Bjørn Wiinblad

Hvis der er ét dansk design, som er kendt hos både unge og ældre, er det Bjørn Wiinblads skønne og livsglade motiver. Den danske formgiver, designer, forfatter og keramiker blev født i 1918 og døde i 2006. I løbet af sit lange og produktive liv skabte Wiinblad dekorationer, juleplatter, billedkunst og forskønnelser på bygninger, som vi kan glædes over i dag.

Elsket herhjemme og anerkendt i udlandet

Wiinblad hører til de danske designere og kunstnere, som både i sin samtid og eftertid har nydt størst anerkendelse. Igennem sin karriere opnåede hans produkter stor popularitet herhjemme og i udlandet.

Du kan se flere af hans porcelænsfigurer, billeder og værker på danske kunstmuseer og hos udenlandske museer og gallerier.

Kunstindustrimuseet i København huser en større, permanent samling af Wiinblads værker, der udstilles sammen med produktioner fra andre danske personligheder.

Oprindeligt er Wiinblad uddannet typograf, men han nåede ikke at arbejde længe indenfor dette erhverv, da det var kærligheden til formgivning og design, der fangede hans interesse.

Legende og levende tilgang til kunsten

Uanset om det er udsmykningen af bygninger, dekorationen af juleplatter eller de skønne billedkunstværker, du kigger på fra Wiinblads side, vil motiverne emme af liv og sjæl. Bjørn Wiinblad var (og er) kendt for sin barnlige og legende tilgang til kunsten. Han havde en umættelig skabertrang, og dette er den primære årsag til, at du i dag kan købe Bjørn Wiinblad vaser, platter, krus, lysestager og billeder.

Livsglæde og eventyr er et par af de kendetegn, der tænger igennem det farvelige og levende univers hos den danske designer og formgiver.

Vil du fornemme den atmosfære, som Wiinblad malede og skabte sine værker i, er et besøg i hans hus en oplevelse, du aldrig vil glemme.

”Det Blå Hus” er navnet på boligen, hvor Wiinblad både levende og havde sit atelier. Huset med den blå træfacade er beliggende i Kgs. Lyngby, og det er i dag åbent for offentligheden. Der er jævnlige rundvisninger, der giver muligheden for at dykke ned i historien omkring den elskede, danske keramiker. ”Det Blå Hus” er mere end kun et museum. Det er et levende værksted, der (i Wiinblads ånd) er aktivt i dag. Der sidder stadig ’malerpiger’ i boligen og skaber liv til de mange keramikfigurer, som den danske designer skabte.

Særligt om de ikoniske Bjørn Wiinblad platter

Dét, som de fleste danskere kæder den danske keramiker og multikunstner sammen med, er de udødelige juleplatter. Den første Bjørn Wiinblad juleplatte kom på markedet i 1971. Siden år 1957 havde Wiinblad et nært og godt samarbejde med den tyske porcelænsfabrik, Rosenthal, og det var denne forbindelse, der knap 15 år senere skulle føre til produktionen af platterne.

Wiinblads porcelænsjuleplatter kunne købes fra 1971 til 1994. Der er forskel på formerne på de mange juleplatter. Fra år 1971 til 1982 er platterne runde, mens juledekorationen de sidste 14 år af produktionstiden blev lavet i et mere firkantet design og afrundede hjørner.

De første juleplatter, der kom på markedet, var motiver fra Juleevangeliet. I år 1971 viser det motivet af Maria med det lille Jesusbarn, hvorefter det blev motiver af hhv. De Hellige Tre Konger samt hyrderne og englene, der kom i centrum.

Fra år 1983 tog den folkekære designer afsæt i de kære, danske julesalmer som inspiration for motiverne.

Det første motiv er en hyldest til ”Glade jul, dejlige jul”. Bag på hver platte med julesalmer er der vers, som fuldender historien og intentionen om at forevige sangene, der bringer folk sammen i december.

Måneds- og dagsplatterne

Det var ikke kun de charmende juleplatter, Wiinblad stod bag. Sammen med Rosenthal designede og udformede han platter, der kunne bruges hele året igennem. Der findes også ”månedsplatterne” med de sort/hvide motiver, der viser årets gang i naturen.

Derudover er der ”dagsplatterne”, som viser morgen og aften.

Alle platter er dekoreret med Bjørn Wiinblads genkendelige streger. Det er motiver af mennesker med de runde ansigter, venlige øjne og flotte dragter.

Bjørn Wiinblad vaser og figurer

På Bjørn Wiinblad figurerne kommer de kønne og kære motiver for alvor til udtryk. Der findes både vaser, lysestager og dekorationsfigurer, som er formet som ansigter og dekoreret i glade farver.

I dag lever mange af produkterne videre i bedste velgående. Rosendahl Design Group har taget Bjørn Wiinblad til sig som en del af deres portefølje af brands. I det udsøgte udvalg hos Rosendahl finder du Bjørn Wiinblad krus og julepynt, som er skabt i kunstnerens levende og legende ånd.

Selvom samarbejdet med tyske Rosenthal ophørte for mere end 20 år siden, er det stadig muligt at købe de tidløse, skønne og eventyrlige platter.

Du finder dem i flere størrelser, og i dag designes de med forskellige farver på motiverne.

Samme kærlighed til naturens og dens foranderlighed som Wiinblad tog udgangspunkt i til sine platter, er også at finde på de smukke vaser.

Som noget unikt er vaserne skabt til at komplimentere nogle af de mest elskede planter, der findes i den danske natur. Der er f.eks. en vase, der er nøje designet til at blive brugt til udplantning af hyacintløg.

Og der er vaser, som er formet til at bære tulipaner.

Wiinblad Christmas

Holder du af dekorativt, smuk og danskproduceret julepynt, vil du elske Wiinblad Christmas. Kollektionen består af en række af de mest uundværlige elementer, der bruges i hele december til at pynte op derhjemme og til at give juletræet det smukkeste udseende.

Det grafiske design, som du finder på flere af ophængene og figurerne fra Wiinblad Christmas, er inspireret af nutidens trends omkring det metalliske og industrielle look.

Hvert et objekt fra den kønne serie af julepynt er formet og skabt med de motiver, som Bjørn Wiinblad bragte til live.

Den danske multidesigner var kendt for at være et livsstykke og en livsnyder. Foruden Wiinblad Christmas kollektionen af ophæng finder du også Bjørn Wiinblad julestel bestående af underkopper, krus, tallerkener og skåle. De smukke produkter er alle dekorerede med guirlander langs kanterne.

Det er service i hvidt porcelæn, hvor de røde, guld og grønne motiver træder tydeligt frem.

Spændende produkter fra Bjørn Wiinblad

Her finder du et udvalg af spændende produkter fra Bjørn Wiinblad.