillinger flere steder i verden og opnåede flotte priser og hædersbevisninger.

Hans Gustav Ehrenreich blev født i 1917 og døde i 1984.

Redesignet i 2009 og elsket af danskerne

I 2009 blev Hoptimisten som design og figur redesignet. Den blev vakt til live igen og fik forbedret sine proportioner og tekniske detaljer, som samlet set betød, at den blev mere slidstærk og modstandsdygtig. I praksis betyder dette, at når du køber en af de runde og hoppende figurer i dag, så er den skabt til at holde til at være i bevægelse i masser af år frem.

Det er umuligt at befinde sig i en isenkræmmer i dag eller en bolig- og indretningsbutik uden at møde de hoppende og glade ”optimister” (navnet udspringer af den danske betegnelse ”optimist”, der bruges til beskrivelse af et positivt og livsglad karaktertræk).

De runde figurer laves i dag i stort omfang i en masse forskellige udgaver, som finder anvendelse til særlige højtider, betydningsfulde begivenheder og bestemte mennesker.

Der er en Danmarksudgave, der er fint dekoreret med Dannebrogsflag, en juleudgave der er lavet i julens ikoniske farver, og ikke mindst er der Student Hoptimisten, som foræres i stor stil til nyudklækkede studenter i juni hvert år.

Det store udvalg af de charmerende varianter vidner om den kærlighed, danskerne har til figurerne. I dag regnes Hans Gustav Ehrenreichs designs for at være ét af de mest betydningsfulde indenfor kategorien for dekorationsobjekter.  

Hoptimist kollektioner til enhver anledning og personlighed

Det er ikke kun i forhold til udseende, at de søde og charmerende ”optimister” varierer. De produceres også i forskellige størrelser, funktioner og materialer.

I blandt de mange kollektioner af Hoptimister kan du vælge imellem:

  • Jul
  • Træ
  • Lamper
  • Krom
  • ”Monarchy” (inspireret af Det Danske Kongehus)
  • Love
  • Smiley
  • Soft (figurer lavet i afdæmpede og harmoniske farver)
  • Animals

Det brede udvalg gør det muligt at finde den helt perfekte figur til dyreelskeren, til det minimalistiske hjem, til den royalinteresserede mand eller kvinde, til julefanatikeren og til de unge, der er vant til at bruge smileys.

Er du på udkig efter en klassisk Hoptimist, skal du vælge modellerne i træ. Det var oprindeligt dette naturmateriale, der blev brugt til at fremstille de første varianter fra ”Ehrenreichs Trækunst”.

Til det moderne eller minimalistiske hjem er der garanti for, at de stilfulde og flotte figurer i krom vil passe smukt ind i indretningen.

I dag sælges der lige så mange glade og hoppende figurer til udlandet, som der gør til danskerne. Ehrenreichs ikoniske figurer er blevet til danske eksportvarer, der sælges til hele Skandinavien. Som souvenirgenstande er der mange udenlandske besøgende, der vælger ”Monarchy” Hoptimister som minde om deres ophold i Danmark.

Foruden de elskede kollektioner produceres der også hoppende ”optimister” til begivenheder, ligesom de ikoniske figurer laves i specialdesigns (såsom vikinger, klovne og gardere).

Køb Hoptimist på tilbud

Siden de hoppede og livsglade figurer blev redesignet i 2009, er der løbende kommet nye varianter til på markedet. Det har stor betydning for dig, at isenkræmmeren og de mange webshops med danske designervarer bliver nødt til at rydde ud på varelagrene. For at få plads til nye produkter, sættes et større eller mindre udvalg af forrige sæsons varer på tilbud.

Du kan købe Hoptimister i alle prisklasser. Det vil være størrelsen og typen af materiale, der har størst indflydelse på prisen.

Det er de klassiske ”Supermodeller” i træ, der er de dyreste. Dette skyldes, at der anvendes miljøvenligt træ til produktionen, og at træsorterne bliver udvalgt med samme omhu, som dengang hvor Hans Gustav Ehrenreich var aktiv med at producere højkvalitetsprodukter i træ.

Uanset om du har forkærlighed for lyst eller mørkt træ, kan du finde den helt rette Hoptimist til dig selv eller som kærlig gave. Alle figurer produceres i 3 varianter af eg (hhv. røget, ubehandlet og klassisk).

Bring liv og stemning i hjemmet med Hoptimist lampe

Den seneste nye design er lampen, der er lavet i det klassiske look og den originale form med et rundt hoved med et smilende ansigt, der har en kraftig fjeder under sig. Det innovative ved lamperne er, at der er placeret en LED-pære i den øverste halvdel af hovedet.

Du kan købe lamperne i 3 forskellige størrelser og 7 forskellige farver.

Lampernes funktion er skabt i tråd med Ehrenreichs ånd med fokus på ressourceoptimering. LED-teknologien gør, at du kan forvente at få glæde af den strømbesparende pære i op imod 50.000 timer.

Lamperne vil med sikkerhed vække opmærksomhed, glæde og kærligt gensyn hos dine gæster.

Spændende produkter fra Hoptimist

Her finder du et udvalg af spændende produkter fra Hoptimist.