Holmegaard

Holmegård Glas hører til én af de ældste virksomheder og glasværker, vi har herhjemme. Den blev grundlagt i 1825 og har lige siden været en del af dansk designhistorie og har været med til at forme danskeres boliger.

I 1985 fusionerede glasværket med Royal Copenhagen, men gik konkurs i 2008.

2 år senere kom glasværkets gamle bygning på auktion og blev overtaget af Sparekassen Faaborg. I 2020 genåbnede det gamle glasværk i de originale lokaler som et kombineret museum og værksted, hvor skiftende glaskunstnere arbejder, og hvor mange af de gamle glasprodukter fra Holmegaard kan ses.

Historien bag

5. november 1825 kunne Danmarks første glasværk åbne. Virksomheden opstod på baggrund af en bevillig, som lensgreven af Danneskiold-Samsøe havde ansøgt om før sin død. Lensgreven døde pludseligt, før han havde fået svar på sin ansøgning. Det var ønsket at udbygge Holmegaard Gods og lave et glasværk, hvor der kunne blive fremstillet flasker.

Det var enken efter lensgreven, der blev drivkraften bag og årsagen til, at glasværket kom til at bestå. Lensgrevinden Henriette Danneskiold-Samsøe var en handlekraftig kvinde, som ville føre det projekt ud i livet, som hendes afdøde mand havde skabt tanker om.

Bevillingen blev godkendt, og frem til år 1831 var der 1 ovn på glasværket. Fra år 1832 år blev produktionen udvidet, så det nu både var flasker, drikkeglas og kunstglas, der blev fremstillet hos den succesfulde virksomhed. 

Det blev med tiden nødvendigt at bygge endnu en ovn, så det var muligt at modsvarene efterspørgslen omkring produkterne.

Det første katalog fra Holmegaard Glasværk udkom i 1853 og viste alle de populære glas og produkter frem i sortimentet – herunder lommelærker, klukglas, potpourrikrukker og madeiraglas.

Fra samme tidspunkt af begyndte det fremadstormende glasværk at importere varer fra udlandet, så sortimentet kunne udvides.

I 2008 bliver rettighederne til virksomhed overtaget og købt af Rosendahl Design Group.

Den gamle glasvirksomhed er beliggende knap 10km nordøst for Næstved og kan i dag besøges af gæster og kunstinteresserede, der ønsker at se, hvordan processen omkring glaspusteri foregår.

Kunstnerisk glas af fineste kvalitet

Det unikke ved Holmegaard glas er, at det er produkter, som er lige så aktuelle og elskede i dag, som glassene var for 100 år siden. Hvert et produkt er skabt med dedikation og kærlighed til det krævende håndværk med at puste og dekorere glas.

I dag producerer glasværket både mundblæste og maskinproducerede produkter. Det store og brede sortiment består af elementer, som kan bruges både til borddækning og til dekoration.

Det har alle dage været de mundblæste produkter, som har været i høj kurs. Det er unikahåndværk, hvor ikke 2 glasvarer er ens. Der kan ses små luftbobler i glasset, der helt naturligt vil opstå, når glaspusteren blæser en bestemt mængde luft igennem den smalle ’pibe’. Luftboblerne fortæller, at glasset er lavet på den mest originale og traditionelle vis, og de små bobler er desuden med til at give hvert produkt et levende og personligt look.

Når du køber produkter fra den afholdte virksomhed, får du glas, som er skabt med fineste elegance, og som kan bruges både til hverdage og til festlige anledninger.

Hvert et stykke mundblæst glas fra virksomheden er Svanemærket, så du som forbruger kan være sikker på, at både produktionsforhold og materiale lever op til kravene i forhold til miljøbeskyttelse og sundhed.

Dansk historie omsat i designervarer

Selvom hvert et kunststykke hos Holmegaard Glasvaerk er lavet af højkvalitetsmaterialer, kan produkterne købes til attraktive priser, som henvender sig til hver en forbruger.

Den danske virksomhed er på én og samme tid historie, ligesom den er fabrikant af produkter, som nyder stor succes i dag. Der har været flere designmæssige og kunstneriske stilarter, som har præget Europa og det danske samfund siden midten af 180tallet.

Produkterne hos Holmegaard vidner om den enorme udvikling, som designs har gennemgået på knap 200 år. Når du står med et glas i hånd, kan du på både ornamenter og formgivning se, hvornår det pågældende produkt er skabt.

At glasværket i 2008 bliver overtaget af Rosendahl betyder, at virksomhedens elskede og smukke designs i dag lever videre i bedste velgående. Stilen hos den gamle virksomhed føres videre af designerne hos Rosendahl, der arbejder for at holde det gamle look i hævd, samtidig med at hvert et produkt bliver skabt med respekt for nutidens trends og forbrugernes behov.

Køb Holmegaard vaser i forskellige størrelser og designs

Noget af det som den ikoniske, danske glasproducent er særlig kendt for, er deres vaser. Du finder flere forskellige vaser i sortimentet, som kan bruges i alle rum i hjemmet, og som kan mixes og matches, så udtrykket passer til den personlige boligstil.

Der er flere smagfulde og tidløse kollektioner at vælge Holmegård vaser fra:

  • Primula
  • Old English
  • Flora
  • Crosses

Fælles for alle vaserne gælder, at de kan bruges som skøn dekoration i sig selv, og at de kan bringe elegance i hjemmet ved at bære buketter og blomster.

”Primula” er kollektionen med vaser, der er skabt med de velkendte, aflange markeringer i glasset på alle sider. Vaserne kan købes i flere farver, og de kan fås i både runde og aflange udgaver.

”Old English” er den moderne og kunstneriske serie bestående af vaser, som er lavet i kreative designs og udformninger. Det er ofte ”Old English”, som bruges uden blomster, da vaserne i sig selv er dekoration.

Alle vaser er skabt i transparent glas.

Holder du af moderne vaser, kan ”Flora” være den rette serie for dig. Den består af produkter, der er skabt i hhv. blå, smoke og klare udgaver. Endelig er der ”Crosses” vaserne, der er de futuriske produkter, som egner sig perfekt til blomster. Det er høje og kraftige vaser, som kan bruges både til farvelige opsatser og til pyntegrønt.

Holmegaard lamper og lanterner

Ét af de nyeste produkter fra Holmegård er lanterner. De tilhører ”DWL”-kollektionen, der står for ”Design With Light”. Navnet passer perfekt til de skønne lanterners egenskaber. De kraftige og rustikke lanterner er skabt af hærdet glas, og de er ideelle til at skabe hyggelig stemning på terrassen i sommerhalvåret samt til dekoration indendørs.

Det er de store olielanterner, der er beregnet til udendørs formål.

Der er flere modeller at vælge imellem i DWL-serien. Produkterne er skabt i tæt samarbejde med designeren Maria Berntsen, og de kan findes i både klart glas og med ”smoke”-farvet glas (matteret glas).

Der er langt vægt på både funktionalitet og design i udformningen af hver en lanterne. De små, lysende lamper bærer kraftige læderhåndtag i toppen, så du kan tage din stemningsfulde lampe med levende lys med dig fra inde til ude.

Spændende produkter fra Holmegaard

Her finder du et udvalg af spændende produkter fra Holmegaard.