Brugskunst

I Danmark er vi kendt for vores fine håndværk og brugskunst, som er afholdt og eftertragtet i resten af verden. Vi har en række brands og producenter af keramik, smykker, glas, møbeldesign og porcelæn, som er en del af vores kulturarv.

Det er produkter og håndværk, som er designet af nogle af vores mest ikoniske kunstnere.

Fra overklasse til mainstream

Engang var designerprodukter forbeholdt overklassen. Det var statussymboler, som satte et tydeligt skel mellem arbejderklassen og de velstillede familier i samfundet. I dag har brugskunst fået en helt anden karakter. Det er varer, som er designet til at blive brugt, og som kan erhverves af alle.

Kunsthåndværk er ofte arvestykker, der leveres fra generation til generation.

Danmark har altid haft en stolt tradition for håndværk. I gammel tid var det sådan, at du blev født ind i et håndværk. Det vil sige, at hvis din far var møbelsnedker, blev du det også selv. Dette har haft betydning for, at vi har kunnet udvikle og forfine teknikker, der har været brugt til at forme den brugskunst, som fremstilles i dag.

I dag produceres der fortsat brugskunst, som enten bygger på en virksomheds historie, eller som er bygget op omkring principperne om funktionalitet og kvalitet.

Køb brugskunst i alle prisklasser

Der findes mange mærker for kunsthåndværk i Danmark. Mens nogle er nye, er andre mere end 200 år gamle. Fælles for dem er, at de lægger vægt på design, innovation og unikhed.

Vores mest ikoniske brands er eftertragtet i andre lande. Det er souvenirs, som besøgende tager med sig hjem fra et ophold eller en ferie i Danmark.

Du kan købe kunsthåndværk både på nettet og i fysiske butikker. Det kan være service, smykker, møbler eller belysning.

Når du går efter designervarerne, kan du være sikker på, at de er skabt til at holde i mange år frem.

Det behøver ikke være en dyr fornøjelse at integrere designerprodukter i hjemmet. Der er mulighed for at købe varer fra 2. sortering samt handle dine unikaprodukter på udsalg.

Der er flere mennesker, som vælger at købe kunsthåndværk som en investering. Værdien af objekterne bliver mere værd med tiden, og fra tid til anden designes der begrænsede udvalg af visse produkter.

Lær mere om historierne bag de danske brands

Det er med til at øge affektionsværdien, at du lærer historien bag de største og ældste virksomheder at kende. Du kan løbende udvide din beholdning af glas, bestik, møbler, lamper eller anden brugskunst. Der udvikles forsat nye designs, som er med til at føre den stolte håndværkstradition videre til de kommende generationer.

Det er ikke kun på en række af landets museer, du kan se udstillinger med nogle af de mest fremtrædende designere herhjemme. Der er ofte særudstillinger, som viser møbler, vaser eller dekorationsgenstande fra gammel tid og til nu.

Royal Copenhagen

Det danske porcelænsfirma går flere hundrede år tilbage i tiden. Det blev etableret af den danske dronning Juliane-Marie i slutningen af 1770’erne.

Royal Copenhagen er kendt herhjemme og i udlandet. Brandet står for kvalitet, dansk kulturarv, imponerende designs og æstetisk sans. I dag kan du købe en masse forskellige produkter til hjemmet. Royal Copenhagen er særligt kendt for det musselmalede mønster og for Flora Danica stellene.

Læs mere om Royal Copenhagen her

Georg Jensen

Det danske smykkefirma er opkaldt efter chefdesigneren og sølvsmeden Georg Jensen. Designet føres i dag videre af nogle af de mest professionelle sølvsmede, der indimellem indgår samarbejde med kunstnere, der midlertidigt eller permanent knyttes til den danske virksomhed.

Georg Jensen har stor eksport til udlandet, og de smukke, harmoniske og danske smykkedesigns er afholdt af kvinder fra mange andre lande.

Der findes specialbutikker i udlandet, der kun forhandler et smagfuldt udvalg af smykker og dekorationsgenstande fra den danske succesvirksomhed.

Læs mere om Georg Jensen her

Kay Bojesen

Kay Bojesen var en dansk sølvsmedemester, der i 1933 oprettede et værksted for sølv, træarbejde og legetøj. I 1952 blev firmaet kongelig hofleverandør (hvilket virksomheden fortsat er i dag).

De første designs fra Kay Bojesens hånd var stærkt inspireret af ’skønvirke’. En stilart, der lægger vægt på de rene og harmoniske udtryk. Den funktionalistiske værdi har altid være kendetegnende for Kay Bojesens designs. I dag er virksomheden mest kendt for det smukke og dekorative trælegetøj, der blandt andet omfatter ”Aben”, ”Elefanten” og ”Papegøjen”.

Læs mere om Kay Bojesen her

Hay

På den moderne, dansk kunstscene for innovative designs findes HAY. Den danske møbelvirksomhed blev grundlagt i år 2002, og siden da har produkterne opnået stor popularitet herhjemme og i resten af Norden.

De er de rene linjer, det minimalistiske design og de funktionelle værdier, der gør, at HAY er udbredt hos mange målgrupper.

HAY samarbejder med nogle af de mest respektere og førende møbeldesignere i verden, når der skal udvikles nye produkter.

Læs mere om HAY her

House Doctor

House Doctor er et af de største, danske møbelbrands, hvor der stræbes efter at imødekomme forbrugernes behov i forhold til look og anvendelse. Det er det atmosfæriske, hyggelige og varme udtryk, der er kendetegnende for produkterne hos House Doctor.

Den overordnede inspirationskilde hos møbelvirksomheden er naturen. Naturen bringes ind i form af de beroligende og genkendelige farver, der findes på borde, sofaer og stole fra virksomheden.  

Læs mere om House Doctor her

Piet Hein

Peit Hein var en dansk multikunsterne, der blev født i år 1905. Hans interesser, værker og karriere afspejler det hjem, han kom fra, og de uddannelser har engagerede sig i. Piet Hein voksede op i et velstillet hjem, hvor det var kutyme, at datidens videnskabsfolk og samfundspersonligheder mødtes.

Efter en matematisk studentereksamen flyttede Piet Hein til Stockholm for at læse på kunstakademiet. Han færdiggjorde ikke studiet, da han vendte tilbage til det københavnske for at læse teoretisk fysik på universitet – en uddannelse, han heller ikke afsluttede.

I dag er multikunstneren kendt for sine finurlige ”gruk” samt sine imponerende ellipseformer der både kan findes på vaser og møbler.

Læs mere om Piet Hein her

Kähler

Kähler er Danmarks, stolte keramikvirksomhed. Det er især vaserne, der har opnå stor popularitet igennem tiden. Der produceres hver sæson nye vaser, kander, tallerkener, lysestager og dekorationsgenstande, som alle er udviklet med et hjemligt, romantisk og æstetisk udtryk.

Kähler er budgetvenlige designerprodukter. De kan købes hos mange af landets isenkræmmere og er kvalitetsbrugskunst, der varer ved.

De originale og ældre designs kan ses på udstillinger hos landet kunstmuseer.

Læs mere om Kähler her

Klarborg nisser

Nisserne fra Etly Klarborg er blevet noget af det mest ikoniske julepynt, der findes herhjemme. Der er efterhånden blevet designet og lavet et beundringsværdigt univers af de kære, søde, sjove, charmerende og dekorative nisser, som pryder borde, skænke og vindueskarme i de danske hjem hele december.

Læs mere om Klarborg nisser her

Le Creuset

Le Creuset er den mest fremtrædende køkkengrejsproducent, der findes i Europa. Det er de farvestrålende støbejernsgryder, som har være brugt i danske og europæiske husstande i mange år, der er de mest udbredte varer fra Le Creuset. De tidløse klassikere komplimenterer ethvert køkken i look samtidig med, at funktionen og holdbarheden skaber værdi.

Firmaet blev grundlagt i Frankrig i år 1925.

Læs mere om Le Creuset her

Rosendahl

Rosendahl blev grundlagt i år 1984 med designfilosofien om at gøre hverdagen smuk. Virksomheden forener elegance med funktionalitet i fremstillingen af de mange varer, som kan findes i butikker og på webshops.

Det er glas, der er det gennemgående materiale for den danske virksomhed. Produkterne er skabt til at indgå i hverdagen, og den enkle stil er fortsat dominerende.

Læs mere om Rosendahl her

Bitz

Der findes lige så mange ældre og veletablerede designervirksomheder herhjemme, som der findes nye og moderne firmaer med funktionel brugskunst.

Bitz er en af de nyeste virksomheder, der er grundlagt af og opkaldt efter indehaveren – Christian Bitz. Christian Bitz har gennem de seneste 10 år fået en fremtrædende rolle herhjemme, når temaet har været ernæring og sundhed.

Christian er uddannet cand.scient. i human ernæring og er aktiv både i medier, i forskningsprojekter og som forfatter.

”Bitz” er en række produkter til køkkenet, der har til formål at gøre det enkelt, inspirerende og indbydende at lave sund mad.

Læs mere om Bitz her

Arne Jacobsen

Arne Jacobsen regnes for at være den mest kendte og indflydelsesrige arkitekt, vi har haft herhjemme. Den danske kunstner og formgiver var med til at udbrede modernisme herhjemme, og han har sat præg på vores opfattelse af møblers værdi som funktionelle genstande og som brugskunst.

Arne Jacobsen designede stole, som i dag er verdenskendte og eftertragtede. Det er ikoniske designs, der pryder danske hjem og arbejdspladser.

Læs mere om Arne Jacobsen her

Lyngby Glas

Når det kommer til brugskunst i form af glas, er Lyngby Glas en klassiker.

Lyngby Glas har siden 1940 udviklet, forfinet og forbedret deres designs, så de til enhver tid matcher den moderne forbruger.

Der er løbende kommet nye varianter af glas til i det brede udvalg hos den danske virksomhed. I dag anvendes der transparant miljøkrystal til udformningen af whiskyglas, karafler, vandglas og rødvinsglas.

Læs mere om Lyngby Glas her

Holmegaard

Holmegaard Glasværk A/S er det oprindelige navn for én af Danmarks ældste designvirksomheder.

Den blev grundlagt i år 1825, og det har alle dage været de håndpuste designs, der har kendetegnet Holmegaard.

Den stolte tradition for glaspusteri føres i dag videre hos Holmegaard Værk, der åbnede i år 2020. Det er et kombineret museum og undervisningssted, hvor enhver kan dykke ned i Holmegaards mange glasværker og teknikken bag.  

Læs mere om Holmegaard her

Bjørn Wiinblad

Det er let at genkende Bjørn Wiinblads streger og motiver. Det er de skønne, levende og glade motiver af mænd og kvinder med runde ansigter. I eftertiden er Bjørn Wiinblad blevet hyldet for sine enorme produktioner og for sin store indflydelse på kunsten.

Bjørn Wiinblad var både keramiker, maler og tegner. Selvom han oprindeligt var udlært typograf, var det kunsten, der var hans livs passion. Igennem sin karriere dekorerede han juleplatter, spillekort, bygninger og restauranter.

Læs mere om Bjørn Wiinblad her